Mindegy, hogy családi vagy panel, mindenki klímát akar

2019-08-09 11:37 | #Kaposvár #Zöld

Mindenidők legmelegebb júliusát mérték nemcsak Európában, hanem az egész világon. A globális felmelegedésnek egyre kézzel foghatóbb eredményei vannak, melyek közül az egyik legszembetűnőbb a klímaberendezések elterjedése.

A Gree-magyarország.hu 2018-as klímapiac elemzésében arról ír, hogy a kínai klímacégek összesen 155 millió berendezést adtak el világszerte, ami a bolygón eladott légkondicionálóknak nagyjából a fele, és ez a szám csak folyamatosan növekedni fog. A klímaberendezések pedig ugyanúgy hozzájárulnak a globális felmelegedéshez nagymértékű áramfogyasztásuknak és üvegházhatású gázfelhasználásuknak köszönhetően. 2030-ra az Európai Unió 40 százalékkal szeretné csökkenteni az ilyen gázok alkalmazását, ez azonban nem állította meg a klímacégek terjeszkedését és térhódítását. Magyarországon 2018-ban egy 40 százalék körüli klíma igény növekedés alakult ki a megelőző évhez képest. Még Kaposváron is érezni a globális felmelegedés hatásait a helyi klímapiacon.

A KPSVR.hu szerkesztősége felkereste a NABO.LL Hűtéstechnikai Kft.,-t hogy többet tudjunk meg a város légkondicionáló-helyzetéről.

– Másfél hónapnál előbb nincsen szabad időpontunk beszerelést illetően. Mondhatni teltház van. Mióta beindult ez a melegedés, nagyjából két éve, azóta egyre többen kérnek tőlünk felszerelést. És igazából teljesen mindegy, hogy családi vagy panellakás, mindenki klímát akar. Igaz, ezek inverteres készülékek, így nem szennyezik a környezetet, de ettől még áramot fogyasztanak, ami nem ideális a felmelegedés szempontjából – világosított fel minket a cég tulajdonosa.

Azt is megtudtuk, hogy a nagy meleg miatt már a szegényebb családok és háztartások is inkább bevállalják egy klímaberendezés beszerelését, mint hogy tűrjék az egyre melegebb időjárást.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: pexels.com