Majálist és közösségi fórumot szervezett az MSZP a Városligetben

2019-05-01 15:23 | #Kaposvár #Politika

Május elsején, A munka ünnepén rendezett majálist az MSZP a Városligetben, ahol a családi programok mellett közösségi fórumot is tartottak, melyen részt vett Lendvai Ildikó, az MSZP elnökségi tagja és programtanácsának elnöke, Harangozó Gábor, a párt megyei, és Pintér Attila, a szocialisták városi elnöke.

Lendvai Ildikó az Európai Parlamenti választások tétjéről beszélt, kijelentette, el fog dőlni, hogy a szavazók Orbán Viktor megbélyegző, és a magyarokat egymás és Európa ellen fordító politikáját választják, vagy felveszik a harcot a Fidesz-kormány zsarnoksága ellen, és az EU-val közösen egy szebb és biztonságosabb Európát és Magyarországot építenek.

– Európai választásnak még nem volt ekkora tétje. Két út áll előttünk: vagy megőrizzük Európa békéjét, értékrendjét és a normális politikai párbeszéd lehetőségét, vagy a jövőben egy olyan országban, olyan Európában fogunk élni, ahol az erőszak és a háború nyelvezete lesz a mindennapos. Magyarországon a választások előtt politikai háborúról beszél mindenki, nem pedig politikai párbeszédről. Ez Orbán Viktor munkásságának az érdeme, és ezt a politikai irányvonalat szeretné az Európai Parlamentbe is továbbvinni – mondta Lendvai Ildikó.

Az eldurvult közbeszéddel kapcsolatban a KPSVR.hu rákérdezett Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s frakcióvezető-helyettesnek az ATV-ben elhangzott, a kormánypárti szavazókkal kapcsolatban tett patkányozós kijelentésére. Arra voltunk kíváncsiak, Lendvai Ildikó szerint hol a határ, mit engedhetnek meg maguknak a képviselőik, és ha túllépik ezt az etikai határt, akkor milyen következményekkel számolhatnak?

– Igen, Ildikó mondott egy szerencsétlen és rossz mondatot – reagált Lendvai Ildikó. - Én is vétettem már az életem során kommunikációs hibát. Elmondhatjuk, hogy ezzel átlépett egy határt, viszont a Fidesz nem csak átlépi időnként ezt a bizonyos határt, hanem a túloldalán vert tábort. Itt nem akarom Bayer Zsolt összes mondatát felidézni, vállalhatatlan megnyilvánulások hagyják el a száját szinte napi szinten, viszont ez nem jelent mentséget a számunkra, és a mi hibáinkkal szemben. Nem! Szerintünk a Fidesz szavazó nem patkány. A szavazó viszont lehet megtévesztett, családtag vagy barát. És amíg bennünk van annyi méltóság és önbecsülés, hogy bocsánatot kérjünk a hibáink miatt, mint ahogy Ildikó is megtette, addig a vérlázító, becsmérlő és gyalázkodó kijelentéseket és megnyilvánulásokat a Fidesz jutalmazza. Bayer Zsolt esetében lovagkereszttel, annak idején Torgyán Józsefet pedig koalícióba lépéssel.

A fórumon az is kiderült, a problémák kihangsúlyozása mellett megoldásokat is kínál az MSZP Magyarország és Európa számos hiányosságának orvoslására. A szocialisták úgy látják, hogy egy szociális Európa kiépítése lehet a megoldás a tagországok társadalmi problémáinak kezelésére. 

– Az MSZP az unió más szocialista pártjaival közösen szeretne egy Szociális Európát építeni. Ennek az egyik alapvető kritériuma, hogy senki ne kereshessen 750 eurónál, azaz 240-250 ezer forintnál kevesebbet. Egy másik fontos célunk, hogy a nyugdíjminimum se legyen kevesebbek egy tagországban sem 300 eurónál, azaz 95 ezer forintnál. Végül, de nem utolsó sorban a rászoruló családokon és egyetemistákon is szeretnénk segíteni. Minden család számára egy minimális, 150 eurós havi támogatást nyújtanánk, míg a hátrányos helyzetű továbbtanulni vágyó diákoknak 1000 eurós éves ösztöndíjat adnánk nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában – részletezte a párt EP-programját Pintér Attila.

Fotó: Bogdán Erik

Szerző: Bogdán Erik