Súlyosbodhat a Balaton algásodása

2019-09-12 18:42 | #Zöld #Kitekintés

Múlt héten számoltunk be a Balatont ellepő algainvázióról, azóta azonban új információk láttak napvilágot, a helyzet súlyosabb lehet, mint gondoltuk. Két neves kutató jelentéséből kiderült, keszthelyi strandhoz közeli állomásán augusztus végén mért algatömeg 300 mg volt köbméterenként, miközben a fürdőzésre alkalmasnak ítélt vízben 50 mg lehet ez az érték.

Dr. Istvánovics Vera és Honti Márk, az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagjai készítettek egy összefoglalót a jelenségről, és a várható folytatásról, melyből kiderül – írja a hírbalaton.hu –, hogy a Balaton algásodása vízminőség-problémát jelez, és a jelenségnek lehetnek további következményei. A két szakember szerint igen kevés az esély rá, de előfordulhat, hogy a Balatonban a lehűlő vízben elpusztuló, és gyorsan bomlani kezdő, nagy tömegű alga szeptember második felében oxigénhiányt, tömeges hal és kagyló pusztulást okozhat. Arra valamivel több esély van, hogyha a következő hetekben még számottevően visszamelegszik az idő, az augusztus véginél is erősebb algásodás indulhat be. A kutatók nagy valószínűségét látják annak, hogy a Balatonban beindult folyamtok hatására jövő nyár elején óriási árvaszúnyog rajzás lesz.

Három évvel ezelőtt a víztudományi program keretében multidiszciplináris csoportot és projekttervet állítottak össze a Balaton-kutatásra, a Budapesti Műszaki és gazdaságtudományi Egyetem, a tihanyi limnológiai intézetet és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésében. Az interdiszciplináris kutatócsoport meg is alakult, de végül a sorozatos ígéretek ellenére a kutatási program nem jutott forráshoz, pedig a klímaváltozás hatásai és az elmúlt nyarak szélsőségei miatt egyre égetőbb szükség lenne rá.

Forrás: hírbalaton.hu

Fotó: Váldi "Lizz" Erzsébet