Nyílt politikai fórumot tartott a Dorottyában Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke

2019-05-02 19:38 | #Kaposvár #Politika

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc a kaposvári DK szervezésében nyilvános fórumot tartott a Dorottya Hotelben csütörtök délután, ahol az EP-választásokról, a párt programjáról, valamint Magyarország helyzetéről beszélt az érdeklődőknek, emellett nyilatkozott KPSVR.hu-nak is.

– Amikor a DK az Európai Unióról beszél, akkor egy olyan szövetségre gondol, ahol sok mindenen osztozunk. Nyitottak a határaink, szabadon tudunk mozogni. Viszont nagyon nagy különbségek van a magyar emberek és más uniós országok lakosainak életminősége között. És a legtöbb választópolgárt, így a kaposváriakat is az érdekli legjobban, hogy máshol miért keresnek sokkal többet, mint például Somogyban? Vagy miért vannak jobb iskolák és kórházak Bécsben és Münchenben? Mi ezekre a problémákra kerestük a megoldásokat egy Szociális Európa kiépítésével már 2014-ben is, bár akkor még megmosolyogtak minket, viszont napjainkban egyre inkább ebbe az irányba halad a politikai diskurzus itthon és Európában egyaránt – mondta Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke hozzátette, pártja a magyar emberek mindennapi nehézségein, szociális helyzetén szeretne javítani, majd ha ez sikerül, akkor foglalkoznának olyan nagyobb, történelmileg is sokat vitatott kérdésekkel, mint a határok nyitottsága, kulturális különbségek vagy egységes európai politika. Gyurcsány Ferenc azt is kihangsúlyozta, hogy Orbán Viktor a mai napig azon dolgozik, hogy ne legyen egységes politikai diskurzus és politikai konszenzus Európában.

Az eseményen jellemzően az idősebb, nyugdíjas korosztály képviseltette magát, ezért rákérdeztünk a DK és a fiatalok kapcsolatára.

– Úgy érezzük, sikerült megszólítanunk a fiatalabb generációt is. Két-három napi rendszerességgel 140 ezer emberrel levelezek a Messengeren, az Instagram-követőim 75 százaléka 35 év alatti fiatal, utóbbiak fele 18-25 éves. Orbán Viktort is beleértve nekem van a legnagyobb követői táborom ezeken a platformokon. A pártesemények előtt csoportosan keresnek meg fiatalok, hogy fényképet készítsenek velem, vagy hogy váltsunk néhány szót. Ez számomra is új, és még nem szoktam hozzá teljesen, de szerintem nagyon pozitív visszajelzés. Az európai helyzet és szavazások pedig pont ezt a generációt érdeklik, izgatják és érintik a legjobban, mert nagyobb szabadságra, mondhatni több levegőre vágyik a magyar ifjúság – válaszolta Gyurcsány Ferenc.

Aki a mai napig igen megosztó személyisége a hazai politikának és közéletnek, amit a kormánypárti média gyakran fel is használ az ellenzéki pártokkal szemben. A 2006-os eseményeket és 13 évvel ezelőtti döntéseit róják fel.

– Mutogatni bármeddig lehet, a kérdés, hogy ennek meddig lesz hatása. A saját bőrünkön azt tapasztaljuk, hogy a fiatal korosztályt ez egyáltalán nem foglalkoztatja. Őket az érdekli, mit mondunk az őket érintő ügyekről, mint például a budapesti fiataloknak a magas albérletárakról, vagy a 13-as cikkelyről készített videónk. Őszintén szólva, az ilyen sárdobálás meg sem érint. A személyes támadások jól mutatják, van mitől tartania a Fidesznek, és hogy a DK jó irányba kapizsgál. Éppen ezért nagyon jó eredményekre számítunk az EP-választáson – mondta a KPSVR.hu-nak Gyurcsány Ferenc.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik