Nagyatádon is van CT, mégis Kaposvárra szállítják a betegeket

2019-07-01 10:51 | #Kitekintés

Saját komputertomográfot kapott a nagyatádi kórház, a helyi sérülteket mégis Kaposvárra szállítják, mert az állam egyelőre nem finanszírozza a járóbetegellátásban a gép működtetését – írja a Népszava.

Megharcolt Nagyatád és térsége a saját CT-berendezésért. A százmilliós készülékre pályázaton nyertek ugyan pénzt, ám az nem volt elég a beüzemelésre is, nem futotta arra, hogy megfelelő helyet alakítsanak ki a berendezésnek az épületben. A beépítéshez szükséges 55 millió forint negyven százalékát tulajdonképpen összekalapozta a kórház: magánszemélyek, cégek és a környékbeli, nem ritkán hátrányos helyzetű települések adták össze a hiányzó 22 milliót. Végül május közepén hivatalosan is átadták a gépet. 

– Miután a CT komoly előrelépést hozott a helyi egészségügyben, nem volt kérdés, hogy hozzájárulunk a költségekhez – magyarázta Ormai István, Nagyatád polgármestere a Népszavának. – Négymillió forintot adtunk, remélhetőleg hamarosan már tényleg normálisan lehet használni, mert elég régóta húzódik az ügy.

Bár megvették a készüléket, a pénzt kiegészítették, a CT-t beüzemelték, nem lehet felhőtlen az öröm a kisvárosban. A gép működtetési költségeit ugyanis nem vállalta az állam. 

Ormai István, miután kiderült, hogy kórházuk nyert, és megvehetik a CT berendezést, szinte azonnal benyújtotta a kérelmet, hogy az egészségbiztosító finanszírozza a CT-vizsgálatokat a járóbeteg-ellátásban is. Ennek már lassan egy éve, és még mindig nem született döntés.

– Ennyi idő alatt sem sikerült döntést hozniuk az illetékeseknek – mondta Pósa István, a kórház megbízott igazgatója a Népszavának. – Februárban ugyan azt mondták, támogatják, ám konkrétumot még az egészségügyi államtitkár sem tudott mondani a májusi átadóünnepségen. 

Csak akkor töltheti be teljes funkcióját a nagyatádi CT, ha a járóbeteg-ellátásban is térítésmentesen használható lesz bárki számára.

– Jelenleg ugyanis, ha a sürgősségi ellátónkba, a belgyógyászatra vagy a sebészetre beérkezik egy beteg, vagy behozza a mentő, s kiderül, hogy CT-vizsgálatra is szüksége van, akkor azt Kaposváron tudják csak megcsinálni – folytatta az igazgató. – Oda-vissza száz kilométer, pedig itt van az épületben a készülék. 

Ugyanakkor a fekvőbeteg-ellátásban finanszírozza a CT használatát az egészségbiztosító, azaz, ha a beérkező beteget felveszik valamelyik osztályra, akkor már térítésmenetesen elvégezhető rajta a megfelelő vizsgálat. Jelenleg a járóbeteg-ellátásban – ahogyan az a napokban a kórház honlapjára is kikerült – csak térítéses vizsgálatokat végeznek a CT-ben: 12-65 ezer forint egy eljárás.
 

Forrás: nepszava.hu

Fotó: nepszava.hu