Káosz Márki-Zay mozgalmában

Kpsvr.hu

2019-07-24 17:12:28
Botrányoktól hangos volt a Mindenki Magyarországa Mozgalom elmúlt időszaka. Márki-Zay Péter egy rádiós műsorban jelentette ki, hogy szerinte szükséges a gyerekek testi fenyítése, nem sokkal később pedig Hadházy Ákos lemondott alelnöki pozíciójáról, majd Ábrahám Júlia is elhagyta az elnökséget. A napokban pedig Lukácsi Katalin szolnoki indulása borzolta a kedélyeket a tiszaparti városban. Belső harcok, egymásnak ellentmondó kommunikáció jellemzi a civil szervezet működését, többen már a szétesésről beszélnek.

Az MMM első botrányát a szervezet megalapítója, Márky-Zay Péter biztosította, mikor a hódmezővásárhelyi rádiójában, a Radio Color családi magazinjában adott interjút neveléssel és családi élettel kapcsolatban. Anekdotázgatás közben azonban tett egy elég megosztó kijelentést: „Az nekem mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem”. Később Facebook oldalán tisztázta magát Hódmezővásárhely polgármestere, miszerint szó sem volt bántalmazásról. „Elfogadhatatlan számomra a gyerekek bántalmazása, ugyanúgy, ahogy a válás és az abortusz is” – olvashatjuk a politikus írását. Posztjában még arra is kitért, hogy szerinte a válás, a lelki terror és a szeretet hiánya sokkal nagyobb sérüléseket hagyhat egy gyerekben, mint az időnkénti testi fenyítés.

Megkerestük Kerepesi Tibort, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kaposvári emberét, aki a Kaposváriak Kossuth Körének vezetőjét, hogyan viszonyul Márki-Zay kijelentéseihez, és az elmúlt időszak fejleményeihez?

– Én alapvetően az erőszak minden formáját elutasítom, legyen az családon belüli vagy azon kívüli. Meggyőződésem szerint az erőszak vagy a testi fenyítés nem megoldás, nem lehet neveléséi forma – jelentette ki Kerepesi. Azt is elmondta, hogy nem tartja problémának azt az áthidalhatatlan felfogásbeli különbséget, hogy míg Márki-Zay elfogadhatónak tartja a testi fenyítést, Ő azonban nem.

Kerepesit arról is megkérdeztük, hogy tudja-e, miért hagyta ott Hadházy és Ábrahám az MMM elnökségét? Erre ő sem tudta a választ, azt viszont elmondta szerkesztőségünknek, hogy szerinte egy ekkora szervezetnél természetes, hogy vannak súrlódási pontok, és előfordul, hogy ilyenkor valaki a háttérbe lép, de szerinte az új vezetőségi tagok új impulzusokat visznek majd az MMM-be.

Sokan azonban nem jósolnak ilyen szép jövőt az MMM-nek. A Népszavának a mozgalom egyik tagja azt nyilatkozta, az elmúlt időszakban az ülések sokszor kiabálásba torkolltak, senki sem tudott egyetérteni a másikkal, rengeteg volt a személyeskedő vita. Az újságnak az MMM egyik alapító tagja azt is elmondta, közel került a széteséshez a szervezet.

Politikai és ideológiai széthúzás jellemzi az MMM-et, az egyre jobboldalibb kijelentéseket hozó vezetőség – Márki-Zay Péterrel az élen – áll szembe a szervezet baloldali tagjaival, így a nemrég lemondott Hadházy Ákossal is. A szervezet mindezek ellenére politikai identitástól mentesnek hirdeti magát. Az ilyen belső viszályok azonban nem sok jót jelentenek.

Az MMM legnagyobb célkitűzése, hogy elősegítse az ellenzéki pártok közötti összefogást, különösen most, az önkormányzati választások előtt. Ennek ellenére többször is előfordult, hogy az MMM ennek szöges ellentétét csinálta. Hétfőn éppen a szolnoki összefogást rúgta fel a szervezet azzal, hogy saját polgármester-jelöltet indít a helyi választáson, Lukácsi Katalin személyében. Így két, Szolnoki Többség nevű szervezet fog harcba szállni a fideszes polgármester ellen, írja a jovotv.hu. Kaposváron se segíti elő az együttműködést az MMM. Annak ellenére, hogy Márki-Zay Péter többször is elmondta, hogy az MMM a legesélyesebb jelölt mögé fog beállni, ennek ellenére Hadházy Ákos, kaposvári látogatása során már próbálta elkenni ezt a kérdést. Mindenesetre annyi biztos, eddig az összes ellenzéki párt (Dk, Jobbik, Lmp, Momentum, Mszp) és civilek által támogatott Kaposváriakért Egyesület jelentette be indulási szándékát az önkormányzati választásokon. Július elején az is kiderült, hogy Horváth Ákos lesz Szita Károly egyetlen esélyes kihívója. Kíváncsian várjuk, hogy ki meri megbontani ezt az egységet, és kinek a lelkén fog száradni, ha a Fidesz és Szita Károly ismét elfoglalja Kaposvárt.

FRISSÍTÉS:

Kerepesi Tibor levélben kért újságunktól helyreigazítást, mivel kérdésinkre adott válaszaiban nem szerepelt, hogy elfogadhatónak tartja a testi fenyítéssel kapcsolatos felfogásbeli különbséget.

Kérdésünkre, miszerint „Hogyan tud egy olyan szervezet elnöke alatt dolgozni, akivel ennyire ellentétes elveket vall?”, Kerepesi Tibor a következő választ adta: „Az MMM nem arra szerveződött, hogy mindenben egyetértő emberek alkossanak egy tömböt. Vannak olyan kérdések, melyek "sarokkövek" amikben egyet értünk, de minden egyes embernek vannak saját elképzelései, saját véleménye”.

Szerkesztőségünk Kerepesi Tibor válaszaiból azt a következtetést vonta le, hogy nem tartja áthidalhatatlan problémának a közte és az MMM elnöke közötti ideológiai szakadékot, cikkünkben csupán erre hívtuk fel a figyelmet.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: 24.hu

Szólj hozzá!

Forró italkülönlegességek őszre

Ahogy az őszi hűvös szél végigsimítja az arcunkat és megérezzük a természet lassú elcsendesedését, nincs is jobb, mint a séta után egy puha takaróba burkolózva letelepedni otthonunk kényelmes zugában egy nagy bögre forró itallal a kezünkben, hallgatni a világ híreit, böngészni a híroldalakat. Ezek azok a pillanatok – a csípős hidegből belépni a fűszeres illatokat árasztó meleg szobába – amikor megtudhatjuk, mi az az igazi meghittség.

A Mensa Társasjátékdíj győztesei

A Mensa HungarIQa a nemzetközi Mensa Egyesület magyarországi szervezete. Az egyesület célja a magas intelligenciájú emberek összefogása. 2024-ben immáron tizenhatodik alkalommal osztotta ki a Mensa HungarIQa a Mensa Társasjátékdíjat.

Igaz, hogy normális állapot, ha ősszel több hajszálunk hullik ki?

Ahogy beköszönt az ősz, nemcsak a természetben, hanem a testünkben is jelentős átalakulások jelentkeznek. A hajhullás, mint a szezonális változások egyike, sokakat érint, és fontos, hogy megértsük, miért történik ez.

Milyen speciális kialakítású talpa lehet a munkavédelmi cipőnek?

A munkavédelmi cipők használatával számos baleset elkerülhető lehet a munkavégzés közben. A különböző iparágak eltérő igényei miatt sokféle változatban kaphatóak ezek a lábbelik.

Amit a babák fejlődéséről tudni érdemes

A baba megszületése után az egyik központi kérdése lesz az anyukáknak: megfelelően gyarapszik-e a gyermek. A kicsik különböző életkorának eltérő, más és más optimális fejlődési üteme van. Sokszor még a híradások is beszámolnak arról, hogy mikor, mire érdemes figyelni. Most mi is ezt tesszük.

Mesterséges intelligencia a futócipő kiválasztásához?

Az AI-t életünk egyre több területén hívjuk segítségül. A munkánk során éppúgy, mint a szabadidős tevékenységeknél. De vajon például az öltözködésben lehet-e támogató partnerünk? Az általános válasz az, hogy minden bizonnyal, hiszen a lehetséges információknak birtokában van.

Összefügg-e az éjszakai légzés és fogszuvasodás?

Annyira természetes, hogy lélegzünk, hogy bele sem gondolunk, mennyi mindenre van hatással a megfelelő levegővétel. Egyrészt a helyes, vagyis az orrlégzés javítja az alvás minőségét, ami pedig a mentális egészségünkre van jó hatással. 

Fúrási kisokos, képekhez, dekorációhoz, kényes felületekhez

Ha fúrásra kerül a sor, érdemes először felkészülni és átnézni a lehetőségeket.

Sztárok mosolyának nyomában

Az esztétikai fogászat egyik legragyogóbb vívmánya a kerámiahéj. Alkalmazásukkal könnyen megszerezheti Ön is a hollywoodi sztárok mosolyát. Számos énekes és filmsztár, mint Miley Cyrus vagy Tom Cruise is felvállaltan közismert arról, hogy vakító mosolya az esztétikai porcelánhéjaknak köszönhető.

Kolbászkészítés otthon és a vendéglátásban: A minőségi alapanyagoktól a töltésig

A kolbászkészítés sok családban igazi generációról generációra öröklődő tudomány, főleg mifelénk, ahol a disznóölés az igazi szent hagyományok közé tartozik még ma is a vidéki Magyarországon. Még azok is, akik már nem tartanak otthon sertést, szívesen szerzik be az alapanyagokat, és télen maguk készítik el a hurkát-kolbászt a nagy ünnepekre.

Vajon létezik olyan, hogy tökéletes burkolat?

Mindenki ismer több fajta burkolatot. Lehet gipszkarton, csempe, tégla vagy annak utánzata, márvány vagy márványhatású, lambéria, hajópadló, illetve bármilyen csiszolt fa. Nem véletlen, hogy újra reneszánszát éli a gyalult és csiszolt faanyag, hiszen könnyebben kezelhető, mégis meleg hatást kölcsönöz. Nem úgy, mint mondjuk egy márvány, amely szép, de hideg hatást kelt.

Luxus anti-aging bőrápolás natúr kozmetikumokkal

Bár az öregedés mindenkit érintő természetes folyamat, mindent megteszünk annak érdekében, hogy hatásait mérsékeljük, késleltessük. A tudatos bőrápolás híveinek sem kell lemondaniuk erről, számos hatékony naturális formula segíti őket. 

Megbízható tetőfedés cserepeslemezekkel? Igen!

A híroldalak rendre arról számolnak be, hogy egyre kiszámíthatatlanabb időjárással és klimatikus változásokkal kell szembenéznünk, ami ráirányítja a figyelmünket arra, hogy bizony az ingatlanunkat is ennek megfelelően kell felkészítenünk.

Óriási hír: kiderült, melyik a legjobb ár-érték arányú fűnyíró!

Fűnyírót választani nem a legkönnyebb feladat, ugyanis ha nem ismerjük a választás szempontjait, valamint a megbízható márkák sorát, akkor sajnos nem nehéz mellényúlni. 

Lehet tenni azért, hogy ne legyen tápanyaghiányos a paprika

A paprikaneveléstől sokan tartanak, mivel alapvetően egy érzékeny növényről van szó. Némi odafigyeléssel azonban elkerülhetők a problémák, az egészségesen fejlődő paprikatövek pedig gyakran valósággal ontják a terméseket.

Egy veterán autó felújítása nem is olyan egyszerű

Ha egy veterán autó lapul a garázsban vagy éppen az udvarban a diófa alatt, akkor jobb, ha a restaurálását profi szakemberekre bízzuk. Közel sem olyan egyszerű a feladat, mint amire elsőre gondolunk - erről a hírekben is olvashatunk. Évtizedekkel ezelőtti technikai megoldásokat kell felújítani, amelyekhez még a szerszámokat is sokszor kihívás beszerezni.

A cukorbetegségről

A diabetológia a belgyógyászaton belül foglalkozik a cukorbetegség vizsgálatával és kezelésével, vagy pontosabban fogalmazva a szervezet szénhidrát-anyagcseréjével. A cukorbetegség rendkívül gyakori lett napjainkra, egy progresszív kórról van szó, ami azonban a megfelelő kezeléssel jól kontrollálható.

A cipőápolás legjobb tippjei

A hírekben is gyakran ismerünk meg olyan eseteket, amikor ilyen vagy olyan módon, némileg elferdítve a valóságot, visszaélnek a vásárlók bizalmával. Ez a nem túl előnyös tendencia a tisztítószerek piacát sem kíméli.

A mélyhűtők szerepe: ma már elképzelhetetlen nélkülük az élet

Belegondolt Ön valaha is abba, hogy milyen módon tárolták az élelmiszereket őseink? Bizony nem voltak még hűtők, mélyhűtők – ezáltal a tartósítást, fagyasztást teljesen másképp kellett megoldani. Néhány, érdekességeket bemutató hírportál szokott is erről cikkeket közölni.

Tuning elektromos autóknál is, ki hallott már ilyet?

Az elektromos autók esetében még nem annyira megszokott a tuning fogalma, mint benzines társaiknál, hisz egyedi, különleges formavilág és hihetetlen gyorsulás jár ezekkel a járművekkel. Viszont van egy cég, aki most ezen szeretne még egyet csavarni.