Három évvel korábban szabadulhatnak a Táncsicsos gyilkosok

Kpsvr.hu

2019-04-08 21:35:06
Nemcsak Kaposvárt, de az egész országot megdöbbentette a hír 2008 májusában: a Táncsics gimnázium két, tizedikes diákja brutális kegyetlenséggel meggyilkolta egyik osztálytársukat.

Ráadásul K. Mihály és V. Dávid nem hirtelen felindulásból végzett Sz. Józseffel, hanem előre eltervezték a gyilkosságot, melyet azzal indokoltak később: áldozatuk korábban a barátjuk volt, de akkorra már idegesítette őket.

A két fiú hosszan készült társuk megölésére, e-mailekben és sms-ekben egyeztettek folyamatosan, sőt, két osztálytársuknak is elárulták, mire készülnek, ám társaik nem vették komolyan őket. A tragédia napján a gyilkosok már az iskolában alkoholt ittak – ez korábban is gyakran előfordult –, majd a cukorgyár melletti kis tóhoz csalták áldozatukat, ahová előre odakészítették a gyilkos eszközöket. Vésővel és husánggal támadtak osztálytársukra, ám mint a bíróságon elmondták, így nem sikerült kioltani az életét, ezért a tóparton talált betondarabokkal dobálták földön fekvő áldozatuk fejét. Aki persze könyörgött az életéért, de nem kapott kegyelmet. Gyilkosai a tóba lökték, s testére azzal a ragasztószalaggal erősítettek egy betondarabot, melyet korábban Sz. Józseffel vásároltattak meg.

A Kaposvári Törvényszék 2008 decemberében, első fokon 14 év, fiatalkorúak börtönére ítélte a két diákot, mely a Pécsi Ítélőtáblán lefolytatott másodfokú eljárás után, 2009 májusában emelkedett jogerőre. A Táncsicsos gyilkosok először Tökölre kerültek, a fiatalkorúak börtönébe, majd felnőttként Szombathelyen folytatták büntetésüket. Végig betartották a belső előírásokat, rengeteg dicséretet kaptak, így várható volt, hogy feltételes szabadlábra helyezési kérelmüket pozitívan bírálják majd el. 

A Szombathelyi Törvényszék közleménye – ahogy erről a Népszava elsőként beszámolt - hétfőn délután látott napvilágot, ebből kiderült, hogy két bírósági meghallgatás után a börtön tavaly novemberben kezdeményezte a két egykori Táncsicsos diák feltételes szabadlábra helyezését. 

A bírósági tájékoztatás alapján összesen 46 alkalommal voltak intézetelhagyáson, jutalomban 33-szor, illetve 46-szor részesültek, fenyítésük nem volt. Több éve dolgoztak a bv-intézetben, 4,2-e, illetve 4,4-es eredménnyel leérettségiztek. A sértett szülei által indított kártérítési perben a vádlottakkal szemben megállapított összesen nyolcmillió forintot megfizették. Az igazságügyi pszichiátriai szakértői lelet és vélemény szerint az elítéltek személyiségszerkezete – a korábbi szakértői vizsgálatokkal összevetve – pozitív irányba változott, agressziót a pszichológiai vizsgálat nem jelzett, a beilleszkedésre törekvésük megállapítható volt.

Forrás: Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium weboldala

Meghallgatásukkor egyikük állította, tanulmányait - munka mellett - gépészmérnökként szeretné folytatni, társa munkából szeretné összegyűjteni a tandíjat a tanulmányaira. Utóbbi művészi szinten kifestette többek között a börtön kápolnáját és a mentőállomás gyermekváróját. A pártfogó felügyelői vélemény szerint a fogvatartottak kapcsolattartása rendszeres és rendezett, lakhatásuk és megélhetésük biztosított, lehetőségük lesz munkát vállalniuk. Mindkét elítélt nyilatkozatban vállalta a külön magatartási szabályok betartását.

A tettesek Forrás: www.ripost.hu

A közlemény kiemelte, az idén január 1-vel módosultak a feltételes szabadságra bocsátásra vonatkozó törvény rendelkezései. A korábbi szabályozás szerint az elítéltet akkor lehetett feltételes szabadságra bocsátani, ha a szabadságvesztésnek a bíróság által meghatározott részét letöltötte, és a büntetés végrehajtása alatt tanúsított kifogástalan magatartására, úgy tapasztalható, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni, s alaposan feltehető, hogy a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető. A bíróságnak emellett különösen vizsgálnia kell az elítélt által elkövetett bűncselekményt, a kiszabott büntetés tartamát, az abból még végrehajtásra váró részt, az elítéltnek a bűncselekménnyel okozott hátrány jóvátételét eredményező vagy azt célzó magatartását. A Btk. szerint ráadásul a fiatalkorúval szemben kiszabott büntetés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon.

A törvényszék megjegyezte: kétségtelen, hogy az elkövetett bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, a kiszabott szabadságvesztés hosszú tartamú, a végrehajtásból még hátralévő rész pedig mintegy három év. Ugyanakkor a fogvatartottaknak a végrehajtás alatt tanúsított kifogástalan magatartása, tanulmányai, korábbi büntetlen előéletük, a kártérítés megfizetése, a törvénytisztelő életmód folytatására vonatkozó szándék, a befogadó és támogató környezet, a munkavállalási lehetőség, az utóbbiakat alátámasztó, megerősítő szakvélemény, a pártfogó felügyelői vélemény és a rendőri jelentések alapján lehetőséget látott a bíróság a feltételes szabadságra bocsátásra azzal, hogy pártfogó felügyelet elrendelése mellett az elítéltek számára külön magatartási szabályokat írt elő.

A két korábbi gimnazista ennek ellenére egyelőre börtönben marad, ugyanis az ügyészség mindkettőjük esetében megfellebbezte a bírói döntést, így feltételes szabadlábra helyezésükre csak a másodfokú, jogerős ítélet után kerülhet sor.

Szerző: KPSVR.hu

Szólj hozzá!

A plázában verte össze netes ismerősét a kaposvári férfi

Egy előző napi világhálós vita miatt robbant ki a balhé.

Vonaton fosztotta ki alvó utastársát a harmincas férfi

Elvette a pénztárcát és leszállt egy Kaposvár előtti állomáson, majd egy dohányboltban leadta a brifkóban talált iratokat, persze a pénzt megtartotta.

Vállalkozás indítanál? Légy tisztában az alapfogalmakkal!

Egy vállalkozás indítása sok feladattal jár, kezdő vállalkozóként pedig érdemes tisztában lenni bizonyos alapfogalmakkal. Már a kezdeteknél szakértő segítséget célszerű igénybe venni, hiszen nem mindegy, hogy milyen vállalkozási formát választunk, illetve az sem, hogy milyen adózási módba jelentkezünk be.

Vonattal próbált Kaposvárról Németországba szökni a nigériai drogdíler

Levette a rendőrségi nyomkövetőt, s Fonyódon át indult Pestre, hogy onnan utazzon tovább, de csak Lelléig jutott.

Így gondozd a francia bulldogodat!

A francia bulldogokat egyszerűen nem lehet nem imádni. Kicsik ugyan, de igazi különleges egyéniségek, a lapos arcukkal, a denevérfülükkel és a röfögésükkel szabályosan bearanyozzák a mindennapjaidat.

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.