Egy emberkísérlet feljegyzései - 9. rész: A stressz

Kpsvr.hu

2019-04-02 10:48:29
Amíg gyerekkorunkban bakurászokkal, zsákos emberekkel és szellemekkel riogattak minket, láthatatlan szörnyekkel, akik bármelyik pillanatban elkaphatnak minket, addig felnőttkorban ezeknek a mumusoknak a szerepét átvette a stressz. Egy megfoghatatlan, örökké a nyakunkba lihegő levakarhatatlan érzés, amitől nem tudunk csak úgy megszabadulni azzal, hogy összeszorítjuk a fogunkat egy sötét folyosón és azt motyogjuk magunkban, „hogy a stressz nem is létezik”.

Annak ellenére, hogy mind tudjuk, hogy mi az a stressz, nem nagyon tudnám megmondani, hogy pontosan mit is jelent. Ha a lehető legegyszerűebben kellene leírnom az érzést, akkor „negatív izgalomnak” nevezném. Kapcsolatban áll a két érzés, csak amíg az izgulásnak és az izgalomnak van feloldása és konklúziója, addig a stressznek nincsen tetőpontja, hanem egy konstans zaj az agyad hátuljában, ami csak egyre hangosodik. Mint sok minden, ez is a felnőtté válás egyik betegsége, vagy máshogy fogalmazva a felelősségek mellékhatása. Gyerekkorunkban nem sok minden nyomta a vállunkat, nem volt semmi, ami miatt aggódnunk kellett volna, azonban ezeknek a dolgoknak a mennyisége sajnos az életkorunk növekedésével egyenes arányosságban tornyosul. És mindig jelen van. Időnként lehet, hogy elfeledkezünk róla, de előbb utóbb úgyis felüti a fejét. Van, hogy békés pillanatainkban ugrik be valami, ami miatt görcsbe áll a gyomrunk vagy napok óta leng a szemünk előtt valami, amitől szürke minden. És sajnos nem tudom, hogy mit lehet kezdeni ezzel az érzéssel, a stresszel.

Csermann Ádám: Stressz

Régen egyszerű volt a dolog, csak bevertem pár sört és máris teljesen mindegy volt, hogy milyen határidők közelednek vagy, hogy milyen nehézségek várnak rám otthon. Erre elég jó volt az alkohol, kizárni a valóságot, a gátlásokat és bedobni a gyeplőt a lovak közé, és csak hagyni, hogy magával ragadjon az áradat. Mondjuk ez a módszer is veszített a hatófokából az idő haladtával, és a nagy berúgásokat követő 1-2 napig tartó másnapok csak rontottak a helyzetemen a hét további részében rám zúduló stressz szempontjából. Most pedig ez az opció nem elérhető az emberkísérlet miatt, így valamilyen más módot kellett találnom a stressz levezetésére. Sokszor kérdezik, hogy nem kívánok-e meg egy sört vagy egy felest bulizás közben, amire a válaszom egyértelműen nem. Viszont sosem voltam még olyan közel a fogadalmam megszegéséhez, mint az elmúlt pár hónapban, mikor a problémák, a megoldatlan kérdőjelek, és a stressz a tetőfokára hágott. Azonban sikerült megállnom a kísértést, viszont valami máshoz kénytelen voltam hozzányúlni, hogy oldjam a feszültséget.

Nem szeretek dohányozni, nem szeretem, hogy büdös lesz tőle a szám, a kezem, a ruhám. Másoknál ez abszolút nem zavar, édesanyám elég nagy dohányos volt mindig is, így ha körülöttem pöfékelnek, az nem ront a komfortérzetemen. Azonban vannak napok, esték, amikor kell valami, aminek a segítségével kiereszthetem a gőzt, és megnyugtathatom az idegeimet. Jelen esetben ez a feladat a cigarettára és az e-cigire hárul. Ez nem jelenti azt, hogy rászoktam volna a dohányzásra, távol álljon tőlem. Viszont az előfordul, hogy egy doboz elfogy egy hét alatt. Viszont nem azért tettem le egy drogot, hogy egy másikat elővegyek, ezért egy átlagos hétvégén általában az e-cigizést választom, mint pótcselekvést. A vape a legjobb kompromisszum a dohányzás és az asztalnál egyedül-malmozás között, míg a többiek visszatérnek a cigiszünetből egy péntek este.

Egy másik – és kivételes módon egészséges – stressz levezető az az edzés. Abban az egy órában, míg izzadok és azon vagyok, hogy ne felejtsek el levegőt venni két gyakorlat között, a külvilág teljes módon megszűnik létezni. Csak én vagyok és a feladat, amibe beletolhatom az összes frusztrációmat, amíg semmi más nem marad a fejemben, mint fáradtság, a végtagjaiban pedig izomláz. De a legnagyobb probléma az összes stressz-ellenszerrel, hogy csupán ideiglenes, és a mumus előbb utóbb visszatér. Nekünk pedig újra és újra el kell űzni, és sajnos, mint minden jó barát, ő is a sírig fog mellettünk maradni.

Szerző: Bogdán Erik
Illusztráció: Csermann Ádám

1

Szólj hozzá!

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.