Életfogytiglan polgármester? Nem!

2019-10-07 20:35 | #Kaposvár #Politika

Már évekkel ezelőtt többször rácsodálkoztam arra: Magyarországon valaki akár életfogytiglan lehet polgármester – idézte föl Horváth Ákos Ervin, a Kaposváriakért Egyesület, az egyesült ellenzék független polgármesterjelöltje.
 

– Helyes ez? – hallottam a kétkedést másoktól is. – A legfőbb törvényhozó testület, a parlament azonban eddig még nem tárgyalt erről a kérdésről. Vajon miért nem? Kinek, kiknek jó ez? A történelemből már rég okulhattunk volna, hiszen megtanulhattuk, hogy jó emberként trónra került fejedelmek, királyok az idő múlásával diktátorokká váltak. A hosszú időn keresztül viselt szolgálat súlya vaskos hatalommá rohadt rájuk, s bűzleni kezdett az egész…

– Régi és rossz beidegződés, amit sokan gondolnak: „ő” már összelopta magát – tette hozzá Horváth Ákos Ervin. – De mi a garancia arra, hogy a tolvaj leszokik a lopásról, egy-egy régi polgármester abbahagyja a pályázaton nyertesek megsarcolását? (Van, akit úgy titulálnak Magyarországon, hogy Mr. húsz százalék…) Ő már összelopta magát – ezt persze azok mondogatják, akik a régi embert hatalmon akarják tartani. Én viszont ebben nem ismerek középutat: ha valaki lop, az megbukott! Ha a bíróságon még nem is, erkölcsileg biztosan.

– A megoldás elvileg egyszerű: megfelelő fékeket, korlátokat, garanciákat kell felállítani – állította Horváth Ákos Ervin. – S azokat be kell tartatni! Kik tehetik meg mindezt? A központi hatalom, mely azonban úgy látszik, erre képtelen. Vagy nincs is ilyen szándéka.

– Nekem van egy javaslatom: korlátozzuk a lehetőségeket, s kezdjük konkrétan a polgármesteri tisztséggel, amire engem 2019-ben Kaposváron jelöltek. Maximáljuk e tevékenységet 5+5 évben, még akkor is, ha a település első embere jól teszi a dolgát – mondta még Horváth Ákos Ervin. – Ha viszonylag hamar jön a biztos váltás, akkor könnyebb a kontroll, ami további visszatartó erő. Szándékosan kevés ígéreteim egyike: ha megválasztanak, akkor egy megyei jogú város polgármesterének súlyával megerősítve, elsőként fogom javasolni ezt az országgyűlésnek.

Szerző: KPSVR.hu