Jelentős a légszennyezettség a városban

2019-05-24 22:28 | #Kaposvár #Politika #Zöld

A kaposvári légszennyezettséggel kapcsolatban tartott EP kampányzáró sajtótájékoztatót Felder Frigyes az LMP önkormányzati képviselője péntek délután a Kossuth téren. Állítása szerint a fűtési szezonban a város levegője nagyon szennyezett, egyes helyeken akár kritikus is lehet. A vasárnapi voksolással kapcsolatban elmondta, hogy akinek fontos a klímaváltozás kérdése és a levegő minősége, az támogassa a Zöldeket és szavazzon az LMP-re.

A képviselő elmondta, hogy az év elején hirdették meg a levegőszennyezettség mérést, melyet március végén el is végeztek. Erről a KPSVR.hu is több cikkben beszámolt itt és itt. A klímaváltozás szempontjából is fontos a fűtési rendszerek korszerűsítése, a tüzelés levegőminőségre gyakorolt hatása pedig egészen kritikus. Már a belvárosban is rossz minőségű a levegő, de ahogy haladunk a külső városrészek felé, egyre csak romlik a helyzet. A donneri és a cseri városrészben a szállópor koncentráció helyenként eléri a veszélyes szintet – mondja az LMP-s képviselő.

Kaposváron végre valósággá válhat, hogy a sokéves ígérgetés után mérőállomásokat telepítenek, legalábbis az április 26-i közgyűlésen erről lehetett hallani. Ezzel kapcsolatban Felder Frigyes elmondta, hogy épp a napokban jelent meg a Greenpeace közleménye arról, hogy Budapesten a buszmegállókban kétszer akkora nitrogén-dioxidot mértek a mobil mérők, mint a megállok közelben lévő fix mérőállomások. 

Tehát óvatosan kell bánni a fix mérőórák által szolgáltatott adatokkal, tudni kell, hogy csak átlagot mérnek, tehát egy nagyon szennyezett napszakot kiegyenlíthet egy kevésbé szennyezett, így a végeredmény jónak tűnhet. De ez csak látszat, mivel a szennyezett napszakban órákon keresztül ki vannak téve az emberek a tüdőbe lejutó, rákkeltő anyagok belégzéséből fakadó veszélyeknek.

A képviselő megígérte, hogy folytatni fogják méréseiket és a Greenpeace tapasztalatainak okán akkor sem hagyják abba, ha a légszennyezettségmérő állomások már telepítve lettek, ha egyáltalán megvalósul ez a régi ígéret.

Szerző: KPSVR.hu

Fotó: Bogdán Erik