Folytatódik az aláírásgyűjtés a szülészetért!

2019-08-06 13:55 | #Kaposvár #Politika

Egy héttel ezelőtt írt cikkünkben a KPSVR.hu körbejárta a felújításra szoruló szülészet helyzetét. Számtalan ígéretet kaptak már a kaposváriak az épület renoválására, de eddig ez nem történt meg. Szombaton pedig a Kaposváriakért Egyesület bejelentette, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek a szülészet felújításának érdekében. Nem sokkal később, hétfőn, Szita Károly újra megígérte, felújítják a szülészetet. Mivel a Kaposváriakért Egyesület szerinte ez csak egy újabb üres ígéret, folytatják az aláírásgyűjtést.

Szita Károly egy közleményében jelentette ki, hogy a szülészet megújulása kezdetét vette, amit az új műszerek beszerzésével fognak kezdeni. Az erre a célra kiírt közbeszerzést itt olvashatják el. Az új eszközök megszerzése és beüzemelése eddig sem volt kérdéses, az igazi probléma még mindig a szülészet épületének állapota, amire a már egyszer kiírt közbeszerzés határideje lejárt, mert senki sem vállalta el a beruházás kivitelezését.

A Kaposi Mór Oktató Kórház vezetése a szülészeti épület kiviteli terveit elkészíttette, a kormányzati beruházásokért felelős szerv, az Állami Beruházási Ügynökség pedig ezen a héten elindítja a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást – írja a KaposvárMost. Még öt napja van az Állami Beruházási Ügynökségnek, hogy beváltsák az ígéretet. Viszont ha ténylegesen csupán egy hétre és szándékra van szükség egy ilyen beruházás elindításához, miért nem történt meg eddig?

Nem csak szerkesztőségünk áll szkeptikusan Szita bejelentésé előtt, hanem a Kaposváriakért Egyesület, és polgármester-jelöltjük Horváth Ákos is, akik egy közleményben vonták kérdőre a beruházás legitimitását, és bejelentették, folytatni fogják az aláírásgyűjtést:

„A Kaposváriakért Egyesület és polgármesterjelöltje, Horváth Ákos sikerként könyveli el, hogy a kormány felfigyelt a szülészet felújításáért indított aláírásgyűjtésre, és aktivitást mutat az ügyben. Ebből is látható, hogy képesek vagyunk a hatalmat befolyásolni.

De ne felejtsük el: közel két éve jelentette be Szita Károly, hogy felújítják a szülészetet. Azóta sem történt semmi, így nem állhatunk meg! Emlékezzünk vissza a gumiégetőre: nem volt elég csak mondani, hogy nem kell nekünk az a beruházás, hanem közel 20 ezer aláírást kellett összegyűjteni, hogy 2016-ban ne épüljön meg a gumiégető. Ez persze nem jelent garanciát, hogy véglegesen letettek volna erről a tervről, de akkor a 20 ezer aláírás eredményt hozott. 

A szülészet esetében is az fog számítani, mennyi aláírást tudunk összegyűjteni. Ha sokat, akkor felújítják, ha keveset, akkor marad az ígérgetés, amiben a polgármester kiváló teljesítményt nyújt.

Hiszen korábban megígérte többek között a taszári repülőtér beindítását és vele együtt több ezer új munkahelyet, a Füredi II. laktanya hasznosítását, a levéltár egykori épületének rendbetételét, illetve a Kapos folyóra egy sétány kialakítását. Ígéret ígéret hátán. A szülészet esetében ismét elhangzott az ígéret, de nincs időpont, mikor kezdik, nincs határidő, nincs meg az összeg, mennyiből készül el, és nincs kivitelező sem. Ismét egy nehezen hihető ígéret!

Nekünk, kaposváriaknak kell elintéznünk, hogy fel legyen újítva a szülészet. Az aláírásunk lesz a garancia, hogy a leendő édesanyák méltó körülmények között élhessék meg gyermekük világra jöttének pillanatát”.

Amíg Szita Károly nem váltja le az üres ígéreteit tettekre, addig a Kaposváriakért Egyesület, és Horváth Ákos nem fogja abbahagyni a küzdelmet a kaposvári szülészetért!

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: KPSVR.hu