„2013 decembere óta tilos a halászat a Balatonon, azóta argentin hekk, kazah süllő és halastavi, kukoricán hízlalt ponty kerülhet csak a vendéglők asztalára ” – emlékeztetett felszólalásában Dr. Steinmetz Ádám. A képviselő szerint sem a turizmus érdekeit, sem a magyar emberek halfogyasztásának az ösztönzését nem szolgálja. A magyarok jelenlegi, évi 6 kilónyi, egy főre jutó halfogyasztása harmada az uniós átlagnak.
Steinmetz szerint országimázs-szempontból sem elfogadható, hogy a kiváló minőségű, bio terméknek számító balatoni halat csak a horgászok kóstolhatják, ha sikerül kifogniuk. Az pedig egyenesen átverés, hogy a kormány annyit lépett az ügyben: megengedte, hogy balatoni eredetmegjelölésűnek mondják a Balaton vízgyűjtőjének tógazdaságaiban nevelt halakat. A képviselő javaslata alapján létezhet olyan megoldás is, ami nem sérti a 80 ezer balatoni horgász érdekeit. Ez pedig az, hogy a Balatonban nem őshonos busa, ezüstkárász, angolna, törpeharcsa halászatát tegyék újra lehetővé és legalább ezek kerülhessenek a vendéglők asztalára.
Steinmetz Ádám felszólalására a kormányzat részéről senki sem válaszolt, mert se illetékes miniszter, se államtitkár nem tartózkodott az ülésteremben
Forrás: delipart.com
Fotó: delipart.com