Nem örülnek a környék kutyatartói a Búzavirág-Pipacs kutyafuttatójának

2019-07-08 15:41 | #Kaposvár #Zöld

Öt új kutyafuttató épül a közeljövőben Kaposváron. A Cseri parkban, valamint a Búzavirág és a Pipacs utca határán már el is kezdték munkálatokat, melyek Szita Károly ígérete szerint már ebben az évben be is fejeződnek. A lakótelep mellettinek azonban nem örülnek a környék lakói.

Kaposvár kutyaparkosítását 32 millió forintból valósítja meg a városvezetés, a parkokban padok, asztalok, ivókutak és kutyatréning-eszközök is lesznek, írta a KaposvárMost. Cikkükben azt is megemlítik, hogy a parkokkal kapcsolatban a város levélben kereste meg a kutyatulajdonosokat, s ugyanígy lesz a másik három kutyaparknál is.

Kaposvárnak és a város kutyatartóinak szüksége van ezekre a parkokra, de mint sok más városi beruházásnál, ezúttal is a komoly gondok adódnak a kivitelezésnél. A Búzavirág és Pipacs utca határán épülő kutyafuttató helyszíne és paraméterei több ott lakót is felháborítottak.

A Búzavirág utcában ezelőtt is létezett egy hatalmas, el nem kerített kutyafuttató, amit az ott elő gazdik előszeretettel használtak és gondoztak. Az új, elkerített park azonban egy jelentős részt kihasít az eddig nyílt területből, illetve elvágja az utat, amit a környék lakói – nem csak kutyatartók – bevásárlói útvonalként használtak.

– Tönkre teszik ezt a csodát! – panaszolta el a KPSVR.hu-nak a környék egyik lakója és kutyatartója. - Nem arról volt szó, hogy belerondítanak ebbe a gyönyörű parkba. Az itt lakóknak nincsen erre szüksége. Az idősek a fasor mellett sétáltatták a kutyákat, ha ez megépül, nem tudnak többé az árnyékban sétáltatni. Arról nem is beszélve, hogy nagyon közel lesz a lakásokhoz, biztos jó lesz egész nap hallgatni a csaholást. Egy valamit kértünk a várostól, hogy az út szélére emeljenek valamilyen kerítést, hogy ne tudjanak kifutni a kutyák a főútra. Ezt nem kaptuk meg, helyette építenek ide egy ketrecet – folytatta a felháborodott hölgy.

A helyszínválasztás mellett az új park karbantartásával kapcsolatban is vannak fenntartásai a környékbelieknek, mivel eddig is többször problémát okozott, hogy a kutyafuttatón nem nyírták le a füvet vagy nem szedték össze a szemetet.

Egy másik helyi kutyatartó arról mesélt, hogy amikor először kijelölték a területet a kivitelezők, a lakótelep kutyásai elvitték a léceket, de hiába. 

- Minket nem kérdezett meg senki, hogy ide szeretnénk-e a kutyaparkot, vagy ha már mindenképp ide hozzák ezt, akkor a parkon belül hol legyen? Mert biztos, hogy nem az úttest mellé, az út közepére kértük volna – fejtette ki véleményét egy helyi gazdi.

Egy utcával feljebb, a Pipacs utcában, ahol nincs lehetőség kutyasétáltatásra – még tábla is jelzi, hogy kutyákat bevinni tilos –, üresen áll a rét, ahol gond nélkül elfért volna ez a kutyafuttató. Mégsem oda került, pedig a Pipacs utcaiak már régóta szerettek volna oda egy kutyás helyet, közel a panelekhez.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik