Bezár Ausztria, és jöhet a kötelező oltás is

2021-11-19 13:33 | #Koronavírus #Ausztria_ #Oltás #kötelező maszkviselés #kijárási tilalom

Kemény intézkedéseket fognak bevezetni Ausztriában, hogy megfékezzék a járvány negyedik hullámát. Kijárási korlátozás és kötelező oltás is jön.

A komoly döntést a Heute szerint a tiroli Achensee egyik pertisau szállodájában hozták meg, és hétfőtől fog hatályba lépni. 

Eszerint egész Ausztria ismét kemény zár alá kerül, például az iskolákat is be kell zárni – gyermeket is csak abban az esetben fogadhatnak felügyelni, ha máshogyan nem tudja megoldani a szülő.

A beoltott emberekre a hétfőtől számított 20 napig lesznek érvényesek a korlátozások, az oltás nélküliekre viszont tovább, ennek végső dátuma nem is ismert még. Az ORF szerint a 20 nap egyébként úgy értendő, hogy első lépésben az csak 10 napra fog szólni, és további 10 nappal még meghosszabbítható.

A lap szerint a háttérben folyamatosak voltak az egyeztetések arról, pontosan mit fog még tartalmazni a "lockdown". 

A lap azt írta, az ország vezetésének elege van abból, hogy nem lehet megfékezni a járványt, ezért most februártól általános kötelező oltás bevezetése várható.

Az ORF azt írja, ezzel Ausztria lenne az első olyan ország az Európai Unióban, ahol előírják az általános kötelező oltást.

FRISSÍTÉS

A további részleteket a magyar munkavállalókat segítő Mehrsprachige Beratung nonprofit szervezet osztotta meg Facebookon. Eszerint azért, hogy az egészségügyre és az intenzív osztályokra nehezedő nyomást csökkenteni lehessen és a 4. hullámot megtörjék, a következö intézkedéseket hozták meg az osztrákok:

Egyrészt általános oltási kötelezettség lesz érvényben 2022. február 1-től, másrészt lezárás (lockdown) kiterjesztése a teljes lakosságra.

A jelenleg az oltatlanokra érvényes kijárási korlátozások hétfőtől 20 napig mindenkire érvényesek lesznek Ausztriában. Tehát 2021.11.22-től 2021.12.12-ig. 10 nap után felülvizsgálják az intézkedéseket, de a jelen helyzetben abból lehet kiindulni, hogy 20 napig lesz a lezárás.

A 20 nap után a kijárási korlátozás az oltottak/gyógyultak számára megszűnik, az oltatlanok számára azonban folytatódik.

A teljes lezárással a következők járnak:

  • Kijárási korlátozás (a lakóhely elhagyása csak az ismert kivételek miatt lehetséges)
  • Iskolákban, óvodákban készenléti, gondozási szolgálat (nem zárnak be teljesen, de kérik a szülőket, hogy ha lehetséges, ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket)
  • 3. oltás már 4 hónappal a 2. után ajánlott (AstraZeneca és Janssen) illetve lehetséges (Pfizer, Moderna)
  • Grüner Pass februártól már csak 7 hónapig lesz érvényes. A további érvényességhez szükséges lesz a 3. oltás
  • Magasabb büntetési tételek: pl. kijárási korlátozás vagy 2G-szabály megsértése 1.450 euró
  • Home office ajánlott, ahol lehetséges
  • FFP2-maszk viselés zárt terekben, munkahelyen is
  • Gazdasági segítségek varhatók (pl. Kurzarbeit, gyermekgondozási szabadság, stb.)

További részletek a rendelet megjelenésével várhatók.

 

Forrás: ugytudjuk.hu

Borítókép: NorthFoto