Tízmilliárdokat vettek ki cégiekből a NER-oligarchák

2019-06-04 01:30 | #Kitekintés

A Népszava egy átfogó cikkben tárta fel a "NERlovagok" nyereségét a 2018-as évben, a delipart.hu pedig összegyűjtötte a legnagyobb "nyerteseket". Mutatjuk mi is:

Mészáros: kétszer 5 milliárd osztalékként

Mészáros Lőrinc NER-közeli felcsúti multimilliárdos teljes egészében felveszi osztalékként legismertebb cége, a Mészáros és Mészáros Kft. tavalyi nyereségét – derül ki a tegnapi határidőig leadott beszámolóból. R-Kord nevű társaságából pedig 5 milliárdot vesz ki. Utóbbi, vasútépítési biztosító- és távközlőberendezésekkel, valamint vasúti felsővezetékekkel foglalkozó társaság 2017-es 36,3 milliárdos bevétele 35,8 milliárdra csökkent. A költségek növekedése nyomán a tavalyelőtti, 7,5 milliárdos adózott nyereség 5,9 milliárdra mérséklődött. A Mészáros és Mészáros Kft. az R-Korddal ellentétben jelentős növekedést mutatott: 19,7 milliárd forintos tavalyelőtti bevételük ugyanis 50,6 milliárdra ugrott. Főbb üzletágaik a közmű-, vízügyi, mély-, út- és vasútépítés. A cég a korábbi 3,7 milliárdos nyereség után tavaly 5,1 milliárdot mutatott fel, amit teljes egészében kivettek a cégből.

Idősebb Orbán: 1,35 milliárd 

A miniszterelnök édesapjának három cége, a Gánt Kő és Tőzeg Kft., a Nehéz Kő Kft. és a Dolomit Kőbányászati Kft. tavaly vegyesen teljesített. Orbán Győző osztalékként összesen 1,35 milliárd osztalékot vett ki a három társaságból – összegezte a cégek mérlegét az mfor.hu.

Szíjj László 25 milliárdot vett ki

Az útépítési pályázatok fő nyertese, a kormányfő strómanjaként elkönyvelt Mészáros Lőrinccel számos közös üzletet jegyző Szíjj László Duna Aszfalt Kft.-je árbevételét tavaly 75 milliárdról 130 milliárdra növelte. Osztalékként Szíjj László 2017-ben 12 milliárdot, tavaly pedig már 25 milliárdot vett ki.

Mi a helyzet Simicskával?

Miután Simicska Lajos kormányfői körökben kegyvesztették vált, az útépítési közbeszerzések addigi sztárjaként szereplő cége, a Közgép helyét a Duna Aszfalt vette át. Simicska Lajos egykori üzlettársa, Nyerges Zsolt tavaly novemberben el is adta a Közgép 30 százalékát a Duna Aszfaltnak. A két társaságot immár egyazon vezérigazgató irányítja. Míg a Közgép hat éve még 84 milliárdos árbevételt mutatott fel, tavaly már csak egymilliárd folyt be, harmincmilliós nyereség mellett. Igaz, az eredménytartalékot megcsapolva a tulajdonosok nyolcmilliárdos osztalékot vontak ki. A Közgép munkavállalóinak száma a megelőző két év átlagának számító 248-ról 84-re csökken.

Forrás: delipart.com

Fotó: nepszava.hu