A láthatatlan ellenzék nyomában – Interjú Pintér Attilával

Kpsvr.hu

2019-04-11 15:56:44
A 25 éve hatalmon lévő Szita Károly komoly bástyát épített a közügyek és a helyi politika köré, melyből tulajdonképpen kizárta az ellenzéket, a helyi médiát pedig a párt- és városházi érdekek kiszolgálójává tette. A kaposvári ellenzék sajátos és megkopott helyzetéről beszélgettünk Pintér Attilával, a Magyar Szocialista Párt kaposvári elnökével, önkormányzati képviselőjével.

– A laikusnak úgy tűnik, hogy Kaposvárról az elmúlt évek során eltűnt az ellenzék. A gumiégető elleni tiltakozás a kivétel, utána viszont megint elcsendesedett a tenger, annak ellenére, hogy akadt bőven probléma a városban. A nem kormánypárti városlakók nem véletlenül gondolják, az ellenzék magára hagyta őket és a várost is.

– Az ellenzék létezik, dolgozik, viszont az álláspontunkat és véleményünket valóban nem sikerült hatékonyan eljuttatnunk az emberekhez. Ennek elsődleges oka, hogy nem nagyon van a városban olyan médium, ahol kritikus, vagy ellenzéki álláspont megjelenhetne. Azért közösségi médián keresztül több ellenzéki vélemény is megjelent pl. a Kapocs Közösség oldalán. Nem volt olyan lényeges ügy, amit szó nélkül hagyott volna az ellenzék, legalább is a közgyűlésben. Kritikus vélemények mellett érdemi javaslatok is születtek, melyeket mi kezdeményeztünk, mint például legutóbb a vonzóbb és korszerűbb kaposvári tömegközlekedés megteremtése. De elég sokszor kellett hangoztatni a közgyűlésben azt is, hogy csatlakozzon már végre Kaposvár is az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózathoz, ami viszont a mai napig nem történt meg.

– Nem valószínű, hogy a sajtóháttér érdemben változna a közeljövőben, vagyis közvetlenül kellene megszólítani az embereket, akiknek jelenleg sok esetben nincs elég információjuk a megfelelő döntésekhez.

– Három éve, 2016-ban a gumiégető elleni tiltakozás idején sikerült eljuttatni az üzeneteket a városlakókhoz. De akkor még volt olyan sajtótermék Kaposváron, amelyik igyekezett tárgyilagos lenni. Ezt lehet csupán jelképes győzelemnek tekinteni, viszont korábban nem látott, példátlan együttműködést jelentett a helyi ellenzéki pártok között, és végül a kaposvári, illetve a városkörnyéki civilek segítségével sikerült megakadályozni egy egészségre és környezetre káros beruházást, melyet a kormány is kiemelt jelentőségűnek minősített. Bebizonyosodott, hogy megvalósítható a civil és politikai összefogás a Fideszes városvezetés érdekeivel szemben. A gumiégetős siker után viszont valóban nem úgy folytatódott az együttműködés a pártok között, ahogy ideális esetben kellett volna, a tavalyi országgyűlési választásokra készülve a csekély erőforrásait kénytelen volt mindeni az országos kampányra fordítani.

Pintér Attila

– A végeredmény ismert: hatalmas kudarc az ellenzék és a rájuk szavazók számára egyaránt országos és helyi szinten is. A tanulság is elég világos: a helyi problémákra kell fókuszálni, melyek mellé látható tömeget lehet felsorakoztatni.

– Ez egyértelmű. Ilyen ügy volt például a Csiky Gergely Színház elbontásából származott törmelék Kaposújlak határába szállítása. Az ellenzék közösen lépett fel, és jelezte, milyen tisztességtelen eljárást folytatott a városvezetés és az önkormányzat, amikor nem ellenőrizte az elszállítás körülményeit. Miért nem a város lerakójára szállíttatták a törmeléket, miért környezetszennyező megoldást választottak? Persze egyedül a szállítást végző alvállalkozót vonták felelősségre az ügyben, aki az esetet követően öngyilkos lett. Mindezek ellenére egy ellenzéki képviselőnek nem az a feladata, hogy feltétlenül akadályozza a helyi történéseket, hanem, legalább annyira fontos, hogy konstruktívan is részt tudjon venni azokban. Ezt több ellenzéki képviselő, több cikluson keresztül meg is tette, köztük én is.

– A közvélemény csak annyit lát ebből, hogy az ellenzék kevés kivételtől eltekintve mindent megszavaz…

– Ez azért lehet így, mert a közgyűlés élő közvetítésén kívül érdemi tudósítás sehol sem jelenik meg magáról a közgyűlésről. Egy nemrég megjelent szöveges tudósításban az egyik kaposvári portálon azt lehetett olvasni, hogy „Pintér Attila hozzászólását követően Szita Károly elmondta” és aztán jöttek a polgármester mondatai. Azt, hogy én mit mondtam, abból semmi nem jelenhetett meg. Ezzel visszatértünk az elején felvetett problémához. Kaposváron is alapvetés, hogy egy ellenzéki képviselő szavának kisebb a súlya, mint egy kormánypártinak, függetlenül a mondandójuktól.

Kaposváriakért Egyesület

- Ezért is indokolt az erők egyesítése: a sok kicsi ebben az esetben tényleg sokat érhet.

- Levontuk a gumiégető elleni tiltakozás, illetve a tavalyi választások tanulságait, s megértettük, hogy nincs más lehetőségünk: csakis az összefogás vezethet eredményre.

Szerző: Bogdán Erik

Szólj hozzá!

Nyolc kutya pusztult el majdnem a felelőtlen gazdáik miatt

Eleinte csak elhanyagolták az állatokat, ám a végén már enni is alig adtak nekik.

Románcnak indult, fegyházzal végződött a kaposvári kaland

A börtönből frissen szabadult férfi egy nő kedvéért utazott a somogyi megyeszékhelyre, ám az ismerkedés rosszul sült el, s miután nem volt pénze a visszaútra, kitört belőle a betörő.

Apa és fia közel húszmilliónyi ékszert fémkeresőzött össze, börtön várhat rájuk

Fél Somogyot átkutatták, s többek között egy hétszáz éves aranygyűrűt és 12 milliós ezüsttallér-gyűjteményt találtak.

Donáth Anna kiáll az OTP mellett, arra kéri Ukrajnát, hogy vegye le a szankciós listáról

Szerinte a bank nem a saját, hanem a magyar kormány bűnei miatt került fel a listára.

Elhunyt Tina Turner

Az énekesnő 83 éves volt.

Feszítővassal törte el ismerőse apja könyökét egy fiatal kaposvári férfi - VIDEÓ!!!

Akkorát ütött a 80 centis vasrúddal, hogy az áldozatnak maradandó fogyatékosságot okozott.

Egy játszótér mellett, fejszével verte agyon ismerőse kutyáját

Mindössze egy ezrest kapott a nőtől, aki meg akart szabadulni az állattól.

Részegen okozott halálos balesetet a 16 éves fiú

Berúgott a barátaival, s elvitték az apja kocsiját, melyben még hátsó ülés sem volt – egy kilométert sem autóztak, amikor bekövetkezett a tragédia.

Szörnyű állatviadalokat tartottak egy tolnai tanyán

Borzokkal és rókákkal harcoltatták a kutyákat egy Tolna megyei település határában.

Több, mint 12 ezer liter gázolajat síbolt el a teherautósofőr

A kamion helyett kannákba és hordókba tankolt a céges üzemanyagkártyával, majd nyomott áron eladta ismerőseinek a potyadízelt.

Gálvölgyi János akár életveszélyben is lehetett - hibásan mérlegelt a mentésirányító

A nehézlégzés olyan riasztó tünet, melyet életveszélyesnek kell értékelni, de nem ez történ Gálvölgyi János esetében.

Focisták verekedtek össze a pályán, egy nő orra bánta az affért - VIDEÓVAL!!!

Az idősebb játékos élettársa a balhézók közé állt, erre a fiatalabb kettőt neki is behúzott.

Irodájába zárkózott a lakásotthon vezetője a megvadult nevelt fiú elől

Megöléssel fenyegette a nevelőt, s ököllel bezúzta a bezárt ajtót.

Több, mint 175 tonna fémet gyűjtött össze illegálisan a kaposvári házaspár

Csaknem 30 millió forintot kerestek az engedély nélküli üzlettel.

Iskolák környékén is árulta a kábítószert a négy tagú drogbanda

Nemcsak szívták a füvet, de jól meg is éltek belőle.

Kerekesszékest fosztott ki a negyvenes nő

Kihasználta, hogy áldozata éppen egy szekrényben pakolt, s hogy kartávolságon kívül nem tudta megvédeni az értékeit.

Begyógyszerezte ismerősét, s amikor elbódult, elvette a pénzét

A Németországban élő férfi lakásfelújításra hozott magával nagyobb összeget egy zárt táskában, de kirablóját ez sem tartotta vissza.

Hat nőt futtattak az élettársak, akik lakást és élelmet is biztosítottak a nőknek

A férfi határozta meg a tarifákat, párja intézte a hirdetéseket és irányította a kuncsaftokat.

Mentálisan sérült ismerőseit verte át a kaposvári férfi

Hiteleket vetetett fel velük és milliókért vásároltatott velük elektronikai cikkeket.

Szita Károlyt nem vették komolyan Brüsszelben

Szita Károly felháborodott levelet írt az Orbán Viktor által is megszavazott szankciók miatt, de mivel a fideszes polgármester főnöke is megszavazta a szankciókat, így Szita felháborodását nem tudták komolyan venni Brüsszelben.