Ez volt minden idők legmelegebb júliusa

2019-08-06 10:14 | #Zöld #Kitekintés

Soha nem mértek ilyen meleg időjárást Európában, mint idén júliusban. Az idei forróság azonban csak a kezdet, a jövőben hasonló vagy még rosszabb kánikulára számíthatunk az egész bolygón.

A Copernicus európai kutatóintézet elmondása szerint a valaha mért legmelegebb július hónap volt a világon 2019 júliusa, amely páratlan hőhullámmal párosult Európában – írja a HVG. A légszennyezéssel, üvegházhatással és klímaváltozással foglalkozó intézet adatai szerint 2019 júliusában 0,56 Celsius-fokkal melegebb volt átlagosan, mint az 1981–2000 közötti időszak átlaghőmérséklete, ez 1,2 Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás előtti időszakban, amely az ENSZ klímakutatói számára a viszonyítási alap. Ez 0,04 Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet az előző legmagasabb, 2016-ban mért júliusi átlaghőmérsékletet.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása és hőmérsékletek növekedésének hatásai miatt a rekordok folyamatosan dőlnek meg. Kutatók szerint az emberi tevékenység okozta klímaváltozás nélkül 1,5-3 Celsius-fokkal lett volna hűvösebb a júliusi hőhullám Európa minden mért helyszínén. A szélsőséges időjárási jelenségek és a klímaváltozás összefüggéseit vizsgáló World Weather Attribution (WWA) projekt pénteken bemutatott jelentése szerint "a 2019. júliusi hőhullám olyan szélsőséges mértékű volt a kontinentális Nyugat-Európában, hogy az elért csúcsértékek a klímaváltozás nélkül teljességgel elképzelhetetlenek lennének".

A Copernicus méréseit a NASA is megerősítette, és ha a felmelegedés ilyen ütemben folytatódik, maradandó és visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek bolygónkban. Ezeket a a károkat a Föld természetesen túl fogja élni, az emberiség viszont nem feltétlenül.

Forrás: HVG.hu

Fotó: pexels.com.