A helyi Fidesz állhat a lejáratás hátterében?

Kpsvr.hu

2019-06-13 10:43:16
A tavalyi országgyűlési választások eredménye megmutatta, a kormánypártok ellen csak a teljes ellenzéki összefogás léphet fel eséllyel. Az önkormányzati voksoláson a siker persze így sem garantált, de a szavazatmaximálás érdekében csakis úgy lehet megragadni a vélt-valós esélyeket, ha a pártok, összefogva a civilekkel minden körzetben, illetve a polgármester-választáson egyetlen jelöltet állítanak szembe a Fidesz-KDNP-s indulóval.

Mint megannyi településen, az ellenzék Kaposváron is rátalált a helyes útra, az ellenzéki pártok közül az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum is beállt a változás igényével megalakult Kaposváriakért Egyesület mögé, hosszú távú, öt éves szerződést kötve a civil szervezettel, s az összefogás szükségességét hangoztatja a hajdani Együtt egyik formációja, a Polgári Szabadság Platform is. A két civil formáció jelenleg is egyeztet az együttműködés lehetőségéről, azaz úgy tűnik, az ellenzéki oldal minden szereplője megértette, mi a köz egy jelentős részének akarata.

A tavalyi parlamenti, illetve a májusi EP-választások eredményei ugyanis azt mutatják, hogy Kaposváron többen szavaztak a kormánypártok ellen, mint rájuk: egy éve a Fidesz-KDNP 42 százalékot ért el a városban, az uniós választáson pedig 49-et, ami egyik esetben sem abszolút többség. Vagyis – noha értelemszerűen egy országos választás eredményeiből nem lehet egyenes következményeket levonni egy helyi voksolásra – a számok azt mutatják, Kaposváron a szavazók elvileg jelentősebb része elégedetlen a jelenlegi hatalommal. Egy minimálisan is komolyan vehető ellenzéknek éppen ezért kötelessége megadni az esélyt a változást akaróknak, s ehhez túl kell lépni a régi sérelmeken, érdek- és ideológiai különbségeken. Értelemszerű, hogy egy ilyesfajta kiegyezésnek vesztesei is lesznek, de elvben minden érintett be kell, hogy lássa, a cél érdekében fel kell adni az egyéni ambíciókat.

És bár a tárgyalások-egyeztetések még nem zárultak le, láthatóan máris akad, aki nem tud azonosulni a fenti minimálelvárással, azaz saját érdekeit mindennél előrébbvalónak tartja. Más magyarázatot ugyanis nehéz találni a 2014-ben polgármesteri álmokat szövögető, ám a voksolást Szita Károllyal szemben 65-20-ra elveszítő, s így az MSZP-DK-Együtt közös kompenzációs listájáról a városi közgyűlésbe kerülő, majd mára már csak a DK színeiben, de a párt érdekei ellen politizáló Kováts Imre megnyilvánulásaira. Míg pártja a Kaposváriakért Egyesület egyik támogatója, addig Kováts látványosan fúrja az összefogást és a civil szervezet által polgármester-jelöltnek felkért vállalkozót, Horváth Ákost.

Az is érdekes, hogy Kováts Imre már akkor kiszivárogtatta a vállalkozó nevét, amikor a felek még csak tárgyaltak egymással, ráadásul úgy állítva be Horváthot, mintha a Fidesz-KDNP helyi országgyűlési képviselőjének, a Szita Károllyal nem éppen felhőtlen viszonyt ápoló Gelencsér Attilának bármi köze lenne a jelöléséhez, ami nyilvánvalóan hazugság. 

Szerdán aztán még messzebb ment Kováts, azzal vádolta meg Horváth Ákost, hogy offshore céget vezet, s emiatt a DK nem támogathatja. Indoklásként felhozta, a vállalkozó cégét a Pest megyei Újlengyelbe jegyezték be, szimplán iparűzésiadó-elkerülési céllal, s nem lehet olyasvalaki kaposvári polgármester-jelölt, aki egyéni gyarapodása érdekében megkárosítja a várost. Arról azonban nagyvonalúan megfeledkezett, hogy Horváthnak az újlengyeli csak az egyik vállalkozása, mely ráadásul Kaposváron semmilyen tevékenységet nem végez – és a képviselő állításával ellentétben nem is offshore -, ellenben azzal a cégével, mely a megyeszékhelyre van bejegyezve, s természetesen itt fizet minden adót és járulékot. Amikor ezzel többen is szembesítették, Kováts továbbra is csak az újlengyeli cégről írt és offshore-ozott, s arra hivatkozott, neki tiszta a lelkiismerete, s hogy az értékrendje szerint Horváth cége offshore – mintha ez nem egy közgazdasági-jogi fogalom, hanem egyéni döntés kérdése lenne… 

Az viszont mindenképpen az egyéni döntése, hogy képtelen elfogadni, előfordulhat, hogy a következő közgyűlésben már nem lesz számára hely. Melyhez annyira ragaszkodik, hogy a képviselői széke érdekében láthatóan mindenre képes, akár az ellenzéki összefogást is ellehetetlenítené. 

A kérdés, hogy ez a lejáratás már a helyi Fidesz akciója, melyhez megnyerték maguknak a sértett Kováts Imrét, vagy a képviselő önszántából cselekszik az ellenzék és saját pártja érdekei ellen? 

 

Szerző: kpsvr.hu

Fotó: kapos.hu

Szólj hozzá!

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.

Elhunyt Gyenesei István

Az egykori miniszter, közgyűlési elnök, önkormányzati képviselő április 1-én lett volna 76 éves.

Előbb a telefonfülkét, majd élettársát verte szét az őrjöngő férfi

A cukorgyári körforgalomnál nem működött a telefonfülke, emiatt kiakadt a benyugtatózott garázda.

Ne mondj le a famintázatról, de mondj nemet a karbantartásra!

A gyönyörű megjelenésű, színben és stílusban is illeszkedő kerítések teszik teljessé az épületeket, így kialakításukra érdemes áldozni, és a lehető legjobb megoldást választani.

Pofon vágta az ügyeletes orvost a csontrészeg páciens

Kábulatából ébredve először az ápolókra kart rátámadni, végül a doktornak ment neki.

Tippek a lábszag leküzdéséhez

Ha kényelmetlenül érzed magad, ha mások jelenlétében le kell venned a cipődet, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben számos hasznos tippet adunk a lábizzadás ellen!

Hasznos segítség a baromfiistállók tisztán tartásához: így könnyebben megy a munka

Egy baromfiistálló tisztán tartása komoly kihívás. Kézi erővel történő takarításhoz rengeteg alkalmazott kell. Manapság azonban már van hatékony gépi segítség, amely jelentősen leegyszerűsíti a feladatot.

Elengedhetetlen eszközök kutya vagy macska tartásához

Hazánkról tényleg elmondható, hogy kutya- és macskabarát, hiszen összehasonlítva más országokkal, rengeteg családban van egy vagy több házi kedvenc, függetlenül attól, hogy az az ingatlan lakás vagy ház. 

Egy kis segítség a vőlegények számára az esküvői öltöny kiválasztásához

A megfelelő öltöny kiválasztása a vőlegény számára sokszor háttérbe szorul, pedig az esküvői készülődés során legalább annyira fontos, mint az, hogy milyen színű lesz a meghívó vagy a koszorúslányok ruhája.

Különleges whiskyk a Skót Alföldről

A Skót Alföld a második legnagyobb whiskygyártó régió. Érdemes megismerni néhány érdekességet vele kapcsolatban, és megkóstolni néhány különleges italát.

Erre a termékre szükséged lehet a hálószobában

Léteznek olyan termékek, amelyek arra hivatottak, hogy a hálószobában töltött perceket még édesebbé tegyék. Ezek nemcsak a hangulat fokozásáról gondoskodnak, hanem megóvhatnak minket diszkomfortos élményektől, esetlegesen kellemetlen sérülésektől. 

Hogyan történik a tetőfedés? Mire kell figyelni?

Azzal valószínűleg nem mondunk újdonságot, hogy a tető az egyik legfontosabb része minden épületnek.

Sérült gyerekekre hivatkozva, kamupapírokkal gyűjtött adományokat két romániai férfi

Kaposváron 20 ezer, Siófokon valamivel több, mint ötezer forintot csaltak ki a jószándékú járókelőktől egy óra alatt, ám a rendőrök hamar elfogták őket.