Fejes István: a Kaposváriakért Egyesület az egyetlen esély - Interjú

Kpsvr.hu

2019-07-14 23:42:40
Fejes Istvánnal a Kaposváriakért Egyesület elnökével beszélgettünk közéleti szerepvállalásáról, az önkormányzati választásról és az ellenzéki esélyekről. A Kaposváriakért Egyesület megalakulásáról a kpsvr.hu is beszámolt, illetve tudósítottunk Horváth Ákos a Kaposváriakért Egyesület polgármester-jelöltjének bejelentéséről.  

 

- Honnan jött a Kaposváriakért Egyesület ötlete? 

- A 2016-os gumiégető elleni sikeres lakossági fellépést követően látszott, hogy az ellenzéki pártok helyi képviselői és vezetői megértették, a rég megszokott, egymás elleni rivalizálás helyett többet lehet elérni, ha együttműködnek.   Már akkor felmerült a szándék, hogy ezt az együttműködést folytatják az önkormányzati választáson is. Úgyhogy groteszk módon azt is mondhatjuk, hogy az egyesületi együttműködés magvait Szita Károly hintette el 2016-ban, utána kikelt, majd idén szárba szökkent, és remélhetőleg ősszel be is érik a gyümölcse.

- Miért gondolja, hogy van esélyük ősszel leváltani a Fideszt?

- Tavalyi országgyűlési és a májusi európai parlamenti választások világosan megmutatták, hogy Kaposváron több ellenzéki szavazó van, mint fideszes. Az ellenzéki pártok megértették, hogy be kell állniuk a Kaposváriakért Egyesület mögé, aki egy jelöltet fog állítani minden körzetben a fideszes jelölt ellen és az egyesületnek kell indítania az egyetlen ellenzéki polgármester-jelöltet is. Ez az egyetlen esély a győzelemre. Itt a lehetőség, meg kell ragadni. 

- Hogyan egyeztek meg a pártokkal? 

- Ahogy az előbb említettem, a megegyezés a pártok között már régóta formálódott és ebben az évben csupán formába kellett önteni. Pártonkívüliként bátran mondhatom, a pártok közötti együttműködés Kaposváron igen jó, országosan egyedülálló módon harmonikus.

- Ezek szerint akkora a baj Kaposváron, hogy felülírja a pártérdekeket? 

- Az emberek a városban általában úgy érzik, hogy nem igazán jó itt élni. Ezért több egyéb mellett nem kis részben az átlag alatti jövedelmek okolhatóak. És mivel nem érzik jól magukat itt, máshol keresnek boldogulási lehetőséget. Szinte minden családban van olyan, aki elment a városból, és a szülők gyakran már a gyerekeket is arra készítik fel kisiskolás koruktól kezdve, hogyan tudnak majd máshol boldogulni. És ugyan sorra épülnek a látványos beruházások a városban, de a mindennapi élet során tapasztalt napi bosszantó dolgokat ezek nem feledtetik.Általában akkor szoktak épülni ilyen grandiózus dolgok, amikor a vezetésnek fogalma sincs, mit is kellene csinálnia, ezért aztán pótcselekvésként építkezik. Nagyot, látványosat, drágán és általában kevéssé használható módon.

- Korábban aktivizálta magát valamilyen városi ügyben? 

- Ahogy említettem, tevékenyen részt vettem a 2016-os gumiégető elleni tiltakozásban. Életem első városi közgyűlése az volt, amelyen villámgyorsan megszavaztatták a beruházás támogatását. Akkor nagyon sokan voltunk a karzaton, és rendkívül forró volt a hangulat. A közgyűlés végén távozó tömeg igencsak dühös volt, és azt hiszem, én voltam az egyetlen, aki magamban örültem. Na nem azért, amit a közgyűlésen megszavaztak, hanem mert láttam, végre itt egy alkalom, hogy az emberek felkeljenek a karosszékből, és megtapasztalják, milyen az, amikor saját kezükbe veszik a sorsuk irányítását.

- Összejött 19 ezer aláírás, mely komoly tiltakozást jelentett, a városvezetés meg is hátrált. Mégis elfogyott a lendület, az emberek visszasüllyedtek a korábbi apátiába. Miért állnak ki nehezen a civilek, miért nem aktív folyamatosan a kaposváriak többsége? 

- Sajnos a politikusoknak van egy bűnük – ez persze még a rendszerváltás előttről gyökerezik -, miszerint rászoktatták az embereket, hogy a politikai döntéseket a fejük felett hozzák meg és abba az átlagembereknek nem sok beleszólásuk van. Ezért kialakult az a közvélekedés, hogy a politika a politikusok dolga. Pedig a politika már a jelentésénél fogva is mindannyiunk dolga lenne valójában. A politikusok azok, akik ezt rendszeresen és hivatásszerűen végzik, míg a civilek alkalomszerűen ugyan, de aktívan. Legalább is így kellene. 

- Miért lenne fontos a civil kontroll? 

- Közhely ugyan, de igaz, miszerint mindenki a saját érdekei szerint cselekszik. A politikus is. Azonban a társadalmi rendszerünk olyan, hogy a politikusok személyes egyéni érdeke sokszor nem esik egybe a választók valós igényeivel. Például ha valaki egy bizonyos időt eltölt a hatalomban, akkor elsődleges érdeke idővel az lesz, hogy mindenképpen hatalomban maradjon. Ugye nem kell különösebben bizonyítani, hogy a választók közül ez csak igen csekély számú ember valódi érdeke is egyben. Ezért nagyon fontos lenne, hogy a választók számára elérhető legyen egy olyan csatorna, egy fórum, amelyen keresztül tudathatják a politikusokkal a valódi elvárásaikat. 

- Hogyan lehet megszólítani azokat, akik nem szoktak elmenni szavazni, mert úgy vélik, nem érdemes? 

- Hadd válaszoljak erre a kaposvári önkormányzati választás konkrét példáján keresztül! Korábban, amikor több párt több jelöltje közül lehetett választani, sokan úgy gondolták, semmi értelme szavazni, hiszen a Fidesz úgyis nyer, a többiek pedig mindegy, milyen arányban maradnak alul. Nos ez a helyzet most gyökeresen megváltozott. Jelen állás szerint minden körzetben két komolyan vehető jelölt között fog eldőlni a választás. Lesz egyrészt a kormánypárti induló, vele szemben pedig a Kaposváriakért Egyesület jelöltje. Vagyis lesz egy pártkatona, és lesz a kaposvári emberek jelöltje. Csak azt kell eldönteni, hogy szolgaként az országló rezsim helytartóinak kezébe tesszük a városunk irányítását, vagy büszke és öntudatos polgárként a saját kezünkbe vesszük. És mivel az nyer, akinek több szavazata van, ezért minden egyes szavazat számít! Persze tudjuk, hogy a Fidesz-KDNP az ellenzéki egység megosztására, a választók megzavarására készül, és valószínűleg indítani fognak más, teljesen esélytelen jelölteket is, ezért nagyon pontosan tájékoztatnunk kell erről mindenkit.

- Mit szólt a családja, ismeretségi köre, hogy belevágott a Kaposváriakért Egyesületbe, s nyíltan felvállalta az ellenzékiséget? 

- Van egy közeli családtagom, aki fideszes aktivista, ő csak annyit kérdezett: Ez miért jó neked? A feleségem viszont nagyon támogat, a 13 éves fiam a maga módján drukkol. Az ismerősöktől pedig rendszeresen kapok olyan jelzést, hogy nagyon szorítanak, sikerüljön végre már változást elérni a városban.

- Nem fél, hogy megbosszulja magát, aktív ellenzéki lett?

- Sokkal jobban félnék attól, ha nem tudnék a saját lelkiismeretemmel elszámolni, mert nem tettem meg mindent, hogy Kaposvár és Magyarország végre normálisan működő hely legyen, ahol jó élni.

- Miért Horváth Ákost jelölték polgármesternek, miért nem valamelyik politikust? 

- Egy polgármesterjelölt három kritériumnak kell, hogy megfeleljen. Elsősorban alkalmas legyen a város vezetésére. Legyen víziója, hová tartson a település, és ugyanakkor legyen képes ennek a megvalósítására is. Másrészt olyan jelöltet szerettünk volna választani, aki az előbb tárgyalt alkalmasságáról képes meggyőzni a kaposvári választók többségét, és elnyerni a bizalmukat. Olyan embert, akire szívesen szavaznak a jobboldalról és a baloldalról is egyaránt. Olyasvalakit, aki számíthat a csalódott fideszesek és a Szita Károlyban csalódott fideszesek szavazataira is. Olyat, aki mindezeken túl ráadásul elnyerheti a politikai pártokban csalódottak bizalmát is. Más szóval, aki képes megnyerni a választást. Harmadrészt pedig olyan embert kerestünk, aki nem fél előrelépni. Nem félti az egzisztenciáját, a jövőjét, nem tart a várható támadásoktól, az esetleges, ám cseppet sem elképzelhetetlen megtorlástól. De semmiképpen sem szerettünk volna olyasvalakit, akit csak a hatalomvágy érdekel, küldetéstudatos vezérekből mindannyiunknak elege van! Visszatérve a kérdésre: Horváth Ákos mindhárom fenti feltételnek messzemenően megfelel. Úgy is mondhatom, valóban megtaláltuk azt a legalkalmasabb embert, akinek a polgármesterré választásával az egész város nyerhet. Először is a szakmai múltjával és a társadalmi tevékenységével már egyértelműen bebizonyította alkalmasságát, hogy felkészült és rátermett városvezető lehet. Másrészről nem kötődik egyetlen párthoz sem, képes politikai beállítottságtól függetlenül együttműködni bárkivel a város érdekében. Úgy is mondhatjuk, hogy egy igazi hídember! És ami még nagyon fontos, nem egy széket, egy pozíciót keres, hanem feladatot és kihívást. Vagy másképpen úgy is mondhatnám, nem uralni akarja a várost, hanem szolgálni szeretné a lakóit.

- Nehéz szót érteni az „igazi” politikusokkal? 

- Van, akivel nehéz, és olyan is, akivel nem.  A politikusok is sokfélék. Én a civil életből jőve abban szocializálódtam, hogy a kimondott szónak, a kézfogással megpecsételt megállapodásnak súlya van. A politika világában valóban többekkel találkoztam már, akiknél soha nem lehetett tudni, a korábban kimondott szavak értelmét hogyan ferdítik el a saját pillanatnyi érdekeiknek megfelelően, mikor rúgnak fel megkötött megállapodásokat. Úgy is mondhatnám: a valóságot görbítik a saját érdekeik alapján. Szerencsére más politikusok pedig olyanok, akikben a hagyományos értékek alapján meg lehet bízni, akik betartják a szóbeli megegyezéseket is. Szerencsére az egyesülettel együttműködő pártokban csupa olyan helyi politikust ismertem meg, akik utóbbi kategóriába tartoznak. Ezért is mondhatom bátran, hogy ebből a szempontból is Kaposvár országosan egyedülálló helyzetben van. Már csak élni kell a lehetőséggel…

 

Szerző: kpsvr.hu

Címlap: kapos.hu

Képek: kpsvr.hu

Szólj hozzá!

A plázában verte össze netes ismerősét a kaposvári férfi

Egy előző napi világhálós vita miatt robbant ki a balhé.

Vonaton fosztotta ki alvó utastársát a harmincas férfi

Elvette a pénztárcát és leszállt egy Kaposvár előtti állomáson, majd egy dohányboltban leadta a brifkóban talált iratokat, persze a pénzt megtartotta.

Vállalkozás indítanál? Légy tisztában az alapfogalmakkal!

Egy vállalkozás indítása sok feladattal jár, kezdő vállalkozóként pedig érdemes tisztában lenni bizonyos alapfogalmakkal. Már a kezdeteknél szakértő segítséget célszerű igénybe venni, hiszen nem mindegy, hogy milyen vállalkozási formát választunk, illetve az sem, hogy milyen adózási módba jelentkezünk be.

Vonattal próbált Kaposvárról Németországba szökni a nigériai drogdíler

Levette a rendőrségi nyomkövetőt, s Fonyódon át indult Pestre, hogy onnan utazzon tovább, de csak Lelléig jutott.

Így gondozd a francia bulldogodat!

A francia bulldogokat egyszerűen nem lehet nem imádni. Kicsik ugyan, de igazi különleges egyéniségek, a lapos arcukkal, a denevérfülükkel és a röfögésükkel szabályosan bearanyozzák a mindennapjaidat.

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.