Tüntettek Kaposváron az oltás kötelezővé tétele ellen

2021-11-27 17:28 | #Koronavírus #kötelező védőoltás #Kaposvár #tüntetés

Frissítés: a résztvevők szerint 150-200 ember volt jelen az eseményen és összejött 250 aláírás is a petícióra. 

Mintegy 70 fő részvételével tartottak tüntetést az Európa parkban a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tétele ellen. Szita Károly hétfőn dönt az önkormányzat által foglalkoztatott dolgozók kötelező oltásáról.

A tüntetés kezdete előtt tudtunk beszélni Rozina-Gobor Brigittával, a tüntetés főszervezőjével, aki elmondta: a békés tiltakozást azért szervezték, mert nem értenek egyet azzal, hogy kötelező legyen a koronavírus elleni védőoltás. Azt szeretnék, ha továbbra is szabadon dönthetne mindenki, hogy felveszi-e a védőoltást, vagy nem.

Szita Károly a csütörtöki közgyűlésen jelentette be, hogy hétfőn fog dönteni az önkormányzat által foglalkoztatott dolgozók kötelező védőoltásáról. Ez érinti az óvodákban, más közintézményekben és a városházán dolgozókat is, nagyjából ezer embert. Rozina-Gobor Brigitta elmondta, hogy megpróbálják hétfőn reggel eljuttatni petíciójukat a polgármesternek, melytől azt várják, hogy Szita nem teszi kötelezővé a védőoltást.

Mint ismert, a kormány áthárította a kötelező védőoltás elrendelésének felelősséget a munkáltatókra. A rendelkezés értelmében azoknál a munkáltatóknál, ahol bevezették az oltási kötelezettséget, a dolgozóknak 45 napjuk van a vakcina első dózisának felvételére, különben egyéves fizetetlen szabadságra is küldhetik őket, amelynek lejárta után a munkaviszony is megszüntethető, ha továbbra sem oltakoznak.

A meglehetősen megosztó intézkedést a kormány azért nem vállalta be, mivel szűk fél év múlva választás lesz, így nem kockáztatta meg a döntéssel járó esetleges népszerűség vesztést.

Hétfőn kiderül Szita Károlyt mennyire hatja meg a kaposvári tiltakozás.