Kaposvári bűnbanda tört fel házakat Szlovéniában

2019-09-13 09:57 | #Kékfény

A Kaposvári Járási Ügyészség több rendbeli lopás bűntette miatt emelt vádat azzal a három kaposvári férfival szemben, akik Szlovéniában elkövetett lopásokból jelentős összegű készpénzre és ékszerekre tettek szert.

A jelentős bűnözői múlttal rendelkező vádlottak egyikét korábban már elítélték egy Ausztriában elkövetett lopás miatt, a kiszabott 4 év börtönbüntetésből az eset előtt alig fél évvel szabadult.

A bűnbanda tagjai szervezetten, kifejezetten vagyon elleni bűncselekmények elkövetése céljából gépkocsival indultak Szlovéniába, ahol először egy Maribor melletti településen törtek fel egy családi házat. Ekkor több mint 200.000,-Ft értékű valutát, és 1 millió forintot meghaladó értékű ékszereket vittek magukkal.

Ezután egy osztrák határ mellett található, Mura-parti kisvárosba mentek, ahol szintén egy családi házba törtek be. A vádlottak az ingatlant teljesen felforgatták, így megtalálták a sértettek több millió forint értékű készpénzt rejtő széfjét és az ékszerekeit is, így zsákmányuk értéke pár ezer forint híján elérte a 8 millió forintot.

A három férfi ezután a lopott dolgokat az autójuk különböző pontjain – így a motorházban, a kesztyűtartóban, illetőleg a sebességváltó rudazata és a kardánbox műanyag burkolata alatti üregben - elrejtették, majd Magyarországra indultak.

A magyar rendőrök azonban nem sokkal az országba történő belépésüket követően közúti ellenőrzés alá vonták a gépkocsijukat, majd a lopott értékek felfedezését követően elfogták őket. Az ügyészség ezt követően a szlovén hatóságtól a büntetőeljárást átvette.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben – akik között visszaeső és a korábban elkövetett vagyon elleni bűncselekmények miatt különös visszaeső is található –börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság bűnösségük beismerése esetén a szabadságvesztés tartamát az egyik vádlott esetében 3 év 6 hónapban, míg a másik két vádlottal szemben 5 év 6 hónapban állapítsa meg.

A sértettek kára a magyar hatóságok gyors és hatékony intézkedése miatt teljes egészében megtérült.

Forrás: Kaposvári Járási Ügyészség 

Fotó: pexels.com