37 százalékot esett a forint az euróval szemben Orbán Viktor kormányai alatt

2022-01-07 11:56 | #gazdaság #euró #forint #Orbán Viktor

Míg 2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulásakor még 269 forint volt egy euró, addig 2021 utolsó napján 369 közelében kereskedtek az euróval. 

12 év alatt a forint 37 százalékot gyengült az euróval szemben. A banki elemzők többsége persze abban reménykedik, hogy a forintgyengülés elérte a több évtizedes mélypontját - írja a Népszava.

A lap szerint "nem nagy kunszt" a jelenlegi árfolyamról erősödni, ugyanis az elmúlt bő egy évtizedben a régió devizái közül a forint vesztett messze a legtöbbet az értékéből az euróval szemben.

2010 elején – a második Orbán-kormány megalakulásakor – 1 eurót még 269 forintért lehetett megvásárolni, míg most, 2021 végén már 369 forinton állt az árfolyam. Egyszerűbben: 12 év alatt 37 százalékot veszett értékéből magyar fizetőeszköz.

Azt írják, hogy ugyanezen időszak alatt a román lej az euróval szemben 17 százalékot vesztett értékéből, a lengyel złoty 12 százalékkal értékelődött le, a horvát kuna pedig 12 év alatt mindössze három százalékkal gyengült, vagyis a magyar forint például egyetlen év alatt annyit devalválódott, mint a horvát deviza 12 év alatt.

A cseh korona ezen időszak alatt a stabilitásra, illetve szolid felértékelődésre törekedett, így míg egy euró 2010 elején még 26,29 koronába került, addig 2021 végén már csak 24,8 cseh koránt kellett fizetni az uniós deviza egy egységéért.

A cseh példa azt mutatja, hogy az adott gazdaság versenyképességének javítása tartósan csakis a modern nagy hozzáadott értéket termelő tevékenységek lehetnek, amihez a kulcs a jól képzett, jól megfizetett munkaerő.

A Népszava szerint ezzel szemben a magyar kormány és jegybank inkább unortodox gazdaságpolitikát folytatott. Az MNB a rendkívül alacsony nemzetközi inflációs és kamatkörnyezetet kihasználva ultralaza monetáris politikába kezdett, miközben a kormány három százalék körüli hiányokkal kevésbé laza költségvetési politikát követett. E kettős hatására a forint leértékelődött, a hazai infláció emelkedett: 2017 végére 310 forintra nőtt az euró ára, 2018-végén már 320 forint volt az árfolyam, ami egy évvel később további 10 forinttal gyengült, és erre az erejét vesztett forintra érkezett meg a koronavírus-válság, aminek hatására ma már a 370 forintos szinttel küzd az árfolyam – mutatott rá az elemző.

Mindenesetre a kamatemeléseknek és nem utolsósorban a második félévtől jelentősen mérséklődő inflációnak köszönhetően a szakértők arra számítanak, hogy a forint az euróval szemben a 350-360-as sávban mozoghat, vagyis egy kisebb erősödésnek lesz azért helye.

 

Forrás: Úgytudjuk

Borítókép: Hont András Facebook oldala