Kirúgták őket, pedig kifogástalanul végezték munkájukat

Kpsvr.hu

2019-04-02 02:05:47
Rengeteg panaszt hallani a magyar kórházak higiéniájával kapcsolatban, éppen ezért úgy gondolnánk, hogy megbecsülik a lelkiismeretesen dolgozó takarítószemélyzetet. Ezzel szemben a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház által megbízott takarítócég, a budapesti Qvantum Technologies Kft. mégis kirúgta két alkalmazottját, akik nemcsak szerették munkájukat, hanem a kórház személyzete is megbecsülte őket. Mondvacsinált indokok miatt mégis ott kellett hagyniuk a munkahelyüket.

Szarka Józsefné Ildikó és lánya Johanna a kórház pszichiátriai osztályán takarítottak február hatodikán, amikor a nap végén főnökük kirúgta őket arra hivatkozva, hogy nem értették meg az egyértelmű utasításait, és nem tartották be a szabályokat.

– Amikor minket kirúgtak, akkor éppen calicijárvány volt a pszichiátrián – mondta Ildikó –, és a kórház higiéniai osztálya megtiltotta, hogy a takarítók egymással érintkezzenek, valamint, hogy átmenjenek más részlegre vagy osztályra. Viszont a járvány nem ezen a napon robbant ki, már több hete jelen volt a pszichiátrián. Azért is volt furcsa számomra az utasítás, mert azelőtt két nappal, február negyedikén a szabadnapomon a fül-orrgégészeten helyettesítettem. De ennek ellenére megértettük az utasítást és be is tartottuk.

Annak a tudatában, hogy az osztályon már legalább egy hete járvány tombolt, a főnökség Ildikót gondolkodás nélkül behívta helyettesíteni a fül-orrgégészetre a pszichiátriáról. Ezen felül mielőtt a higiéniai osztály elrendelte volna a „vesztegzárat” és új, hatékonyabb tisztítószerek megrendelésére adott volna parancsot, a kórház takarítói már egy ideje tisztában voltak a fertőzés jelenlétével és veszélyével, amit jeleztek is a feljebbvalóiknak.

– Egész nap betartottuk a rendeletet, viszont a műszakunk végéhez közeledve le kellett vinnem a szemetet a takarítókocsiról az alagsorba, majd pedig megittam az első emeleten egy kávét, ahol találkoztam Johannával, aki ott dolgozott. A kocsit viszont nem toltam be az osztályra, kint hagytam a folyosón, pont a rendelet miatt.. Ekkor látott meg minket a főnökünk, és közölte, hogy húsz percünk van összepakolni és ki vagyunk rúgva. Annak ellenére is, hogy aznap mondta nekünk, hogy a higiéniai osztály feloldotta a rendeletet, és másnap zárófertőtlenítést kell csinálnunk, nem mellesleg a szabadnapunkon.

A munkanapjuk végén rúgták ki őket, amikor utolsó teendőiket elvégezve, a kórház által megszabott szabályokat betartva megittak egy kávét. Szó sem volt felelőtlenségről vagy értetlenségről. Egy mondvacsinált indok miatt kellett otthagyniuk az állásaikat. A járvány ideje alatt a betegeket és az ágyakat folyamatosan szállították egyik emeletről a másikra, a nővérek és a doktorok pedig szabadon mozoghattak a pszichiátriai osztály emeletei között. Igaz, a rendelkezést kifejezetten a takarítókra adta ki a higiéniai osztály, viszont pont a főnökük közölte velük, a kirúgásuk napján, hogy az utasítást feloldották. Mégis elbocsátotta őket a nap végén. Azonban előírás ide vagy oda, a takarítók mindenképp találkoztak egymással a munkakörülményeik miatt, mert nem kaptak megfelelő mennyiségű felszerelést, és folyamatosan le kellett járniuk felmosófejeket és rongyokat mosni és pótolni a mosodába.

– A munkát megkövetelték, de a feltételeket nem biztosították hozzá. Minden reggelt úgy kezdtük, hogy „feltankoltunk” a mosodában, összeszedtük a mopokat és a rongyokat. Ahhoz, hogy normálisan el tudjuk végezni a munkánkat, legalább 20 mopra lenne szüksége mindenkinek, de van, amikor csak kettő vagy öt fej jut. Ez nagyon kevés, pláne egy ilyen vírus idején. Ugyanez igaz a tisztítószerekre is, azokból sincs elég, ami van, azt is sokszor felvizezve adják. Bemegyek a zárt osztályra öt moppal, azzal mire megyek? – tette fel a kérdést jogosan Ildikó.

Mindezek ellenére Ildikó és Johanna szerettek a kórházban dolgozni. Különösen a pszichiátrián, ami az egyik legnehezebb munkakörnyezet az egész intézményben.

–  Mi szerettük az osztályt és az ott dolgozókat, le a kalappal az előtt, amit ők csinálnak. És ők is szerettek minket, számon is kérték a cégen a kirúgásunkat, de semmi sem történt. A munkánkba nem tudtak belekötni. Valamilyen okból el akartak minket távolítani.. De rengeteg munkatársunkat rúgják ki szinte havonta. És nem értjük, hogy ez kinek jó? Se a kórházban dolgozóknak, se a betegeknek, pláne nem a pszichiátriai osztályon, ahol egy beteg nem csak öt napig van bent, hanem sokszor hónapokig. Ugyan ez igaz az ápolók szempontjából is, mire összeszoknak egy takarítóval, addigra utóbbit egyszer csak kirúgják. Ennek ellenére minden zokszó nélkül visszamennénk takarítani, de tudjuk, hogy amíg ez a cég és ez a vezetőség intézi a takarítást a kórházban, addig nem látnak minket szívesen. Bárcsak tudnánk, hogy miért.

Fel akartunk tenni kérdéseket a Qvantum Technologies Kft.-nek is az üggyel kapcsolatban, azonban nem tudtuk elérni őket a hivatalos e-mail címükön. Bármilyen új információ tudatában frissítjük a cikket.

Szerző: Bogdán Erik

1

Szólj hozzá!

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.