Meghamisították a vizsgálatát a balesetnek, mely miatt amputálni kellett a sofőr ujját

2021-11-16 11:16 | #munkahelyi baleset #gondatlan veszélyeztetés #maradandó fogyatékosság #hamisítás #útépítés

Nem is vezethette volna a munkagépet a sérülést okozó férfi.

Maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és más bűncselekmény miatt emelt vádat a kaposvári ügyészség két férfival – apával és fiával – szemben, akiknek a mulasztásai miatt súlyos munkahelyi baleset történt egy útépítés során.

A vádlottak építőipari vállalkozása – melyben az apa cégvezető, míg a fia művezető és építésvezetői feladatokat látott el – egy Somogy megyei útépítésben vett részt, ahol gépkocsivezetőként foglalkoztatták a sértettet. A vádbeli napon a fiatalabb vádlott egy olyan hidraulikus kotrógéppel dolgozott, amelyre gépkezelői jogosítványa nem volt, illetve a munkagép kezelésében jártasággal sem rendelkezett, és erről a cégvezető apa is tudott. A munkanap végén a vádlott a munkagéppel fel akart állni a sértett által vezetett trélerre, aki a tréler rámpáján állva segítette, illetve irányította a felhaladást, mivel a férfi ilyen manővert még nem hajtott végre. Amikor a vádlott a munkagéppel felhajtott a platóra, a sértett észrevette, hogy a rakomány rögzítésére szolgáló eszközök a munkagép tolólapjának útjában vannak, ezért jelzett a vádlottnak, hogy a munkagéppel álljon meg. A vádlott ekkor a levette a lábát a gázpedálról, azonban férfi üdítős flakonja a gázpedál és a fülke szélvédője közé szorult. A vádlott bepánikolt, ösztönösen a gémet működtető pedálra lépett, mivel az általa használt, más típusú munkagépekben ott szokott lenni a fékpedál. Ettől a munkagép markolókanala leereszkedett, és odaszorította a sértett bal kézfejét a kotrógép tolólapjához. A baleset következtében a sértett egyik ujja olyan súlyosan megsérült, hogy azt amputálni kellett.

A cégvezető vádlott ezután a baleset kivizsgálásával megbízott egy munkabiztonsági szakembert, akit rávett, hogy a baleset előtti időpontra visszadátumozva készítsen munkahelyi kockázatértékelést, amit a vádlott a munkavédelmi eljárás során felhasznált. A cégvezető és a munkabiztonsági szakember ellen ezért hamis magánokirat felhasználásának miatt is vádat emelt az ügyészség.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a kotrógépet kezelő vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést, a cégvezetővel szemben pénzbüntetést, míg a munkabiztonsági szakemberrel szemben próbára bocsátást indítványozott. 

 

Címlapfotó: SM Főügyészség