Így nehéz lesz megegyezni: ellenzéki egyesületek csörtéje a Cornerben

2019-05-30 21:35 | #Kaposvár #Politika

„Kaposvári ellenzék: együttműködés, koordináció vagy?” címmel szervezett fórumot a Corner étterem különtermébe csütörtök délutánra a Kaposváriak Kossuth Köre. A rendezvényen a Mindenki Magyarországa Mozgalom részéről Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, a Kaposváriakért Egyesülettől Fejes István vett részt, míg a Polgári Szabadság Platformot Pintér Lóránd képviselte.

Bevezetésként Hadházy az általa kezdeményezett, az Európai Ügyészséghez csatlakozásért indított aláírásgyűjtés sikeréről beszélt. Elmondta, hivatalos szignószám még nincsen, de sok százezren támogatták az ötletét.

- Ez már egy olyan tömegek által támogatott akarat, melyet a kormány nem tud csak úgy egyszerűen lesöpörni az asztalról – tette hozzá. – Legalább ennyire fontos, hogy rengetegen segítettek, nagyjából 25 ezren gyűjtötték az aláírásokat, felvállalva ezzel megannyi konfliktust.

A képviselő ezek után megemlítette a nap sikerét: a kormány ugyanis bejelentette, bizonytalan időre felfüggeszti a közigazgatási bíróságok felállítását. A döntést Hadházy az uniós nyomásgyakorlással, valamint a bíróságok karakán kiállásával magyarázta.

- Ilyen kormányzati teljesítmény mellett is 52 százalékkal nyert a Fidesz-KDNP – tért át az EP-választásra. – Egy normális országban kapott volna vagy hat százalékot, ám a kormánypropagandának köszönhetően Magyarországon simán győzött. Hogy ez ne így legyen a jövőben, azon múlik, lesznek-e megfelelő támogatottságú ellenzéki mozgalmak, akiknek a majdani jelöltjei mögött megfelelő mennyiségű aktivista áll. A mozgalmunk célja, megtalálni az alkalmas jelölteket, akik helyi szinten katalizálhatják az ellenzéki együttműködést. 

- Az, hogy civilként itt vagyok, azt mutatja, hogy rohadt nagy baj van az országban – vette át a szót Fejes István. – Egyszerűen nem lehet tovább szótlanul nézni, mi történik! 

A KE elnöke kijelentette: az ellenzék közös célja, leváltani a regnáló városvezetést, s ehhez háttérbe kell szorítani az egyéni ambíciókat.

- Úgy gondoljuk, csak úgy lehet sikeres az ellenzék, ha minden körzetben csak egy jelölt küzd meg a kormánypárti riválissal – mondta. – Ennek érdekében megállapodást kötöttünk az MSZP-vel, a DK-val, a Jobbikkal, az LMP-vel és a Momentummal, méghozzá öt évre, ugyanis nem elég leváltani a városvezetést, azt is meg kell akadályozni, hogy a következő választáson visszatérjenek.

Fejes hozzátette: az egyesülethez bárki csatlakozhat, aki egyetért elképzeléseikkel. 

- Van esély legyőzni a Fidesz-KDNP-t, hiszen a tavalyi, parlamenti választásokon 42 százaléknyi szavazatot kapott, míg az ellenzéki erők a kamupártok és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nélkül 55-öt – emlékeztetett. – Csak éppen nem jött létre az ellenzéki összefogás, így Gelencsér Attila nyerte a választást. Van rá tervünk, hogyan lehet nyerni, s arra is, hogyan kellene vezetni a várost. Mi azt mondjuk, az itt élő emberek a legfontosabbak!

A KE elnöke kiemelte: a változáshoz támogatás kell, a városlakóké, akiknek segíteniük kell a jelölteket.

- Örülök, hogy végre le tudtunk ülni azok után, hogy hallottam mendemondákat, mit kértünk és mit nem voltunk hajlandóak megadni – kezdte Pintér Lóránd, aki bemutatta a 2010-ben alakult PSZP-t, s az egyesület eddigi tevékenységét. – Nekünk is az az érdekünk, legalábbis, ha megoldható, hogy mindenütt egy ellenzéki jelült legyen. A tavalyi választások szomorú példát jelentenek, hiszen már akkor is le lehetett volna győzni Gelencsér Attilát, ám hiába javasoltuk az együttműködést.

A hallgatóságból többen is megkérdezték, van-e esély a két egyesület együttműködésére? Fejes szerint a KE nyitott a kérdésben, Pintér pedig állította: már 2016-ban, a gumiégető elleni sikeres tiltakozás felajánlották, a PSZP-t ernyőszervezetként használhatnák az ellenzéki pártok, ám elsikkadt a kezdeményezésük.

- Akadnak olyan szereplői az együttműködésnek, akik nem akarják, hogy a PSZP is részt vegyen benne – tette hozzá. Majd javasolta, mindkét egyesület jelöljön ki 3-3 tagú tárgyalódelegációt, s kezdjék meg az egyeztetéseket. - Három pontból nem engedünk – jelentette ki -, az első, hogy a tartalmi kérdések, prioritások a legfontosabbak, ezután következhetnek a személyi kérdések, végül a kampányfinanszírozás. El tudunk képzelni teljes körű együttműködést, de koordinált indulást is, vagyis, amikor külön indulunk a választásokon, de egymás jelöltjeire nem indítunk sajátot. 

Hadházy Ákos szerint elképzelhetetlen, hogy ne sikerüljön megegyeznie a két formációnak, amivel a hallgatóság egyetértett ugyan, ám éppen az érintetteken látszott, komoly ellentétek feszülnek közöttük, nehezen dolgozzák fel korábbi sérelmeiket, s egyelőre nem úgy tűnik, hogy hamarosan sikerül megegyezniük.

Szerző: KPSVR.hu

Fotó: Bogdán Erik