Szendefy: Veszélyben van a Zselic

Kpsvr 2022-08-24 08:38:00
Szendefy Mária hangsúlyozta, a Zselic 54 százaléka Natura 2000-es védelem alá esik, de erre nincs tekintettel a kormányrendelet, ami lehetőséget ad a tarvágásra a védett övezetben is. Megalakult Somogyban is az Erdővédő csoport, amihez lehet csatlakozni.

Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott Szendefy Mária, Ungár Péter és Kanász-Nagy Máté, LMP-s politikusok, a Zselicben az erdőírtást lehetővé tevő kormányrendelettel kapcsolatban.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, hangsúlyozta, hogy augusztus 4.-e a magyar természetvédelem gyásznapja volt. Ekkor adta ki a kormány azt a gyalázatos rendeletet, amely lényegében szabad utat engedett a magyar erdők letarolásához. Sem a vegetációs időszakban fákon fészkelő madarak és más élőlények élőhelye, sem az őshonos fajok védelme, sem az erdőállomány megfelelő újratelepítése nem volt szempont a szociális intézkedésnek álcázott szabadrablás engedélyezése terén. Ez a rendelet alapjaiban veszélyezteti a teljes magyar erdőállományt.

Szendefy Mária, az LMP Somogy megyei elnöke, kiemelte:

a zselici rengeteg is veszélyben volt és veszélyben van. A terület 54 százaléka Natura 2000-es védelem alá esik, a kormányrendelet erre sincs tekintettel.

Hazánk egyik legkiterjedtebb, egybefüggő erdőségében még ma is az őshonos fajok dominálnak. Legnagyobb területen tölgy és cser található, de van bükkös, hárs és egyéb fajok is. Különösen oda kell figyelni a bükkösökre, melyek újratelepítésenek sikere a klímaváltozás miatt egyre bizonytalanabb. Egy ilyen állomány kivágása könnyen vezethet ennek a fafajnak a teljes kipusztulásához itt a Zselicben is.

Erdőgazdálkodási és rekreációs szempontból is fontos, hogy a terület nagy részén érett, „öreg” erdő legyen. Hiába hívunk erdőnek egy tarvágott területet, azon se a klímaváltozást lassító, hatásait mérséklő lombkorona, sem sokszínű élővilág nincs.

Olyan erdőt szeretnénk, amely – amellett, hogy biztosítja több száz család megélhetését és jelentősen hozzájárul Somogy megye gazdasági teljesítményéhez – továbbra is lehetőséget nyújt a feltöltődést szolgáló erdei sétákra és más szabadidős tevékenységekre valamint az élővilág sokszínűségének megőrzésére - hangsúlyozta Szendefy.

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője, elmondta:

a kormány gyorsabban meghátrált, mint vártuk, de nem dőlhetünk hátra.

A sietve kiadott miniszteri utasítás ugyan több ponton módosította a szégyenletes kormányrendeletet, de továbbra is követeljük a kormányrendelet visszavonását sőt egyes esetekben a további szigorítást.

Hazugság, hogy erdőírtással, különösen védett erdők idő előtti kitermelésével lehetne a szegények energiaellátását biztosítani. Erre a szociális tüzifa program és a leromlott állapotú házak felújítása, szigetelése nyújthat valódi megoldást.

Ungár arra kéri az állampolgárokat, hogy csatlakozzanak a minden megyében létrehozott Erdővédő csoportokhoz, hogy hatékonyan tudjanak fellépni az ország egész területén az erdőírtás ellen.

A Somogy megyei Erdővédő csoporthoz, aminek már 147 tagja van, itt lehet csatlakozni: Erdővédők - Somogy

Szólj hozzá!

Azért Kaposváron sem néma minden pedagógus!!!

A gyakorlós tanárok kiállnak kollégáik mellett, akik országszerte a sztrájkot vagy a polgári engedetlenséget választották a tankerületek fenyegetése ellenére.

Pedagógussztrájk - Egész nap él a TASZ gyülekezési jogi forródrótja

Az országos tiltakozási hullám miatt döntöttek így.

Döbbenet: 10 éves fiának szervezett szexet egy anya a fiú születésnapjára

Születésnapra szánt ajándéka miatt jelenleg is letartóztatásban van az az anya, aki 10 éves fiának szervezett szexuális együttlétet egy 15 éves lánnyal. Az aktusról egy másik kamasz készített videót, majd szétküldte ismerőseinek. A Pest megyei vizsgálók a napokban fejezték be a büntetőügyet.

Származásuk miatt támadt a fiatalokra a részeg férfi, akit végül jól összevertek

A trió megpróbált kitérni az agresszív támadó elől, aki azonban egyiküket megütötte, ezután pillanatok alatt leverték.

VIDEÓ - Somogyban bujkált L. Kristóf, akinél több pisztoly is volt, és az osztrákok körözték

A belga-magyar kettős állampolgár ellen szexuális kényszerítés, fenyegetés és erőszak miatt adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot.

Kaposvár belvárosában rabolt ki egy gyermeket H. Szebasztián

A gyermeket a kaposvári buszpályaudvar liftjébe szorította és elvette a pénzét.

Drónnal figyelik a kaposvári autósokat a rendőrök

Összehangolt akció során Kaposváron eddig 66 szabálysértővel szemben léptek fel a rendőrök.

Családi vérengzés: az ismert fitneszmodelt, K. Ildikót férje szúrkálta össze

Nyírteleken, egy heves vita után késelte meg a férje a fitneszmodellt, aki jelenleg is életveszélyes állapotban van.

Szijjártó tenne róla, hogy a szankciók valóban ne működjenek

A nyolcadik csomagot pénteken kezdték részleteiben tárgyalni a tagállamok. Szijjártó kritikus, de azt mondta: a teljes csomagot a magyar kormány nem utasítja el, csak fel akarja puhítani.

VIDEÓ - Brutális pusztítást végzett a vihar: szétbombázta a jég a kerteket

Pokoli erővel tarolta le a magyar kerteket az időjárás. A vihar erős széllel, diónyi nagyságú jéggel szakította be a tetőket Békés megyében.

Gulyás megnyugtatta a nyugdíjasokat a gázszámlákkal kapcsolatban

Megérkeztek az MVM-től a gázszámlák, melyeknek fizetési határideje a nyugdíjfizetés előtt van.

Ennyiért adhatja el Gyurcsány az Apró-villát

Gyurcsány Ferenc a Partizán interjúban megemlítette, hogy egy éven belül eladják az Apró-villát.

Brutális mélyrepülés: 420 forint az euró, 435 a dollár

Nem tett jót a jegybank kamatemeléseket lezáró bejelentése a forintnak, ami az euróval szemben is rekordszintre gyengült. Már a 420 forintot nyaldossa az árfolyam, a dolláré pedig a 435-öt. Bő félév alatt hatalmasat kaszáltak azok, akik a forintjukat idejekorán euróra vagy dollárra váltották.

Döntött a kormány: nem lesz őszi szünet, de hosszabb lesz a téli

December 22-től január 8-ig tart a téli szünet az iskolákban, illetve az állami szervek is leállnak majd ebben az időben. A téli szünetet az őszi szünet rovására hosszabbítják meg.

Döntött a kormány: hamarosan rendkívüli bejelentés jön Orbán Viktortól

Összeült a kormány, hogy megoldást találjon az energiaválságra.

Az EU elleni kémkedés miatt ítélték el a volt jobbikos politikust

Öt év fegyházbüntetést kapott a volt jobbikos politikus, aki egyébként Moszkvában él.

Buszmegállóban hagyta újszülött babáját a harmincas nő

A nyolc fokban kihűlhetett volna a csecsemő, de szerencsére kutyasétáltatók még időben rátaláltak.

Százezrek menekülnek Oroszországból

Még az orosz titkosszolgálat nyilvános adatai is 260 ezer emberről írnak, de ennek a többszöröse lehet.