Kaposfüred a tehetségek települése – Kaposfüredi Alkotók Csoportjának kiállítása

2019-09-04 14:39 | #Kaposvár #Kultúra

Kedd délután nyitották meg a Kaposfiredi Alkotók Csoportjának – röviden csak KACS – kiállítását az Együd Árpád Kulturális Központ harmadik emeletén. A tárlaton csoport alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők, melyek a képzőművészet szinte minden formájából hoznak „kóstolt” a település legtehetségesebb amatőr és profi művészitől.

A kiállítást Nyári László író nyitotta meg, aki Mester Béla festőművésszel egyetemben a KACS aktív tagjai. Azonban az érdem nem az övék, hanem a csoport szellemi anyjáé, Deák Gabrielláé, akivel sikerült néhány szót is váltanunk.

Mi vezetett a csoport megalakulásához és miért fordult nyugdíjas éveiben a képzőművészethez?

– Nagyon sok ideig voltam pedagógus, ami egy nyüzsgő és mozgalmas szakma és életvitel volt. Emellett rengeteget írtam, tanulmányokat, könyveket, cikkeket szaklapoknak, újságoknak, el sem tudja képzelni mennyit írtam annak idején. De egyszer csak elegem lett az egészből, besokalltam. Egyrészt azért, mert mindezt ingyen csináltam, másrészt pedig számos országos lap nagyon pofátlanul kezelte a munkámat, engem és a hozzám hasonló cipőben járó írókat. Így otthagytam az egészet, elmentem nyugdíjba. Magam mögött hagytam az oktatást és a gyerekekkel való foglalkozást, és kerestem valamit, aminek segítségével magammal tudtam foglalkozni. Azt tudtam, a Béla tart rajzszakkört, így elmentem az első alkalomra, ahol letett elénk egy hosszú csövet és egy nagy golyót, majd megkérdeztem tőle, „Te Béla, ez hogy fog ráférni a lapra?”. Ennek már négy éve. Másfél évvel ezelőtt pedig megalapítottuk a Kaposfiredi Alkotók Csoportját.

Akkor rövid idő alatt egy nagyon jó kis közösséget tudtak összehozni, illetve egy nagyon termékeny közösséget.

– Viszonylag hamar megtudtam, Kaposfüreden sok olyan hozzám hasonló ember van, akik hobbi szinten foglalkoznak a művészettel. Mindenki csinálgatott otthon valamit. Így gyorsan összeszerveztem ezeket az embereket és minden hónapban összeültünk és csináltunk valamit, fát faragtunk, agyagoztunk, mézeskalácsot sütöttünk, tojást mázoltunk, jól éreztük magunkat, együtt. Először nem is gondolná az ember, de Kaposfüred egy nagyon művészi falu. De akinek még hatalmas köszönettel tartozunk azért, hogy ez az egész közösség létrejöhetett, az Kaposszerdahely polgármestere, aki szinte mindenben támogat minket. Még polcot is ő adott a szertárunkba! A jövőben pedig Kaposszerdahelyen, a polgármesterrel együttműködve pedig szeretnénk egy művészeti telepet létrehozni, ahol a festőművésztől elkezdve, a fafaragón át, a kosárfonóig mindenki, egy helyen alkothatna. Ez a mi közös álmunk.

Mint ahogy Deák Gabriella is elmondta, nagyon sokféle stílus és ember művészeti intenciói találkoznak ebben a csoportban, mely a kiállításon is látszik. Mester Béla szürreális festményei erős kontrasztban vannak a szarufaragás népies hagyományaival vagy a nyugodt mindennapokat ábrázoló csendéletekkel, mégis tökéletesen kiegészítik egymást. Az alkotás öröme és céltalan könnyedsége összeköti ezeket az embereket és munkákat. Színes, érdekes és egyedi kiállításnak ad otthont az Együd 3. emelete, amit szeptember 24-ig bárki meglátogathat.

Forrás: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik