Szita Károly egyik kezével zsebre teszi az EU-s pénzeket, a másikkal pedig beint Brüsszelnek

2019-04-30 14:49 | #Kaposvár #Politika

A kaposvári önkormányzat kedden számolt be az MTI-nek a város energetikai fejlesztéseiről. A beruházást két európai forrás is támogatta, a 781 millió forintos projekt keretein belül 20 intézmény energiafelhasználását korszerűsítettek. 

Egy újabb kaposvári projekt tehát, melyet az Európai Unió finanszírozott, ennek ellenére megnyilatkozásai alapján Szita Károly polgármester továbbra is ellenségként tekint az EU-ra.

A 781 millió forint rengetegnek tűnhet, azonban eltörpül a Németh István Program beruházásai mellett, melyeket szinte egészében uniós pályázatokból valósíthat-valósíthatott meg az önkormányzat. Az új busztelephelyet 5,48 milliárd forinttal, az intermodális csomópontot pedig 13,96 milliárddal támogatta a brüsszeli költségvetés. Ennek ellenére Szita Károly retorikájában az EU és Brüsszel mindenkori ellenségekként jelennek meg, melyek nem az ország, s ezen belül Kaposvár fejlődését, hanem a migránsok betelepedését támogatják.

Szita Károly a Megyei Jogú Városok 2018-as konferenciáján arra kérte a megjelent polgármestereket, hogy lépjenek fel a Soros-terv és a bevándorlás-szervező Soros-szervezetek ellen, mert a migránsok betelepítése komoly fenyegetést jelent a magyar településekre. Kaposvár polgármestere szerint Brüsszel és Soros továbbra is a migránssegítő szervezeteknek adja a pénzt, nem pedig az önkormányzatoknak.

Ám nem kell ilyen messze visszatekinteni unióellenes nyilatkozatért: hétfőn Szegeden tartott fórumot Szita Károly, ahol szintén a bevándorlásról beszélt a közelgő uniós parlamenti választás kapcsán. A kaposvári polgármester szerint az idei voksolás nem a mandátumszerzésről, hanem Európa jövőjéről és a bevándorlás kérdéséről szól. „A tét most mindennél súlyosabb, ha most hibázunk, később nem tudjuk kijavítani. Most az a kérdés, hogy bevándorláspárti vagy bevándorlás-ellenes irányítása lesz-e Európának, hogy a kontinens marad az európaiaké, vagy átadjuk tömegeknek?” – írta a delmagyar.hu.

A számadatok azonban azt bizonyítják, hogy Európa az európai embereket, városokat és országokat támogatja, nem a bevándorlókat. Eközben egy szó sem esik a Modern Városok Program vagy a Széchenyi 2020 keretein belül kifizetett forintmilliárdokról, amit az unió a megyeszékhelyek fejlesztésére, köztük Kaposvár gyarapodására is adott. A pénzt csendben elfogadják, az EU vezetését és politikáját fennhangon ostorozzák a kormánypárti politikusok, köztük Kaposvár első embere is, a kérdés, ezt meddig tehetik meg következmények nélkül?

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Szerző: Bogdán Erik