Logisztikai rémálom a Kaposvár Aréna

2019-10-08 11:13 | #Kaposvár #Sport

Szombaton debütált igazán a Kaposvár Aréna a kaposvári KKK és a zalaegerszegi ZTE KK NB I.-es kosárlabda-mérkőzéssel. Szoros meccsen kikapott a Kaposvár 6 ponttal, azonban nemcsak a KKK, hanem az új aréna is leszerepelt a mérkőzésen. Így, hogy több mint 1700 szurkolót kellett kiszolgálnia az új csarnoknak, megmutatkoztak azon kivitelezési és logisztikai hibái, melyeket utólag nem lehet majd, vagy legalábbis igencsak nehéz lesz orvosolni. A puding próbája az evés, mi kipróbáltuk, és nem volt túl jó íze.

Már a meccs kezdete előtt is akadtak bőven problémák, ugyanis az új beléptető rendszer a vendégek oldalán nem működött, minden jegybeolvasásnál hibát jelzett, így a régi letépkedős módszerrel lehetett csak bejutni a csarnokba. Azonban nem minden ülőhely volt szabad préda. Puska Zoltán, a Kaposvári Kosárlabda Klubot működtető cég ügyvezetője hivatalosan is elismerte, hogy 800-zal kevesebben, csak 2200-an fognak beférni a ZTE KK és KKK meccsére. Mint kiderült, konkrét szektorokat kellett lezárnia a szervezőknek a vendég- és a hazai szurkolók szétválasztásának érdekében, illetve az első sorokat szabadon kellett hagyni, ugyanis a rossz tervezés miatt onnan nem látszik a pálya, vagy legalábbis egy jelentős része.

A lezárt szektorok, a vendégszekció és a VIP-ülőhelyek miatt nem minden folyosót és lépcsőházat lehetett használni, volt, akinek körbe kellett mennie az arénán, hogy leülhessen a helyére. A büfék elosztása sem volt éppen igazságos, ugyanis a vendégeknek, három, a hazai szurkolóknak négy állt a rendelkezésére. Ez nem tűnik rossz aránynak, viszont a vendégek általában a szurkolók jó, ha nagyjából 5 százalékát teszik ki. A hazai szurkolóknak, ami ezen a meccsen több mint 1500 főt jelentett, az emeleten három, a földszinten egy büfén kellett osztoznia. A hangosítással is voltak gondok, hiába volt messze a teltháztól a csarnok, a szurkolók könnyen túlordították a hangfalakat, pedig nem mindenki skandált torkaszakadtából a nézőtéren.

Miután vége lett a meccsnek, a vendégszurkolókat benntartották a csarnokban mindaddig, amíg a hazai szurkolók egy jelentős része haza nem ment. A „vesztegzár” érezhetően gerjesztette a feszültséget a zalaegerszegi drukkerek és a sorfalat álló rendőrök között. Egy hevesebb hangulatú meccs után lehet, nem tudott volna mindenki ilyen békésen hazajutni.

A legnagyobb probléma azonban az új Arénával, hogy ez az 1700 ember kevésnek tűnik az új, 3000 – illetve csak 2200 – fős csarnokban. Szinte elveszik a szurkolótábor az üres székek rengetegében.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: KPSVR.hu