Azt akarjuk, hogy ez EU-s támogatásokat ne kilátókra és kisvasutakra pazarolják el

2019-05-25 13:22 | #Kaposvár #Politika

Utcafórumot tartott a Momentum péntek délután az Ady Endre utcában. Az eseményen részt vett Nemes Balázs, a Momentum országos szóvivője, és Bereczki Dávid a Momentum kaposvári képviselője is.

– Momentum EP kampányának alapköve, hogy az uniós forrásokat kórházak, iskolák és munkahelyek teremtésére és támogatására kell fordítani. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió költségvetését át kell rendezni. Ne csak az adott épületek felújítására lehessen ezeket a pénzeket elkölteni, hanem berendezések vásárlására, felszerelések korszerűsítésére is. De alapjában véve nagyon kevés alaptámogatás van, ami erre a három célra érkezik az unióból. Ezen szeretne változtatni a Momentum – mondta el Nemes Balázs a fórumon.

Nemes Balázs azt is hozzátette, hogy a magyar emberek háromnegyede szerint az ország elsőszámú problémája az egészségügy, ezt több közvélemény kutatás is kimutatta az évek során, szoros második pedig az oktatás.

– Az egészségügy és az oktatás mellett a bérek és munkahelyek kérdését is fontosnak tartjuk, mivel az elmúlt években egyre csak nőtt a bérfeszültség az országon belül, illetve Magyarország és a többi uniós ország között is. Ezt csakis európai közbelépéssel lehetne orvosolni, mert ezek a problémák túlmutatnak egy-egy ország hatáskörén, Magyarországról nem is beszélve. Naponta kétmilliárd euró érkezik az Európai Unióból Magyarországra, és szerintünk ezeket a pénzeket jobb dolgokra is el lehetne költeni, mint kisvasutakra, kilátókra és magánrepülőkre. Ezért tartja a Momentum kulcsfontosságúnak Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez, aminek érdekébe rengeteg aláírást gyűjtöttünk össze – tette hozzá Nemes Balázs.

A KPSVR.hu Bereczki Dávidot is megkérdezte a Momentum jövőbeli, kaposvári terveiről, ambícióiról.

– A Momentum egy nagyon fiatal, alig két éves párt, mégis számos vidéki megyeszékhelyen van valamilyen bázisunk. A legtöbb megyeszékhelyen pedig elég nagy és aktív a momentum szavazóbázisa. Kaposvár sajnos ebből a szempontból kakukktojás, aminek az lehet az oka, hogy Kaposvár egy nagyon apolitikus város. Ehhez Szita Károly városvezetése is nagyban hozzájárult, mivel a Fidesz nagyon leuralja a település politikai szféráját. Ennek ellenére azt gondoljuk, hogy egy erős országos szereplés után, mint amilyen reményeink szerint az idei EP-választás is lesz, tudunk majd tovább terjeszkedni a vidéki nagyvárosokban, de egészen a kis falvakig el szeretnénk juttatni a Momentum üzenetét. A helyi ügyekkel történő foglalkozás lenne egy helyi alapszervezet kiemelkedő feladata, ezt Kaposváron is igyekszünk beindítani, fellendíteni – mondta el a KPSVR.hu szerkesztőségének Bereczki Dávid.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Vass Karina