A kaposvári nyugdíjasok bajba kerülhetnek az infláció miatt

2022-01-06 08:52 | #Kaposvár #nyugdíj

Ha ilyen szinten marad az infláció, vészesen elszegényedhetnek a kaposvári nyugdíjasok. A somogyi nyugdíjasok harmada élt szegénysorban a 2020-ban megjelent KSH adatok szerint.

Tulajdonképpen amíg az infláció ennyire magas, és a forint ennyire gyenge, addig a kormány 13. havi nyugdíja és az 5 százalékos nyugdíj emelés csak tűzoltásnak lehet jó, mivel az infláció meghaladja a nyugdíjemelés mértékét, így a következő hónapokban többszázezer magyar idős ember szegényedhet el, még jobban - írja a bahir.hu.

Ráadásul a 6-7 százalék körüli infláció jóval nagyobb, ha az alapvető élelmiszereket nézzük, olyanokat, melyekre minden háztartásnak szüksége van. Az olaj, a kenyér, a zöldségek, gyümölcsök és a húsok is ennél nagyobb mértékben drágultak az elmúlt hónapokban, ráadásul egyelőre az sem látszik, hogy mikor mérséklődni az infláció. Nem túl nehéz a matek:

hiába növekszik 5 százalékkal a nyugdíj, ha közben 10 százalékkal lesz nagyobb a megélhetési költség. Ennek értelmében rengeteg kaposvári nyugdíjast fenyeget az elszegényedés, olyan embereket akik egyébként tisztességgel ledolgozták az életüket.

Stickel János, a megyei nyugdíjas szövetség elnöke, szerint négyszeres a különbség a bérek és a nyugdíjak növekedése között. Somogyban havi 10 ezer forinttal alacsonyabb az átlagos ellátás összege, mint az országos. 

2022-ben egyébként 160 ezer forint az átlagnyugdíj, a 13. havi nyugdíjjal együtt ez éves szinten 2 millió 80 ezer forintot jelent, amiből enni kell, gyógyszereket kell venni, ruházkodni kell, rezsit fizetni, akinek van hitelt, és bizony sok esetben a gyereket, unokát is kell támogatni. Ez az összeg akkor is mérsékelten lenne elégséges, ha nem lenne rekordszinten az infláció, de jelen körülmények között minden szempontból alkalmatlan a tisztességes élethez, ez az összeg.

Az infláció miatt ahogy a béremelések, úgy a jelenlegi nyugdíjemelések sem érnek sokat. Ez arra sem lesz elég, hogy a víz felett tartsa az emberek fejét