„Mintha egy kukában ülnénk” – tüntetés a királyszentistváni hulladékkezelő ellen

2019-09-20 12:51 | #Kitekintés #Zöld #Politika

Almát és szórólapot osztogattak az autósoknak a félpályás útzárral a királyszentistváni hulladékkezelő működése ellen tiltakozó civilek Veszprémben – írja a magyarnarancs.

A szervező, Soós Gábor a sajtónak küldött értesítésében még úgy fogalmazott, „ez az első nem helyi figyelemfelkeltés, amit több helyszínen fogunk mindaddig folytatni, amíg az illetékesek nem kezdenek tárgyalást a telep bezárásáról”. Ám a keddi útlezáráskor már ennél radikálisabb álláspontot képviselt.  A magyarnarancs.hu-nak azt mondta, addig folytatják a tiltakozást, amíg a szeméttelep be nem zár, vagy egy illetékes személytől nem kapnak erre vonatkozó konkrét ígéretet.

– Nincs más választásunk. Amikor reggel arra kelünk, hogy olyan érzésünk van, mintha egy kukában ülnénk, és este ugyanerre érkezünk meg, akkor vagy addig megyünk, míg falnak nem ütközünk, vagy elérjük a célunkat. Azért vagyunk Veszprémben, mert nagyobb figyelmet szeretnének elérni, valamint a megyeszékhely önkormányzata is azon 158 település közé tartozik, amelyek létrehozták az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulást. – nyilatkozta a magyarnarancsnak Soós.

A bűzhatás környezetszennyezéssel és egészségkárosítással is együtt jár, ami az évek múlásával csak fokozódik. Soós Gábor úgy gondolja, most egy lépéssel közelebb jöttek a döntéshozókhoz, hátha észreveszik, hogy milyen és mekkora problémával kell együtt élniük a hulladéklerakó helytelen működése miatt.

Már tavaly is felmerült a telep bezárása, mégpedig a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. javaslata alapján. Indok: a létesítmény nem tudta megszüntetni a bűzhatást, nem tud a működésével szemben felállított paramétereknek megfelelni. Azonban a bezárást a társulás tanácsa nem szavazta meg, a telep működik, és a maradt a bűz is. Mindezt tetézte, hogy idén augusztus 10-én tűz ütött ki a hulladéklerakóban, a környéket hatalmas, fekete füst árasztotta el. Két napba telt, míg a tüzet eloltották, ám Soós Gábor szerint a szemét – amely PET palackokat is tartalmaz – még ma is izzik néhány helyen. Ezt nekik akkor is megerősítették, amikor részt vettek a szeméttelep bejárásán. Az állításhoz a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, Csondor Henrietta hadnagy annyit tett hozzá, a szeméttelepen jelenleg nincs tűzoltói beavatkozás.

A demonstráció során almát osztogattak az arra haladó autósoknak, volt aki elfogadta, volt aki nem. Voltak bosszankodó sofőrök, de sokan támogatóan integettek a demonstrálóknak, és egyetértettek azzal, a szemétlerakónak mennie kell. A tüntetés mellett elhaladt Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere is, de ő nem húzta le kocsija ablakát, nem kért almát és szórólapot sem. A Veszprémben élő Simicska Lajos viszont mindkettőt elfogadta, de kommentárt nem fűzött hozzá.

Forrás: magyarnarancs.hu

Fotó: magyarnarancs.hu