Slam-szemle A magyar költészet napjára

2019-04-11 19:40 | #Kultúra #Kitekintés

Ha a Slam Poetry műfajába szeretnénk betekintést nyerni, első lépésként vissza kell ugranunk a ’80-as évek Amerikájába. Marc Smith kezdeményezésére ugyanis ekkor jött létre egy új, modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Ez volt a Slam Poetry.

A második lépésünkkel pedig ugrunk egy kicsit az időben és térben, 2006-ba, a Műcsarnokba, ahol az első hazai Slam Poetry esten találjuk magunkat. A műfaj hazánkban azóta is töretlenül hódítja meg és vonzza be a fiatalokat, ugyanis a slammerek aktualitásokra reflektálnak, fontos és égető közéleti problémákra és eseményekre, amit a saját életük tükrében képeznek le. A Slam mindig egy kicsit rap, kicsit vers, és egy csipetnyi színház. Nincsenek formai vagy stilisztikai korlátok, aki slamre jelentkezik, az kap három perc tizenöt másodpercet, egy színpadot, egy mikrofont, és egy gondolkozni tudó és akaró közönséget.

A következőkben öt kiemelkedően jó slamet hallgathattok meg, amelyekkel a költészet napja alkalmából szeretnénk kedveskedni nektek. Nehéz azonban mégis csak 5 szöveget választani, mivel témáiban és stílusában mindenki más és más. Remélem rátok is akkora hatással lesznek, mint rám, és mint a közönségre, akik akkor és ott először hallhatták a szövegeket. 

Simon Marci számtalan dologról lehet ismerős számotokra, Spoken Word, Slam Poetry, a magyar kortárs irodalom kiemelkedő alakjáról beszélhetünk ugyanis. 
Kötetei: Dalok a magasföldszintről, Polaroidok, Rókák esküvője

CsP, vagyis Csider István Zoltán rapper nevén Oriza, a Csion Bölcsei nevű Team Slam formációnak is oszlopos tagja. Megszűnéséig pedig a Népszabadság munkatársa volt. CsP egyedi önkritikájával, és öniróniájával találja meg a hétköznapiban az abszurditást, a különlegesben a banálist. 
Kötete: Rendrakás

Pion István évekig a Magyar Nemzet munkatársa volt, majd a Zoom.hu írója, a lap megszűnéséig. 
Kötete: Atlasz bírja

Kemény Zsófi édesapja Kemény István író, édesanyja Szirmai Ágnes író, dramaturg, nővére Kemény Lili, költő. Zsófi pedig a legismertebb magyar női slammer.
Verseskötete: Nyílt láng használata 
Regényei: Én még sosem, Rabok tovább

Győrfi Kata 14 éves volt, amikor a magyar Slam Poetry elindult és ugyan már nem slammel rendszeresen, ez a szövege egyszerűen tökéletes. Költőként kezdte, majd slammer lett, később pedig drámaíró. 

 

Szerző: Vass Karina