Adatlopás és csalás – Több millió forintos kárt okozó csalást vizsgált ki a Kaposvári Rendőrkapitányság

2019-06-13 14:21 | #Kékfény

A Kaposvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást 9 gyanúsítottal szemben, akiket csalással vádolnak.

2018 júniusában 14 bejelentést tett egy mobilszolgáltató a Kaposvári Rendőrkapitányságnak, miszerint ismeretlen személyek más emberek lopott adatainak felhasználásával vásároltak részletre különböző készülékeket – telefonokat és televíziókat – webshopjukból. Az online szerződésben szereplő első részletet kifizették, a továbbiakban azonban nem törlesztették a készülékek árát, ezzel többmilliós kárt okozva a szolgáltatónak. Az így megvásárolt termékeket az elkövetők orgazdáknak adták el, akik pedig továbbértékesítette ezeket az eszközöket.

2019.június.4-én a rendőrök 18 személyt állítottak elő, melyek közül jelenleg 9 gyanúsítottuk van. 

A megalapozott gyanú szerint a feltételezett elkövetőket egy csomagokat kézbesítő futár is segítette azzal, hogy úgy adott át mobiltelefonokat, hogy azokat nem a csomagokon megjelölt címzetteknek kézbesítette, amiért R. Rudolftól pénzt kapott. A 27 éves kaposvári férfit vesztegetés elfogadása bűntett, míg a 29 éves kaposvári férfit vesztegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Az egyik 17 éves férfi gyanúsított női profillal regisztrált egy internetes oldalra, ahol a vele ismerkedő férfiak adatait kicsalta és felhasználta az online rendelésekhez. Arról még nincsen konkrét információ, hogy hány ember adatait lopták el így, de azt tudjuk, hogy az ország szinte mindegyik pontjáról loptak adatokat az elkövetők.

A beszerzett adatok alapján a nyomozók látókörébe került egy pécsi lakos is, akinek a bűncselekmény elkövetéséből származó értéket továbbadták. Az egyenruhások az 53 éves férfinál tartott házkutatás alkalmával több nagyértékű mobiltelefont és televíziót találtak, amelyet a feltételezett elkövető gépjárművével együtt lefoglaltak, a kármegtérülés biztosítása érdekében. Sz. Lászlót orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Azóta több orgazda is a látókörébe került a rendőrségnek, akiknek köze lehet az esethez.

Jelenleg is folyik annak a felderítése, hogy a webshopnál mekkora konkrét teljes kár, és az őrizetbe vett orgazdához mennyi jutott el ezekből a készülékekből, és hány jutott el egyéb orgazdákhoz. Hányad része a lefoglalt termékek az összes „kicsalt” árunak?

Az őrizetbe vett személyek akár 2-8 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

A Kaposvári Rendőrkapitányság arra kér mindenkit, hogy legyenek körültekintőek online vásárlásnál, és vigyázzanak személyes adataikra, mert az ehhez hasonló visszaélések és adatlopások egyre gyakoribbak lesznek, ahogy fejlődik a technológia. Az ilyen bűntényeket a legkönnyebben úgy lehet megakadályozni, ha tudatosan használjuk az online felületeket és bizalmasan kezeljük személyes adatainkat.

Forrás: police.hu

Fotó: police.hu