Elvehetik az akadémia titulust a kaposvári Benétől

2019-09-03 16:25 | #Kaposvár #Sport

Elkészítette legújabb jelentését a hazai labdarúgó akadémiákról a belga Double Pass: a cég hat éve vállal szerepet a magyar futball szakmai értékelésében az MLSZ megbízásából, s az elmúlt esztendőkben több hiányosságra és visszásságra is rávilágított. A háromévente készülő jelentésben az összes hazai utánpótlás-akadémiát monitorozzák, így természetesen a kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia is szerepelt az elemzésekben. S bár a somogyi megyeszékhely utánpótlásműhelye mindig a mezőny utolsó harmadába került, a belga cég jelentése alapján – melyből az Index közölt részleteket – az elmúlt években nemhogy előrelépni, de még stagnálnia sem sikerült a kaposvári utánpótlásnak.

Melynek komoly problémáiról, az akadémián tapasztalható anomáliákról először a Kapos-t közölt cikket, de a KPSVR.hu-nak adott interjújában Mink Olivér, a BFLA korábbi szakmai igazgatója is beszámolt a vezetőség és a szakmai munka – fogalmazzunk finoman – hiányosságairól. Hogy Mink nem alaptalanul vádaskodott, azt a legújabb jelentés is alátámasztja, mely szerint a Bene akadémia a Kisvárdával, a Szegeddel és a Zalaegerszeggel az utolsók köré került. Ami már önmagában is elgondolkodtató, ám az élmezőnybe tartozó Diósgyőr értesülései szerint ettől a négy intézménytől megvonhatják az akadémiai státuszt, vagyis visszasüllyednek a szimpla utánpótlásklubok közé, mely a jelentős presztízsveszteség mellett anyagilag is óriási érvágást jelent majd. Pedig az elmúlt években százmilliókat költhetett a BFLA, más kérdés, hogy a pénz egy jelentős részét nem a szakmai munkára vagy az infrastruktúra-fejlesztésre fordították, hanem nem hivatalosan a Rákóczi felnőtt csapatának költségvetésének lyukait foltozgatták belőle.

Mindenesetre a lesújtó szakmai jelentés, főleg, ha a Benétől tényleg elveszik az akadémiai státuszt nemcsak az intézményben dolgozó szakmai stáb, de a vezetőség többek között az elnök, az egykori városi főjegyző Kéki Zoltán, az igazgató Horváth Krisztián felelősségét is felveti, sőt, a felügyelő bizottság – melynek elnöke a fideszes tanácsnok Pintér Rómeó – tevékenységét is megkérdőjelezi.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: beneakademia.hu