Miért nem újítják fel a kaposvári szülészetet?

2019-07-31 10:11 | #Kaposvár

2007 óta több mint 17 milliárd forint EU-s forrást költött Kaposvár a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház felújítására, 2016-ban pedig további 2,5 milliárd forinttal támogatta a magyar kormány az intézmény korszerűsítését, amivel végre a 21. századba lépett a kórház. A felújításokból azonban rendre kimarad a szülészet, s bár többször is ígérte Szita Károly az osztály felújítását, ez azonban a mai napig nem történt meg.

A Magyar Közlönyben 2017-ben jelent meg, hogy a kormány támogatja a kaposvári szülészet felújítását. Szita Károly a kórház új épületeinek átadásán rendre hangsúlyozta, hogy addig nem tekinthető kész munkának a beruházás, amíg a szülészetet nem korszerűsítik, és úgy reméli, hamarosan megkezdődhet ennek a kivitelezése, írta lassan két éve a KaposvárMost.

Két év eltelt, azonban még mindig nem történt semmi. A kormány továbbra is támogatja a felújítást, azonban elméleti síkról nem sikerült a gyakorlatba átvinni ezt a szándékot. A Németh István Program bejelentésénél sokan remélték, hogy a szülészet is a projekt része lesz, azonban ez sem történt meg. Csupán a kórház volt déli tömbjének okosparkosítása szerepelt a programban.

Pedig tavaly kiírtak egy közbeszerzést „Család- és bababarát szülészet kialakítása” címmel, melyben kivitelezőt kerestek a 3500 négyzetméteres épület teljes rekonstrukciójára. A határidő az idén januárban járt le, de sajnálatos módon nem volt nyertes ajánlattevő. Nincsen olyan kivitelező, aki vállalta volna a munkát. Ez meglehetősen furcsa fejlemény, hiszen a szülészetet kivéve, a kórház eddigi felújításaira minden gond nélkül sikerült kivitelezőt találni. Rejtély, hogy miért pont a szülészet marad ki a felújításból, amire a legjobban ráférne.

A KPSVR.hu megkérdezte olvasóit, hogy szerintük fel kell-e újítani a szülészetet? 790-en voksoltak, 98 százalékuk igennel. Vagyis egyöntetű a vélemény: az olvasók szükségesnek látják a felújítást. Így csak egy kérdés maradt: miért látványberuházásokra fordítja gazdasági és humán erőforrásait a városvezetés, ahelyett, hogy felújítanák a szülészetet? Meglehetős szégyen ugyanis egy város számára, ha a leendő édesanyák tömegesen döntenek más település – jelen esetben például Dombóvár vagy Szigetvár – szülészete mellett. Úgy tűnik Szita Károly évek óta képtelen megoldani Kaposvár egyik legégetőbb problémáját, így a gyermeket vállaló kaposvári édesanyáknak továbbra is utazniuk kell, hogy színvonalas ellátásban részesüljenek.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: kpsvr