Áder: a New York-i klímacsúcs teljesítette célját

2019-09-26 11:34 | #Kitekintés #Zöld

Áder János szerint a New York-i klímacsúcs teljesítette célját, lendületet adott az egyes országoknak az újabb cselekvésre a globális felmelegedés elleni küzdelemben, és ösztönözte a további vállalásokat, írja az MTI. Az FFF és a III. Globális Klímasztrájk résztvevői azt akarják elérni, hogy országaik és politikai vezetőik ne csak üres ígéretekkel tömjék a választók fejét a klímakatasztrófával kapcsolatban, hanem tegyenek is a krízis ellen. Kaposváron pénteken a Kossuth téren fognak tüntetni a klímaváltozás ellen a III. Globális Klímasztrájk keretein belül.

Áder János fel is szólalt a klímacsúcson, ahol bejelentette, Magyarország a következő három esztendőben közel 6 millió dollárt fordít a nemzetközi klímafinanszírozásra, aminek egy részével a zöld klímaalapot támogatja a globális felmelegedés elleni küzdelemben. „Magyarország a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a közös párizsi célunk teljesüljön” – tette hozzá a magyar államfő.

A köztársasági elnök szerdán négyszemközti megbeszélést folytatott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, akivel szintén elemezték a klímaeseményt és megállapították: a mostani tanácskozás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a decemberben esedékes chilei klímakonferencián előrébb lépjenek és a jövő évi londoni klímacsúcson az eddigieknél ambiciózusabb nemzeti vállalásokat tegyenek az államok a globális felmelegedés megállítására.

Magyarország vállalásai közül kiemelte, hogy az ország meg fogja tízszerezni 2030-ig a naperőművi kapacitását. Ezen kívül, szintén 2030-ra Magyarország befejezi a szén energetikai hasznosítását és "nem mondunk le az atomenergiáról". Utóbbi kapcsán Áder János úgy fogalmazott, hogy Magyarország egyetért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel, az OECD-vel és azokkal a tudósokkal, akik szerint a párizsi klímavállalás nem teljesíthető az atomenergia használata nélkül.

Áder János ezek szerint teljes pálfordulást hajtott véghez a klímacsúcs előtt, ugyanis szeptember 20-án, A Kossuth Rádióban azt nyilatkozta, "nézzük meg, hogy mi a mi felelősségünk! A mértékét, történetiségét és az arányait nézzük meg: Magyarország a világ kibocsátásának 0,137 részét teszi ki, az Európai Uniónak is csak az egy százalékát. Tehát mikor arról beszélünk, hogy Magyarországon különböző intézkedéseket kell tenni a klímavédelem érdekében, akkor helyesen tesszük, hogy erről beszélünk, de jó, hogy ha látjuk, hogy a mi felelősségünk sokkal kisebb a bolygóért" – olvashatjuk Áder kijelentését a 444-en.

Ezzel szemben Áder a klímacsúcson azt a kijelentést tette, "Kevés olyan ország lesz 2030-ban amely elmondhatja magáról, hogy a megtett intézkedések következtében az általa megtermelt áram több mint 90 százaléka széndioxid-mentes lesz. Magyarország ezen kevés országok sorába fog tartozni".

A New York-i klímacsúcsot Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azért hívta össze hogy ott a tagországok világos vállalásokat tegyenek, és ne üres ígéretekkel érkezzenek. 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Bruzák Noémi