A végtelen gyermeki kreativitás bizonyítékai – Játékos Dimenziók kiállítás az Együdben

2019-05-07 17:05 | #Kaposvár #Kultúra

Játékos Dimenziók címmel nyitották meg hétfő délután az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola Grafika és festészet tanszak tanulóinak kiállítás, ahol az elmúlt év legjobb és legkreatívabb munkában gyönyörködhetünk az Együd Árpád Kulturális Központ 2. emeletén.

A művészeti iskola számára hagyomány minden évben kiállítani a végéhez közeledő tanév legjobb munkáit, így sok galériát láthattak már a kaposváriak az iskola fiatal képzőművészeitől, azonban az idei kiállítás a megszokottnál is erősebbre sikeredett.

A Játékos Dimenziók névhez méltóan a fiatalok a képzőművészet szinte minden eszközét, színét és anyagát megragadva hoztak létre élénk, kreatív és meglepően komplex műveket. Láthatunk kerámiaszobrokat, festményeket, kollázsokat vagy kartonpapír szobrokat is a kiállított művek között. 

Ami viszont minden egyes képen megtalálható az a tehetség és a hozzáértés. Igaz, ilyen fiatal korban a tanárok – a kiállított művek esetében Szabó Zoltán János festőművésznek és tanárnak – nagy beleszólással bírnak, hatással vannak egy éppen készülőfélben lévő festményre, rajzra vagy szoborra, azonban egyik alkotáson sem érződik, hogy egy felnőtt keze munkája lenne. 

Ahogy a kiállítást megnyitó Sebestyén Gyula, MEE Életpálya- díjas villamosmérnök is elmondta, ezek irányított munkák, az első lépések valami igazán egyedi, eredeti és nagyszerű felé. „Klasszikus és igazi gyermekmunkákat csodálhatunk meg, ahol klasszikus és modern stílusok találkoznak és keverednek. Mert itt minden képnek története van, melyek egyéni műveltségről, új ötletekről, az új és érdekes megoldásokról szólnak” – mondta el nyitóbeszédében Sebestyén Gyula.

Nehéz lenne úgy végigmenni a Játékos Dimenziókon, hogy ne találna magának az ember minden egyes falon és kanyarban egy új kedvenc alkotást, legyen szó pöttyös unikornisokról vagy egy szín- és formavariációról a Mona Lisára. Akinek van ideje, az szakadjon ki egy kicsit a mindennapok szürkeségéből és nézzen be Együd Árpád Kulturális Központ 2. emeletére. A kiállítás május 23-ig tekinthető meg.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik