Káosz Márki-Zay mozgalmában

Kpsvr.hu

2019-07-24 17:12:28
Botrányoktól hangos volt a Mindenki Magyarországa Mozgalom elmúlt időszaka. Márki-Zay Péter egy rádiós műsorban jelentette ki, hogy szerinte szükséges a gyerekek testi fenyítése, nem sokkal később pedig Hadházy Ákos lemondott alelnöki pozíciójáról, majd Ábrahám Júlia is elhagyta az elnökséget. A napokban pedig Lukácsi Katalin szolnoki indulása borzolta a kedélyeket a tiszaparti városban. Belső harcok, egymásnak ellentmondó kommunikáció jellemzi a civil szervezet működését, többen már a szétesésről beszélnek.

Az MMM első botrányát a szervezet megalapítója, Márky-Zay Péter biztosította, mikor a hódmezővásárhelyi rádiójában, a Radio Color családi magazinjában adott interjút neveléssel és családi élettel kapcsolatban. Anekdotázgatás közben azonban tett egy elég megosztó kijelentést: „Az nekem mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem”. Később Facebook oldalán tisztázta magát Hódmezővásárhely polgármestere, miszerint szó sem volt bántalmazásról. „Elfogadhatatlan számomra a gyerekek bántalmazása, ugyanúgy, ahogy a válás és az abortusz is” – olvashatjuk a politikus írását. Posztjában még arra is kitért, hogy szerinte a válás, a lelki terror és a szeretet hiánya sokkal nagyobb sérüléseket hagyhat egy gyerekben, mint az időnkénti testi fenyítés.

Megkerestük Kerepesi Tibort, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kaposvári emberét, aki a Kaposváriak Kossuth Körének vezetőjét, hogyan viszonyul Márki-Zay kijelentéseihez, és az elmúlt időszak fejleményeihez?

– Én alapvetően az erőszak minden formáját elutasítom, legyen az családon belüli vagy azon kívüli. Meggyőződésem szerint az erőszak vagy a testi fenyítés nem megoldás, nem lehet neveléséi forma – jelentette ki Kerepesi. Azt is elmondta, hogy nem tartja problémának azt az áthidalhatatlan felfogásbeli különbséget, hogy míg Márki-Zay elfogadhatónak tartja a testi fenyítést, Ő azonban nem.

Kerepesit arról is megkérdeztük, hogy tudja-e, miért hagyta ott Hadházy és Ábrahám az MMM elnökségét? Erre ő sem tudta a választ, azt viszont elmondta szerkesztőségünknek, hogy szerinte egy ekkora szervezetnél természetes, hogy vannak súrlódási pontok, és előfordul, hogy ilyenkor valaki a háttérbe lép, de szerinte az új vezetőségi tagok új impulzusokat visznek majd az MMM-be.

Sokan azonban nem jósolnak ilyen szép jövőt az MMM-nek. A Népszavának a mozgalom egyik tagja azt nyilatkozta, az elmúlt időszakban az ülések sokszor kiabálásba torkolltak, senki sem tudott egyetérteni a másikkal, rengeteg volt a személyeskedő vita. Az újságnak az MMM egyik alapító tagja azt is elmondta, közel került a széteséshez a szervezet.

Politikai és ideológiai széthúzás jellemzi az MMM-et, az egyre jobboldalibb kijelentéseket hozó vezetőség – Márki-Zay Péterrel az élen – áll szembe a szervezet baloldali tagjaival, így a nemrég lemondott Hadházy Ákossal is. A szervezet mindezek ellenére politikai identitástól mentesnek hirdeti magát. Az ilyen belső viszályok azonban nem sok jót jelentenek.

Az MMM legnagyobb célkitűzése, hogy elősegítse az ellenzéki pártok közötti összefogást, különösen most, az önkormányzati választások előtt. Ennek ellenére többször is előfordult, hogy az MMM ennek szöges ellentétét csinálta. Hétfőn éppen a szolnoki összefogást rúgta fel a szervezet azzal, hogy saját polgármester-jelöltet indít a helyi választáson, Lukácsi Katalin személyében. Így két, Szolnoki Többség nevű szervezet fog harcba szállni a fideszes polgármester ellen, írja a jovotv.hu. Kaposváron se segíti elő az együttműködést az MMM. Annak ellenére, hogy Márki-Zay Péter többször is elmondta, hogy az MMM a legesélyesebb jelölt mögé fog beállni, ennek ellenére Hadházy Ákos, kaposvári látogatása során már próbálta elkenni ezt a kérdést. Mindenesetre annyi biztos, eddig az összes ellenzéki párt (Dk, Jobbik, Lmp, Momentum, Mszp) és civilek által támogatott Kaposváriakért Egyesület jelentette be indulási szándékát az önkormányzati választásokon. Július elején az is kiderült, hogy Horváth Ákos lesz Szita Károly egyetlen esélyes kihívója. Kíváncsian várjuk, hogy ki meri megbontani ezt az egységet, és kinek a lelkén fog száradni, ha a Fidesz és Szita Károly ismét elfoglalja Kaposvárt.

FRISSÍTÉS:

Kerepesi Tibor levélben kért újságunktól helyreigazítást, mivel kérdésinkre adott válaszaiban nem szerepelt, hogy elfogadhatónak tartja a testi fenyítéssel kapcsolatos felfogásbeli különbséget.

Kérdésünkre, miszerint „Hogyan tud egy olyan szervezet elnöke alatt dolgozni, akivel ennyire ellentétes elveket vall?”, Kerepesi Tibor a következő választ adta: „Az MMM nem arra szerveződött, hogy mindenben egyetértő emberek alkossanak egy tömböt. Vannak olyan kérdések, melyek "sarokkövek" amikben egyet értünk, de minden egyes embernek vannak saját elképzelései, saját véleménye”.

Szerkesztőségünk Kerepesi Tibor válaszaiból azt a következtetést vonta le, hogy nem tartja áthidalhatatlan problémának a közte és az MMM elnöke közötti ideológiai szakadékot, cikkünkben csupán erre hívtuk fel a figyelmet.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: 24.hu

Szólj hozzá!

Mire lehet képes egy olcsóbb mosógép?

A mai modern mosógépeknek többnyire igen borsos az ára. Vannak azonban megfizethetőbb árú készülékek is: több olyan típus is létezik, amelyért csupán ötszámjegyű összeget kérnek.

Szervezés és adminisztráció irodaszerekkel

A szervezés, az adminisztráció gyakran monoton feladatnak tűnik, de egy kis kreativitással izgalmas és inspiráló is lehet. Íme néhány ötlet, hogyan alakíthatunk ki egyedi és hatékony rutinokat a mindennapi munkavégzéshez a különböző irodaszerek segítségével. 

Medenceépítés gyorsan és hatékonyan

A privát medenceépítés mindig is a luxus és a kényelem megtestesítője volt. Ahogy a nyári hőség egyre intenzívebbé válik, egy saját medence nem csupán kényelem, hanem valódi oázis is lehet, ahol mindenki felfrissülhet és kikapcsolódhat.

Tényleg számít, hogy mivel mosunk fel?

A felmosás egy nagyon fontos takarítási mozzanat, ez teszi ugyanis igazán por- és koszmentessé a padló felületét. Gyakorlatilag mindenhol szükség van rá, a legkisebb lakástól kezdve a nagy üzemcsarnokokig, a technika pedig nagyrészt a takarítandó felülettől és a felmosás gyakoriságától függ.

Speciális étrend és lángos – összeférhet a kettő? 

A lángosról valószínűleg mindenkinek a nyár, a strand, a szünidő jut eszébe.

Milyen nyaklánctípusok közül érdemes válogatnunk?

A nyakláncok mindig is a kedveltebb kiegészítők közé tartoztak, azt viszont, hogy melyik típus számít épp a legstílusosabbnak, az aktuális divattrend határozza meg.

Kiderült, hogy a lemezjátszók újra virágkorukat élik!

Az audioipar egyik óriási vívmánya volt anno a lemezjátszók megjelenése. Nagyapáink idején virágzó iparág volt a gyártásuk, mára viszont erősen a háttérbe szorult a technológiai fejlődés során.

Ezekről a marketing szolgáltatásokról ne feledkezz meg!

Egyesek csak legyintenek, amikor a cég marketingtevékenységéről esik szó arra alapozva, hogy majd úgyis lesz valahogy. Te ne dőlj be ennek a hozzáállásnak, és időben kezdd el vállalkozásod marketing fejlesztését, hogy kiemelkedhess a piacon.

Elérkezett a környezetbarát promóciós termékek kora

Napjainkban a fenntarthatóság, a környezetvédelem egyre nagyobb figyelmet kap.

Egy padlásfeljáró beépítésének modern és esztétikus lehetőségei

A padlásterek az esetek többségében egyáltalán nem, vagy csak részben kerülnek hasznosításra, holott egy kifejezetten sok lehetőséget rejtő helyiségről van szó. Ehhez persze a megközelíthetőséget sem árt megoldani, amire szinten létezik megoldás.

Mire képes a legmodernebb focilabda?

Ha június, akkor egyértelműen az Európa-bajnokságról szól minden. Számunkra is kedves és fontos lesz az esemény, hisz a magyar válogatott is játszani fog. A magyarok és a többi játékosok is egy igazán különleges focilabdát fognak rúgni minden egyes mérkőzésen, amiben a legmodernebb technológia található meg.

Ismét Szita Károly lesz Kaposvár polgármestere

A Fidesz-KDNP megint tarolt, az ellenzéknek újra csak a kompenzációs helyek maradtak.

Az öntözés elengedhetetlen az aszályos időkben

Az időjárási anomáliák korszakát éljük. Heves esőzések, aszályos időszakok váltják egymást, emellett folyamatosan megdőlnek a melegrekordok. Európában az idei nyár különösen forrónak ígérkezik. 

Napozz izgalmasan!

A hidegebb hónapok után a Nap első sugarai mindenkit a szabadba csábítanak. Jótékony hatásait testünk, lelkünk és szellemünk hamar meghálálja. Maga a napozás azonban nem egy izgalmas tevékenység, sokan nem szeretik emiatt, viszont könnyedén élvezhetővé tehetjük.

Rendőrautóval ütközött a jogsi nélkül, ronccsal furikázó sofőr

A balesetben egy rendőr súlyosan megsérült, a vétkes kocsijában utazó gyerek maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Felgyújtotta a betlehemet, rátámadt az esetet videózóra és tört-zúzott az előállítóban

Nem volt pénze tovább utazni az anyjához, így inkább nekiállt randalírozni.

Hét óra alatt 63 gyorshajtót mértek be a rendőrök

Kaposváron és vonzáskörzetében rakták ki a traffipaxokat a zsaruk.

Lezárta az LMP a gödi akkumulátorgyárat

A bíróság kimondta, hogy a Samsung gödi gyára nem rendelkezik megfelelő környezethasználati engedéllyel, ezért akciózik a párt.

Telekrendezésre hivatkozva több, mint 350 liter olajat öntöttek a Kaposba tartó patakba

A szomszédos utcában észrevették az olajos vizet, így sikerült megakadályozni, hogy a szennyezés elérje a folyót.