A láthatatlan ellenzék nyomában – Interjú Pintér Attilával

Kpsvr.hu

2019-04-11 15:56:44
A 25 éve hatalmon lévő Szita Károly komoly bástyát épített a közügyek és a helyi politika köré, melyből tulajdonképpen kizárta az ellenzéket, a helyi médiát pedig a párt- és városházi érdekek kiszolgálójává tette. A kaposvári ellenzék sajátos és megkopott helyzetéről beszélgettünk Pintér Attilával, a Magyar Szocialista Párt kaposvári elnökével, önkormányzati képviselőjével.

– A laikusnak úgy tűnik, hogy Kaposvárról az elmúlt évek során eltűnt az ellenzék. A gumiégető elleni tiltakozás a kivétel, utána viszont megint elcsendesedett a tenger, annak ellenére, hogy akadt bőven probléma a városban. A nem kormánypárti városlakók nem véletlenül gondolják, az ellenzék magára hagyta őket és a várost is.

– Az ellenzék létezik, dolgozik, viszont az álláspontunkat és véleményünket valóban nem sikerült hatékonyan eljuttatnunk az emberekhez. Ennek elsődleges oka, hogy nem nagyon van a városban olyan médium, ahol kritikus, vagy ellenzéki álláspont megjelenhetne. Azért közösségi médián keresztül több ellenzéki vélemény is megjelent pl. a Kapocs Közösség oldalán. Nem volt olyan lényeges ügy, amit szó nélkül hagyott volna az ellenzék, legalább is a közgyűlésben. Kritikus vélemények mellett érdemi javaslatok is születtek, melyeket mi kezdeményeztünk, mint például legutóbb a vonzóbb és korszerűbb kaposvári tömegközlekedés megteremtése. De elég sokszor kellett hangoztatni a közgyűlésben azt is, hogy csatlakozzon már végre Kaposvár is az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózathoz, ami viszont a mai napig nem történt meg.

– Nem valószínű, hogy a sajtóháttér érdemben változna a közeljövőben, vagyis közvetlenül kellene megszólítani az embereket, akiknek jelenleg sok esetben nincs elég információjuk a megfelelő döntésekhez.

– Három éve, 2016-ban a gumiégető elleni tiltakozás idején sikerült eljuttatni az üzeneteket a városlakókhoz. De akkor még volt olyan sajtótermék Kaposváron, amelyik igyekezett tárgyilagos lenni. Ezt lehet csupán jelképes győzelemnek tekinteni, viszont korábban nem látott, példátlan együttműködést jelentett a helyi ellenzéki pártok között, és végül a kaposvári, illetve a városkörnyéki civilek segítségével sikerült megakadályozni egy egészségre és környezetre káros beruházást, melyet a kormány is kiemelt jelentőségűnek minősített. Bebizonyosodott, hogy megvalósítható a civil és politikai összefogás a Fideszes városvezetés érdekeivel szemben. A gumiégetős siker után viszont valóban nem úgy folytatódott az együttműködés a pártok között, ahogy ideális esetben kellett volna, a tavalyi országgyűlési választásokra készülve a csekély erőforrásait kénytelen volt mindeni az országos kampányra fordítani.

Pintér Attila

– A végeredmény ismert: hatalmas kudarc az ellenzék és a rájuk szavazók számára egyaránt országos és helyi szinten is. A tanulság is elég világos: a helyi problémákra kell fókuszálni, melyek mellé látható tömeget lehet felsorakoztatni.

– Ez egyértelmű. Ilyen ügy volt például a Csiky Gergely Színház elbontásából származott törmelék Kaposújlak határába szállítása. Az ellenzék közösen lépett fel, és jelezte, milyen tisztességtelen eljárást folytatott a városvezetés és az önkormányzat, amikor nem ellenőrizte az elszállítás körülményeit. Miért nem a város lerakójára szállíttatták a törmeléket, miért környezetszennyező megoldást választottak? Persze egyedül a szállítást végző alvállalkozót vonták felelősségre az ügyben, aki az esetet követően öngyilkos lett. Mindezek ellenére egy ellenzéki képviselőnek nem az a feladata, hogy feltétlenül akadályozza a helyi történéseket, hanem, legalább annyira fontos, hogy konstruktívan is részt tudjon venni azokban. Ezt több ellenzéki képviselő, több cikluson keresztül meg is tette, köztük én is.

– A közvélemény csak annyit lát ebből, hogy az ellenzék kevés kivételtől eltekintve mindent megszavaz…

– Ez azért lehet így, mert a közgyűlés élő közvetítésén kívül érdemi tudósítás sehol sem jelenik meg magáról a közgyűlésről. Egy nemrég megjelent szöveges tudósításban az egyik kaposvári portálon azt lehetett olvasni, hogy „Pintér Attila hozzászólását követően Szita Károly elmondta” és aztán jöttek a polgármester mondatai. Azt, hogy én mit mondtam, abból semmi nem jelenhetett meg. Ezzel visszatértünk az elején felvetett problémához. Kaposváron is alapvetés, hogy egy ellenzéki képviselő szavának kisebb a súlya, mint egy kormánypártinak, függetlenül a mondandójuktól.

Kaposváriakért Egyesület

- Ezért is indokolt az erők egyesítése: a sok kicsi ebben az esetben tényleg sokat érhet.

- Levontuk a gumiégető elleni tiltakozás, illetve a tavalyi választások tanulságait, s megértettük, hogy nincs más lehetőségünk: csakis az összefogás vezethet eredményre.

Szerző: Bogdán Erik

Szólj hozzá!

Tűz a Gépész-kollégium hatodik emeletén

A szoba lakója sikertelenül próbálta meg eloltani a lángokat, melyekkel végül 18 tűzoltó küzdött meg sikerrel.

Loptak, gyerekeket és nevelőket terrorizáltak az intézetis fiatalok

Javítóba kerülhetnek, de az eset ismét rávilágít, milyen állapotok uralkodnak a hazai gyermekvédelmi intézményekben.

Cserbenhagyót keresnek a rendőrök

A Pipacs utcában tört össze egy parkoló kocsit vasárnap este az autós, aki ezek után továbbhajtott a helyszínről.

Börtönbe mehet az illegális idősotthont működtető kaposvári asszony

Veszélyeztették a gondozottakat, a koronavírus-járvány alatt pedig semmilyen óvintézkedést nem tettek, noha akadt megbetegedés.

Döbbenet: egy bűnszervezet élhet vissza a nemrég elhunyt bükki füvesember nevével

Több tízezer forintos csodaszert ígérnek cukorbetegség ellen a tavaly decemberben elhunyt Szabó Gyuri bácsi nevével visszaélve. Mivel sorozatos csalásról van szó, Gyuri bácsi lánya egy komplett bűnszervezetet lát az ügy mögött.

Gyakorlatilag lefejezték az ukrán belügyet - óvodára zuhat a helikopter

Tizenhatan haltak meg a balesetben, köztük legalább két gyerek.

Hatalmas ellenzéki győzelem Jászberényben Gyurcsány és MZP nélkül

Jászberényben óriásit nyert az ellenzék, lemosták a Fideszt a pályáról. Lukácsi Katalin, korábbi MMM alelnök szerint, Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter nélkül garantált a siker.

Decemberben brutális, 24,5 százalék volt az infláció

Az élelmiszerek ezen belül 44,8 százalékkal drágultak.

A macska után a gazdáját is elütötték a kaposvári mellékutcában

A női sofőrt elvakította az úton álló taxi lámpája, ám ahelyett, hogy megállt volna, kezével eltakarta a szemét és ment tovább…

Visszalép Magyarország a 2024-es női kézilabda Eb rendezésétől

Kocsis Máté szerint inkább az utánpótlásra kell most a pénz.

VIDEÓ - Belvárosi albérletből árulta a marihuánát a kaposvári bűnbanda

A rendőrök vödörnyi füvet, közel kétszáz jointot és száz tasak drogot találtak.

A cinizmus csúcsa Fidesz módra: a Vodafone-ra van pénz, a tanárok béremelésére nincs

A kormány 660 milliárd forintot költ az adófizetők pénzéből a veszteséges Vodafone megvásárlására. Az LMP azt mondja, hogy az összeg negyedéből 25 százalékkal fel lehetne emelni a pedagógusok bérét.

Döbbenet - Maszkos férfiak raboltak el egy 14 éves lányt Nagytalmácsról

Az eset vasárnap este történt, a rendőrség nagy erőkkel keresi a tetteseket.

Gyereket rabolt ki a fiatal férfi a kaposvári buszpályaudvarnál

Előbb csak buszjegyre kért pénzt, majd, amikor észrevette a fiúnál a többi bankjegyet, fenyegetően lépett fel és mindent vitt.

Vödörbe fojtotta újszülött fiát a harmincas nő

Családja előtt is eltitkolta terhességét, élettársa már csak a halott csecsemőt találta meg.

Gyerektársai ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt kell felelnie a 15 éves nevelőotthoni fiúnak

A magatartászavaros vádlott nevelőszülőtől került a szociális otthonba, ahol több kisebb gyereket abuzált.

Ungár: a neoliberális IMF legjobb tanítványa az Orbán-kormány

A neoliberális IMF az embereknek adott magas béreket hibáztatja az inflációért. A szervezet védené a multikat, ahogy ezt az Orbány-kormány már 12 éve teszi.

Kommandós akcióról értesítette prosti szeretőjét a rendőrségi alkalmazott

A fiatal férfi azt hitte, párja is érintett az emberkereskedelem miatt indult akcióban.

Nyolc esetben hazudott a sonline.hu Juhász Péterről - bocsánatkérésre kötelezték őket

A sonline-on kívül a többi kormányközeli Mediaworks lapnak is bocsánatot kell kérnie a korábbi pártelnöktől

LMP: Orbán Viktor felelősséghárító showműsort tartott

Így értékelte a miniszterelnök sajtótájékoztatóját a zöld párt.