Ismerős figura ez a Jézus – Piktogram – Ikonok, Szabó Ágnes Erzsébet kiállítása

Kpsvr.hu

2019-04-15 20:45:02
Egy új kiállításnak ad otthont az Együd Árpád Kulturális Központ 2. emelete, Szabó Ágnes Erzsébet Piktogram – Ikonok című tárlatának.

Szabó Ágnes Erzsébet képeivel gyakorlatilag a feje tetejére állítja a pop-art konvenciót. A stílus jellemzően a pop-, a celeb- és a fogyasztói kultúra alakjaiból és tárgyaiból csinált bálványokat, szenteket, míg Ágnes pont az ellenkezőjét csinálta: szakrális alakokat, jelképeket helyezett át a minimalista és egyszerű piktogramok képvilágába. Jézusos sorozata egy az egyben Andy Warhol munkásságát idézi, miközben az elfogadás és az egyenlőség üzenetét terjeszti.

– Úgy gondoltam, ha egyszerűen, forgalmi táblákhoz hasonlóan ábrázoljuk ezeket az alakokat, akkor talán könnyeben jut el üzenetük a mai emberhez. Ha valaki ránéz ezekre a képekre, egyértelműen tudni fogja, miről van szó. Megpróbáltam a mai világba visszahozni olyan dolgokat, amiket napjainkra kicsit elfelejtettünk – mondta el a művésznő a kpsvr.hu-nak.

A kiállítást egyébként egy fotó inspirálta, amin egy egyszerűen ábrázolt angyal domborműve szerepelt, amiről Ágnesnek egyből a piktogramok jutottak eszébe. Sokszor, ha a vallásra gondolunk, akkor gigászi lények, megfoghatatlan koncepciók és elérhetetlen alakok elevenednek meg lelki szemeink előtt. Ez a kiállítás pont az ellenkezőjét szeretné megmutatni, miszerint a vallás szellemisége és alapjai igenis egyszerű és emberközeli szabályok és érzelmek. Hiszen régen is a rózsaablakok mintáinak segítségével ismerték meg a hívők az evangélium történeteit.

– Nem kell a hit és a vallás köré furcsa fellegeket és cifraságokat emelni. Épp ellenkezőleg, minél érthetőbbé kell tenni. A ma embere azt gondolja, hogy a vallás egy misztikus, félelmetes, ismeretlen valami. Ezért nem is foglalkozik vele. A kereszténység azonban nem ilyen, épp ellenkezőleg! Borzasztóan szabaddá és vidámmá tudja tenni az embert a hit – erősítette meg képeinek üzenetét Szabó Ágnes Erzsébet.

A kiállítást május 5-ig tekinthető meg a  Együd Árpád Kulturális Központ 2. emeletén.

 

 

 

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik

Szólj hozzá!

Így gondozd a francia bulldogodat!

A francia bulldogokat egyszerűen nem lehet nem imádni. Kicsik ugyan, de igazi különleges egyéniségek, a lapos arcukkal, a denevérfülükkel és a röfögésükkel szabályosan bearanyozzák a mindennapjaidat.

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.