Jó levegőt Kaposváron is!

2021-12-10 20:25 | #Kaposvár #Szendefy Mária #Légszennyezettség #Felder Frigyes #LMP #Zöld #légszennyezettség mérés

Kaposvár önkormányzata ismét úgy döntött, hogy nem szerez be légszennyezettség mérőket. Az erre kiírt pályázat forráshiány miatt elbukott. Sajnálatos, hogy az önkormányzat sajnálja a pénzt a polgárok egészségének megóvásától, miközben sok minden másra azért telik, polgármesteri fizetésemelésre is például.

A cikk szerzője Szendefy Mária, az LMP - Magyarország Zöld Pártja Somogy megyei elnöke. A KPSVR-t kiadó Kő a Mezőn Nonprofit Kft. résztulajdonosa Ungár Péter, az LMP - Magyarország Zöld Pártja országgyűlési képviselője.

A légszennyezettség Magyarországon kb. évi 15.000 ember haláláért felelős. A levegőben szálló por koncentrációjának mérése csak az első lépés. Fontos, hogy a kormányzat és az önkormányzat megfelelő lépéseket tegyen a probléma kezelésére.

Szendefy Mária és Kanász-Nagy Máté

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a probléma orvoslására. A javaslat többek között hatékony gazdaság- és társadalompolitikai eszközökkel szorgalmazza az energiaszegénység és a légszennyezés csökkentését, hogy az embereknek legyen lehetősége megfelelően kifűteni otthonaikat. 

Zöld újranyitásra van szükség: munkahelyeket elsősorban a környezetbarát, válságálló gazdasági ágazatokban kell teremteni, mint például az épületenergetika vagy a megújuló energiaforrások. Egy komplex épületfelújítási program egyszerre szolgálná az energiafogyasztás és a légszennyezés csökkentését, valamint a gazdaság modernizálását. Szigeteléssel legalább 40%-kal lehet csökkenteni az épületek energiaigényét, ez jelenti a fenntartható rezsicsökkentést. A kisebb energiaigény kisebb légszennyezést is jelent, különösen akkor, ha a felújítás a fűtési rendszer korszerűsítését is tartalmazza. A szén, lignit és egyéb súlyosan légszennyező fűtőanyagokat mielőbb ki kell vezetni. 

A határozat erőteljes fellépést sürget az illegális hulladékégetés ellen. Ugye emlékszünk még a Tanép telepről felszálló fekete füstre és az önkormányzat, valamint az illetékes hatóságok évekig tartó tétlenségére?

A tervezett biomassza fűtőmű kapcsán is vannak aggályok. Az LMP önkormányzati képviselője, Felder Frigyes kikérte a környezetvédelmi hatástanulmányt. Ez alapján a károsanyag-kibocsájtás, például a mérgező nitrogén-oxidok szintje éppen határérték alatt van, de nem világos, hogy milyen garanciák vannak arra, hogy ott is marad, illetve mi a helyzet, ha összeadódik más károsanyag-kibocsájtásokkal?

Szóval van mire figyelni, különösen most a fűtési szezonban, ha jó levegőt akarunk szippantani Kaposváron, illetve József Attilával együtt mondhatjuk és nem csak a légszennyezettség kapcsán: Levegőt!