A Fidesz kényszerzubbonyt húzna a közoktatásra

2019-07-11 15:41 | #Politika #Kitekintés

Egy héttel ezelőtt halasztotta el az országgyűlés az új közoktatást módosító csomagról szóló szavazást, aminek elfogadásáról pénteken fognak újra dönteni a parlamentben. Múlt héten a Jobbik nevében Ander Balázs, dél-somogyi Jobbikos képviselő szólalt fel. A KPSVR.hu megkereste Andert az oktatási csomaggal kapcsolatban, mire számíthatunk, ha elfogadják, milyen hatással lesz az ország iskolarendszerére?

– A Fidesz továbbra is ugyanazt a csomagot próbálja letolni a torkunkon, mint egy héttel ezelőtt. A szavazás elhalasztásával történt egy kis zavar a rendszerben, de ettől még ugyan abban a formájában fog pénteken az országgyűlés elé kerülni ez a törvény. Ugyanazt a kényszerzubbonyt húznák rá a közoktatási rendszerre, mint amit az ország más intézményeire már ráhúztak. Szívük szerint megfosztanák az oktatási intézményeket minden autonómiájuktól, és sajnos jó esély van rá, hogy ezt véghez is vigyék – fejtette ki a törvényjavaslat célját Ander Balázs.

A Fidesz-KDNP frakció a felsőoktatás autonómiáját már sikeresen megcsonkította a kancellárok bevezetésével, következő célpontjuk a közoktatás.

– A véleményezési jogot is el fogják venni a tantestületektől és szülőktől – folytatta Ander –, ami legalább eddig megvolt. Országszerte több botrányról lehetett hallani az igazgatóválasztásokkal kapcsolatban. Fideszféle intézményvezetői kinevezési gyakorlat nagyon messze áll a demokratikustól. Nagyon sok olyan eset volt, mikor olyasvalaki került vezetői pozícióba, akit nem fogadott el a nevelői testület. Volt rá példa, hogy fideszes önkormányzati képviselő került egy 16 éve regnáló igazgató helyére, ami erős negatív visszhangot váltott ki mind a tantestület, mind a szülői közösség részéről. Ezeket a hangokat is el szeretné hallgattatni a Fidesz az új törvénnyel, mivel a jövőben már írásos nyoma sem marad majd az ilyen tiltakozásoknak.

Számos egyéb problémát vet fel az új oktatási csomag, ezek közül a legszembetűnőbb, hogy semmilyen szakértői vélemény, felmérés vagy közvélemény kutatás nem előzte meg a csomag létrehozását. Éppen ezért több tucat civil és szülői szervezet tiltakozik a törvény ellen, de ezt a Fidesz-KDNP frakció nem veszi tudomásul, parlamenti többségük segítségével szeretnék letolni az emberek torkán az új oktatási törvényt.

Kaposváron is felismerhető ez a fideszes mentalitás, mivel a három beázott iskolával kapcsolatban szinte semmilyen kommunikációt nem folytat a városvezetés sem a pedagógusok, sem a szülők sem pedig újságunk felé, hiába kerestük fel Szita Károly polgármestert az üggyel kapcsolatban. Ha megszavazzák az új törvényt – amiről Ander Balázs szerint semmi kétség –, akkor még kevesebb esélye lesz a pedagógusoknak és a szülőknek beleszólni saját iskoláik sorsába, illetve a számonkérési lehetőségeiket is elveszik tőlük.

– Az új törvény értelmében lesz egy fizetési pótlék – tette hozzá Ander a kaposvári helyzettel kapcsolatban –, ami az intézményvezetőket illet majd, annak fejében, hogy „milyen jól” végzik a munkájukat. A rendszer működését ismerve ez azoknak a vezetőknek fog majd kedvezni, akik majd keresztültapossák, akár az adott tantestülettel és közösséggel szemben is a központi akaratot. Azok fognak részesülni ebből a pótlékból, akik igazi hajcsár módjára őrködnek majd az adott intézmény felett. Ugyanazt kívánja a Fidesz a közoktatás világában is megvalósítani, amit számos más intézményrendszerben már véghezvitt. Igazi felfelé nyal, lefelé tapos mentalitás.

Ander Balázs még azt is kiemelte, hogy a közoktatás autonómiájának eltörlésével nemcsak pedagógusok munkáját nehezítik meg, hanem a diákok országon belüli mobilitását is jelentősen gátolják. Nehezebben tudnak majd kiszakadni a hátrányos helyzetből érkező diákok környezetükből, nehezebben juthatnak majd el a felsőoktatásig. A társadalmi egyenlőtlenségek kitermelését segíti elő az új oktatási törvény, annak leküzdése helyett.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: hellodelsomogy.hu