Életkor nem számít, csak a tenni akarás

2019-07-25 18:04 | #Kaposvár #Politika

Bereczki Dávid Kaposvár legfiatalabb politikai szereplője. A Momentum Somogy megyei és kaposvári alapszervezetének elnöke, a Momentum TizenX országos alelnöke és a Kaposváriakért Egyesület közösségi média koordinátora. Hogyan lesz valakiből ilyen fiatalon politikus és mit jelent a politikai szerepvállalás a következő generációnak? Erről kérdeztük Dávidot.

Nem mindennapi, hogy valaki ilyen fiatalon, ilyen mélyre ássa magát a politika világába. Miért kezdtél el komolyan politikával foglalkozni?

A családom sosem volt apolitikus. Otthon mindig téma volt a közélet, szüleim folyamatosan követték az aktuálpolitikát, és mindig volt egy határozott képük arról, hogy merre kéne tartania ennek az országnak. Az ideológiai nevelés, amit átadtak a szüleim, ez áll a legközelebb ahhoz, amit a Momentum képvisel, ez az, amivel teljes mértékben azonosulni tudok. Európaiság és szociális érzékenység a két legmeghatározóbb vonal, amit a pártom és én is képviselek. Sosem felejtem el, mikor hat évesen sétáltunk az óvoda felé, és láttunk egy hajléktalant. Nagyon kicsi voltam még, de egy életre belém égett az, amit akkor az anyukám mondott. Egyszerűen nem tudtam felfogni, hogy vannak olyan emberek, akiknek nincsen hol lakniuk, édesanyám pedig elmagyarázta, mi ez a jelenség, mit jelent hajléktalannak lenni. Az ő nevelésük és az ilyen személyes élményeim sodortak a politika irányába.

Az elmúlt pár évben egyre több fiatal kezdett el aktívan politikával foglalkozni, ami részben a Momentum mozgalomnak és a Momentum TizenX-nek is köszönhető. A TizenX alelnökeként hogy látod ezt a tendenciát? Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

A Tizenix-szel mi próbáljuk „szexivé” tenni a politizálást és az aktív közéleti tevékenységet a fiatalok számára. A Tizenix egyfelől ténylegesen egy politikai szervezet, viszont azt mindig elmondom, elsősorban nem az a célunk, hogy politikusokat neveljünk ki. Fontos a tehetségek gondozása és képzése, ezért rendezünk workshopokat és képzéseket nemzetközi kapcsolataink, mint például a European Libaral Forum segítségével. De a TizenX elsősorban egy család, egy közösség. Kilenc emberrel indultunk el, egy irodának csúfolt dohos pincéből. Azóta egy 500 fős aktív politikai szervezet lett a TizenX-ből, de mindez másodlagos ahhoz képest, hogy mennyi szoros baráti kapcsolat alakult ki a tagok között, akik együtt formálják egymás világnézetét, és állnak ki a számunkra fontos ügyek mellett, mint amilyenek a diáktüntetések is voltak.

Te szervezted tavaly a kaposvári diáktüntetést is...

Ez így van, kevesen tudják, de én a Független Diákparlament tagja is vagyok, akikkel tavaly kezdtük el megszervezni a különböző tüntetéseket Budapesten. Viszont nagyon sokan jelezték Kaposvárról, hogy szívesen eljönnének a demonstrációkra, de nincs rá lehetőségük. Ezért úgy gondoltuk, hogy kell egy ilyen tüntetést szerveznünk Kaposvárra is, aminek én az élére álltam, és a Momentum segítségével meg is szerveztük a város egyik legnagyobb tüntetését. Az oktatás az egyik legmeghatározóbb dolog egy ország jövőjét illetően, és az, hogy még mindig az előző évszázad módszereivel folyik a jövő generációinak kinevelése, szerintem elfogadhatatlan. A 21. században a legfontosabb, hogy könnyedén át tudd képezni magad, nem az, hogy minél több adatot bemagolj.

A Kaposváriakért Egyesületet támogatják Kaposvár ellenzéki pártjai, az áprilisi bejelentésen te is részt vettél. Milyen szereped lesz az egyesületen belül?

Örülök, hogy a pártok megértették a választók akaratát, hogy a Fidesz legyőzéséhez egység kell, és a Kaposváriakért Egyesület megalakulásával létrejött ez az egység. Kaposváron az ellenzéki szavazók vannak többségben, de eddig megoszlottak a szavazatok. A Kaposváriakért Egyesület és az egyesület polgármesterjelöltje, Horváth Ákos az egyetlen esély, hogy októberben nyerjünk. Az egyesületen belül az én feladatom a közösségi média kezelése és felépítése, emellett pedig a KE kampányfőnökének, Felder Frigyesnek fogom segíteni a munkáját. A Momentum nevében pedig a Dél-Dunántúlon én tárgyalok számos polgármester-jelölttel. A jövőben tervben van, hogy összehozunk Kaposvárra egy nagy, dél-dunántúli független polgármester-jelölti találkozót. Próbálok minél több, az ellenzéki pártok által támogatott jelölttel beszélni és egyeztetni, és így segíteni a munkájukat. Minél jobb a kommunikáció a jelöltek között, annál jobb eredményeket érhetnek el településeiken. A Momentum kaposvári alapszervezetének önkéntesei pedig aktívan részt fognak venni az önkormányzati választások kampányidőszakában. Segíteni fogunk a Kaposváriakért Egyesület által indított jelölteknek abban, hogy terepmunkájukat a lehető legjobban el tudják végezni, és a lehető legtöbb emberhez eljusson az üzenetük. A Momentum célja tavaly is az volt, hogy indítsuk be Kaposvárt, ez a továbbiakban is így lesz.

Kaposvár kormány közeli médiája már kikezdett téged, az életkorodat illetően. Ért a koroddal kapcsolatban bármilyen atrocitás vagy kormánypárti, vagy ellenzéki oldalról?

Nagyon nehéz ennyire fiatalon aktív politikai szerepet vállalni. Ellenzéki, és persze kormánypárti oldalról is sokszor érzem azt, például egy tárgyaláson, hogy máshogy kezelnek az életkorom miatt. Sokkal jobban viszonyulnának hozzám a magyar politika játékosai, ha 20-30 évvel idősebb lennék. Ez viszont erős ellentétben áll azzal, amit sokszor hangoztatnak a politikusok, „milyen rossz, hogy a fiatalok nem foglalkoznak a politikával”, viszont ha egy fiatal aktív szerepet vállal, és ténylegesen tenni akar azért, hogy jobb legyen ez az ország vagy a város, ahol él, akkor kikezdik az életkora miatt. Szerintem nem az a lényeg, hogy valaki mennyi idős, hanem az, hogy legyen benne tenni akarás.

Szerző: Bogdán Erik