Brutális élelmiszerdrágulás - ez fájni fog Kaposváron is!

2019-06-07 15:37 | #Kaposvár #Politika

Hatalmasat drágultak az élelmiszerek az elmúlt évben. Átlagosan 3,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, de még ennél is nagyobb mértékben az élelmiszerek, a dohányáruk és a szeszes italok.

Egy év alatt, tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 5,6 százalékkal nőtt. Elképesztően durva az emelkedés a burgonya, a friss zöldség és a gyümölcs esetében, ami 15,2 százalék az egy évvel korábbihoz képest. A liszt ára 9,8, a péksüteményeké 9,2, a sertéshúsé 8,8, a kenyéré 7,1 százalékkal lett magasabb. Érdekes, hogy a tojás és a tej ára 6, a kávé ára 3 százalékkal csökkent. 

A dohányáruk ára 12,6 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért , ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,9 százalékkal kellett többet fizetni. Az üzemanyagok 5,8 százalékkal drágultak a KSH legfrissebb adatai szerint.

Kaposvár lakóit különösen érzékenyen érintheti az élelmiszer-drágulás, mivel a többi megyei jogú várossal összehasonlítva itt az egyik legalacsonyabbak a fizetések. A csütörtöki közgyűlésen Szita Károly polgármester elmondta, hogy amennyiben folytathatja polgármesteri tevékenységét, célja lesz a bérek felzárkóztatása. Részleteket nem árult el az elképzeléseiről, de elmondható, hogy Szita Károly 25 éves polgármestersége alatt a kaposváriak keresete mindvégig átlag alatti maradt, sőt, az egyik legkisebb a nagyvárosok közül.

 

Szerző: kpsvr