Mohácsi János: Nem hiszem, hogy Molnár szellemisége sérülne, ha hozzányúlok

2019-09-14 13:56 | #Kultúra #Kitekintés

Botrányt kavart, hogy Molnár Ferenc jogörökösei a premier előtt közvetlenül letiltották Nyíregyházán a Delila című darabot. Az előadás rendezője Mohácsi János szerint neki nem védeni kell a szerzőt, hanem kiteljesíteni – írja a Népszava.

2012-ben hagyta el a Csiky Gergely Színház Társulatát 15 év után Mohácsi János, mivel szerződését nem hosszabbította meg Rátóti Zoltán, a Csiky akkori igazgatója. A Kocsis Pál Jászai-díjas színművész távozása elég nagy port kavart Kaposváron, a hetekben pedig egy újabb botrány egyik főszereplőjévé vált Mohácsi, ugyanis Molnár Ferenc jogörökösei a premier előtt közvetlenül letiltották Nyíregyházán az általa rendezett Delila című darabot.

– Elkezdtem próbálni a Delila című darabot, amely az utolsó előtti műve Molnár Ferencnek. Hamar szembesültem vele, hogy nem véletlenül nem ismerik. Nem hinném, hogy ott a helye a szerző parádés darabjai között – mondta el a Népszavának Mohácsi a mű átírásával kapcsolatban.

A Nyíregyházi Színház mégis ennek a darabnak a megrendezésére kérte fel a Mohácsit, akinek már hosszú ideje ismerték a munkamódszereit, így nem kelellett volna meglepetést okoznia annak, hogy helyenként belenyúlt a darab szövegébe és cselekményébe a rendező úr.

– Kérték a szövegkönyvet, de jeleztük, hogy csak a főpróbahéten lesz végleges példány, mert addig napról napra változik. Egyébként nem titok, mindig így dolgozunk. A próbák alatt is alakul a szöveg és csak az utolsó pillanatban készül el. Az örökösökkel aláírt szerződése volt a színháznak, meg is állapodtak nyilván a Molnár-darabok esetében szokásos, kiemelkedően magas jogdíjban. A főpróbahetet követően elküldtük a szöveget, arra válasz nem érkezett. Megtartottuk a nyári színpadon az elő bemutatót, egyetlen előadást, illetve előtte a nyilvános főpróbát – fejtette ki a konfliktus előzményeit a Népszavának Mohácsi.

Az élő bemutató után még változtattak a szövegkönyvön, majd az örökösök kijelentették: az eredeti szövegből csak húzni lehet, átírni nem. 

–Én nem védeni, hanem kiteljesíteni akarom a szerzőt. Nem hiszem, hogy Molnár szellemisége sérülne, ha hozzányúlok. Azt hiszem a pályámon eddig sikerült bebizonyítanom, hogy jól nyúlok a darabokhoz. Závada Pál például azt mondta, hogy boldog lehet az az író, akinek a művét mi Istvánnal a kezünkbe vesszük – határozta meg álláspontját az eredeti szövegek átírásával kapcsolatban Mohácsi a Népszavának.

A teljes interjút ITT olvashatják el!

Forrás: nepszava.hu

Fotó: nepszava.hu