Büszkélkedni a semmivel: Kaposvár az 5. leggazdagabb település a megyében

2019-08-29 15:13 | #Kaposvár

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer –röviden TeIR – legfrissebb adataiból kiderült, hogy melyek az ország legtehetősebb megyéi, és azokon belül melyik településeken élnek a legjobban az emberek. Somogy megyén belül Kaposvár mindösszesen az ötödik, az első helyen Ráksi, majd Szenna helyezkedik el a települések rangsorában. Azonban ahelyett, hogy elgondolkodásra késztette volna ez az adat a városvezetést, ehelyett inkább minden helyi hírportálnál örömhírként hozatták le Kaposvár 5. helyét az ország egyik legszegényebb megyéjében.

A TeIR adatai alapján a Kaposváron élő emberek éves, egy főre jutó nettó jövedelme 1 025 838 forint, amit ha lebontunk havi nettó egy főre jutó jövedelemre, akkor a megyeszékhely lakóinak átlagosan nem kerül havi 100 000 forintot sem a zsebébe. Ez már csak azért is aggasztó, mert a KSH idei adatai szerint Magyarországon az átlag havi nettó jövedelem 246 800 forint, aminek nagyjából a harmadát keresik meg a Somogy településeinek lakói a TeIR adatai alapján.

Ennek a borzasztó anyagi helyzetnek való örvendés, amit a KaposvárMost vagy a Sonline is prezentált az elmúlt napokban nem csak a mi szerkesztőségünknek keltette fel a figyelmét. Árok Kornél, A csapos (köz)beszól! nevű Facebook oldalán egy velős posztban osztja ki a városvezetést, és hívja fel a figyelmet a TeIR adatai és a megjelent cikkek közötti iróniára. Kiírásának utolsó mondata tökéletesen összefoglalja megyénk kilátástalan anyagi helyzetét: „Egy költői kérdés a végére. Ha Somogyban Kaposvár a 85.486 forint/hó-val az ötödik a listán, akkor mennyiből tengődnek emberek az utánunk következő 240 településen a megyében?”.

Szerző: Bogdán Erik