Bod Péter Ákos volt Horváth Ákos vendége

2019-09-21 10:12 |

Milyen Magyarország gazdasági állapota, és mi lesz városainkkal az Európai Uniós pénzek elapadása után? Erről a témáról tartott előadást, illetve beszélgetett pénteken a kaposvári Dorottya Hotel különtermében Bod Péter Ákos egyetemi tanár (a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, korábbi ipari és kereskedelmi miniszter), és Horváth Ákos, a Kaposváriakért Egyesület, és az egységes ellenzéki pártok által támogatott független polgármesterjelölt, hatvan ember előtt. 

Milyen Magyarország gazdasági állapota, és mi lesz városainkkal az Európai Uniós pénzek elapadása után? Erről a témáról tartott előadást, illetve beszélgetett pénteken a kaposvári Dorottya Hotel különtermében Bod Péter Ákos egyetemi tanár (a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, korábbi ipari és kereskedelmi miniszter), és Horváth Ákos, a Kaposváriakért Egyesület, és az egységes ellenzéki pártok által támogatott független polgármesterjelölt, hatvan ember előtt. 

A nemzetközi hírű szakembert 2006-ban Orbán Viktor Fidesz elnök miniszterelnöknek jelölte, innen jutott el – Pálinkás József, Mellár Tamás, és más értelmiségivel együtt – Orbán Viktor bírálatáig.

 

Bod Péter Ákos többek között arról beszélt, hogy bár az ország gazdasági állapota jelenleg nem rossz, a következő években a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint is lejtmenetbe kerül, s csak a visszaesés mértéke kérdéses. A Fideszes kormányzat által állandóan szidott Brüsszelből érkező pénzek, évente 3 milliárd euró, vagyis 1000 milliárd forint, növeli a GDP-t, viszont az óriási összeg elköltésének helyessége erősen vitatható. Az Orbán-kormány a baráti cégeknek juttatott gigantikus építkezéseket szereti, ehelyett helyzetbe lehetne hozni akár több tízezer kis- és középvállalkozót. Rámutatott arra is, hogy az európai régiók fejlettségi listáján Budapest csak a 90. (például Pozsony a 60.), miközben Magyarországon messze Budapest a legfejlettebb, ott a legmagasabbak a bérek.  

  • Az elmúlt évek sok-sok milliárd forintjából Kaposvár vállalkozóinak egzisztenciája nem, hogy épült volna, hanem vállalhatatlanul leépült – mondta Horváth Ákos. Hozzánk más városok erős építő cégei jönnek, azok meg tudtak erősödni, hova lettek a mieink? Miért nem a kaposvári cégek erősödtek meg a saját városunk milliárdos beruházásai alatt? – tette fel a kérdést a polgármesterjelölt. Más foglalkozásokat is súlyosan érintett a kaposvári recesszió, emiatt az utóbbi tíz évben sajnos több mint 6000 ember hagyta el városunkat. Ezen persze nem szabad csodálkozni, mert ismerjük azt a tényt, hogy Kaposváron az 1 főre jutó átlagkereset mindössze havi 84 ezer forint, az országos átlag ennek több mint a másfélszerese. Bármit is teszünk, alapvetően ennek a két adatnak kell elmozdulnia, kedvező irányba – fejtette ki Horváth Ákos.

A polgármesterjelölt azt ígérte, hogy a kaposvári önkormányzat irányítása alatt lévő beruházásokat, fejlesztéseket ezen túl – nyilván a törvényes határok között – helyi építő cégek fogják végezni, helyi kereskedő és szolgáltató cégek kiszolgálni, a gépjármű parktól, a betonacéltól, a nyílászárótól a fűmagtól a munkaruháig mindent. Nem az fog számítani, hogy ki milyen politikai nézeteket vall, hanem hogy milyen színvonalú munkát végez. 
 

Cél a magasabb bért adó nagybefektetők Kaposvárra telepítése is. 
Én értek a Multik, a vállalkozók nyelvén – Szita Károly ezen a nyelven nem beszél – mondta. Nem politikai és egyéb egyéni érdekek mentén szelektálunk a betelepülni kívánó cégek között, hanem inkább minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsük betelepedésüket mindent bevetve akár más városokkal szemben is - nyerjen a jobb – folytatta.
Természetesen a város, a lakosság érdekeit szem előtt tartva fogják meghozni a döntéseket, ellentétben a Fideszes gyakorlattal, amire nagyon jó példa a gumiégető esete.


– A városvezetői gondolkodásnak 180 fokos fordulatot kell vennie a lakosság irányába – tette hozzá Horváth Ákos. – Ha van bármely lehetőség, amit egy multinak megéri kiaknázni, az a kaposváriaknak is megérheti. Akkoriban, mikor a TESCO be lett engedve a belvárosba kaptak-e bármilyen esélyt arra az akkori kiskereskedelmi üzletek, hálózatok, hogy ezt maguk építsék meg? Nem! – válaszolta meg határozottan Horváth Ákos a kérdést. Értem, hogy a lakosság igénye az első, de mára ez a multi rendszer egy enter gombbal szippantja ki a robot pénztárakon keresztül a lakosság havi pénzének meghatározó részét, és gyakorlatilag a helyi kiskereskedelem is leépült. – zárta gondolatmenetét a polgármesterjelölt. 

Például van most egy aktuális beruházás: giga napelem park épül Kaposvár határában 32 milliárd forintért, kínaiak finanszírozzák majd. – folytatta Horváth Ákos. Miért nem valósíthatnák meg ezt a kaposváriak, például szövetkezeti formában? Ismerve az árat, amennyiért átveszik az áramot, számításaim szerint a beruházás 9 esztendő alatt megtérülhetne. Egy város vezetőjének tudni kell dönteni, mikor adhatja el a lehetőséget, s mikor kell azt helyben tartani – hangsúlyozta Horváth Ákos. Egyáltalán nem biztos, hogy ez az ötletem megvalósulhatna, hiszen meg kellene kérdezni erről is a kaposváriakat, de az biztos, hogy Szita Károlynak ez eszébe sem jutott. Nos, ettől leszek én más! – zárta Horváth Ákos.