Rendszerkritikától hangos a zenei underground

2019-04-13 11:03 | #Kultúra #Kitekintés #Politika

A zenei ellenkultúrára mindig lehet számítani, ha a hatalom elleni hangot keressük. Ez napjainkban sincsen másként. 

Igaz a Fidesz elég nagy magyar előadókat tömörített a holdudvarába, mint az ősmagyar rock apostolait, a Kárpátiát vagy a rockker lázadóból megtért popmessiást, Ákost, azonban azt mind tudjuk, hogy valódi ellenállásra sosem találhatunk milliós költségvetésű stadionkoncerteken, csupán az eldugott klubokban és koncerttermekben.

A szemlét egy meglehetősen bizarr rapperrel nyitjuk, akinek szövegeiből és számaiból olyan töménytelen mennyiségű és mértékű irónia ömlik, hogy néha elgondolkodik a hallgató, hogy „Ez tuti csak poén?”. De biztosak lehetünk benne, hogy Dé:Nash minden egyes sora egy méretes fricska a nemzeti öntudatot felhasználó és kisajátító kormányhatalom retorikájával szemben. Egy olyan bizarr világban élünk, ahol egy Sargentinit agyonverő Lehel kürtje semmivel sem mutat groteszkebb képet, mint a Fidesz Brüsszel ellenes óriásplakátjai.

Dé:Nash azonban nem utazik egyedül a Fidesz-irónia vonatán. Gyakori tettestársa Krúbi, akivel ketten egy konkrét keresztes hadjáratot is indítottak Brüsszel és a pikkelyes szörnyeteg, Soros György ellen.

Krúbi egyébként az elmúlt egy évben szinte rekordsebességgel hagyta el a relatív ismeretlen, underground rapper státuszát és robbant be a fősodorba. Szókimondó és trágár stílusával a kilencvenes évek rappereit idézi, többek között Eminemet. Szövegeiben kímélet nélkül ostorozza a társadalmat, a fiatalokat, a rapper kortársait és a magyar politikai hatalmat egyaránt. A fiatal szájkarate-mester két díjat is átvehetett az idei Fonogram-gálán, amivel sikerült magára haragítania a magyar rap pizzakirályát és porszívóját Majkát és Curtis-t. De az X-faktor győztes, keresztény apuka, Oláh Gergőnek is volt pár keresetlen szava a csúnyán beszélő, fiatalokat megrontó és morálisan elferdítő Krúbikához.

Azonban aki nem szereti a rap zenét, az se búsuljon, mert közel négy éves hallgatása után egy bomba slágerrel tért vissza a Központi Hatalom. A srácok a magyar alter-punk zene hagyományait követve, a nagyokhoz hasonlóan – mint HétköznaPICSAlódások és az Alvin és a Mókusok – rendületlen energiával, haraggal és eszméletlenül kacifántos és találó rímekkel pusztítják a népet butító popkultúra bálványait és a politikai elit minden kiskirályát. Legyen az a like-okért anyját is eladó Kasza Tibi vagy a disznók királya, Németh Szilárd.

 

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Krúbi hivatalos Facebook oldala