Filmajánló: HUNGARY 2018

2019-05-31 20:11 | #Kultúra #Kitekintés #Politika

Hajdú Eszter filmje a 2018-as magyar országgyűlési választásokat követi, a kampánytól a választás napjáig, az eredmények megjelenéséig. A dokumentumfilm a döbbenetes magyar politikai valóságot mutatja be a 2018-as választások tükrében, a Fidesz-KDNP  és a Demokratikus Koalíció politikai munkásságát követve.

A mozifilm hosszúságú dokumentumdráma két pártpolitikai csoportosulás mozgását követve mutatja be a magyar közéletet: a Demokratikus Koalíció és a FIDESZ-KDNP kampányrendezvényeiről tudósít. Nem kommentál, csak bemutat. Manipulatív vágások nélkül.

A film főszereplői Gyurcsány Ferenc volt és Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc meg is szólal a filmben többször közvetlenül, Orbán és politikustársai csak a kampánygyűléseiken. De nem is ők a lényegesek. Hajdú Eszter az általuk képviselt világot mutatja be, fokozódó drámaisággal. A két Magyarországot: Orbánékét és a normálisat. A politikától távoli emberek is érzékelhetik a filmből az egyre mélyebbre süllyedő magyar hatalmi politizálást. Hajdú Eszter szembe is állítja egymással a két világot: Orbánon keresztül a diktatúra, Gyurcsányon keresztül a demokrácia világát. Így juthatunk el odáig, hogy a sokakat megosztó Gyurcsány a film pozitív figurájává válik pusztán azzal, hogy demokratikusan és emberségesen gondolkodik a világ dolgairól. A film legerősebb üzenete mégsem Gyurcsány dicsőítése, hanem a magyar diktatúra rövid fejlődéstörténete. És a nagy kérdés: ki a magyar, ki a keresztény?

A filmben a Fidesz kampánygyűléseken megszólalnak az Orbán csapat gyöngyszemei. Teszem hozzá, a legtorzabb elmék: Bayer Zsolt, Bencsik András, Budai Gyula, a Semjén Zsolt, Németh Szilárd. A legtaszítóbb a beszéd- és agyhibás Bayer, a Fidesz alapító, a megmondóember. Ő a Fidesz kormány nem miniszteri rangú Joseph Goebbels-e. Mindenkire fröcsög, mindenkit gyaláz és aláz. Angela Merkeltől Theresa May-ig, a luxemburgi miniszterelnöktől a belga kormányfőig. Mocskolja a politikájukat, belemászik a magánéletükbe, undorítóan. Mindenki porondon, aki nem a Fidesz. És minden, ami a félelemkeltést és a gyalázatosan hazug propagandájukat szolgálja. Persze a gyűlöletkeltés legmagasabb fokán, sokszor tájékozatlan emberek tömege előtt.

Milyen Magyarországra számíthatunk?  A Hungary 2018 megmutatja.

Szerző: varga Zsolt

Fotó: Youtube