Siófoki Fidesz szerint egy város élhetősége fontosabb az üzleti szempontoknál

2019-08-10 18:26 | #Kitekintés #Politika

Az elhíresült ezüstparti vitorláskikötő-lídó beruházás kapcsán tartott pénteken rendkívüli ülést Siófok város képviselő-testülete.

Az összejövetel rendkívüliségét adta az is, hogy rendkívül gyorsan véget ért, még negyed órán át sem tartott, írja a Délipart. A siófoki Fidesz-frakcióvezető, Szajcz Adrián a múlt szombatra lakossági fórumot hívott össze a beruházás elleni tiltakozást hírül véve, majd rendkívüli képviselő-testületi ülést kezdeményezett, amit a polgármester készséggel össze is hívott. A kikötőügyhöz tartozik „távolról”, hogy egy Facebook-oldal több posztjában is fotókkal is bizonyította a kikötőépíttetők Fidesz-közeliségét, Szajcz frakcióvezető azonban „polgármesterközeliségüket” igyekezett sejtetni Facebook-posztjában.

Tavaly a siófoki testület egyhangúlag megszavazta a szükséges hozzájárulásokat, maga a beruházás előkészítése azonban már 2010-ben megkezdődött. Szajcz Adrián a pénteki rendkívüli ülésen – melyre több érintett, azaz ezüstparti lakók, de leginkább nyaralótulajdonosok is elmentek – azt javasolta: a város készíttessen hatástanulmányt a lídósítással kapcsolatban, melyből kiderülhet, hogy a közelben élők, nyaralók aggályai megalapozottak-e. Továbbá az önkormányzat keresse meg a beruházás kapcsán a vízügyet és az illetékes nemzeti parkot.

Lengyel Róbert polgármester előrebocsátotta: a fővárosi Kormányhivatal döntése, hogy bővülhet-e az ezüstparti kikötő. Az eljárás folyamán pedig – tette hozzá a városvezető – nyilván készült már hatástanulmány, így egyszerűbb volna azt bekérni, s nem pedig milliókért újat készíttetni a köz pénzén. Lengyel indítványát (előbb nézzék át a már kész hatástanulmányt és utána döntsenek a folytatásról, arról, hogy mit is akar a város azon a területen) végül a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta. Előtte még Csorba Ottó pénzügyi bizottsági elnök (Fidesz), a városrész képviselője is szót kért, s egyebek között arról beszélt: az aggályok jogosak, városképi, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni, „egy város élhetősége mindent felülír, így az üzleti szempontokat is”.

Forrás: delipart.com

Fotó: 24.hu