A nagy Szita idővonal: politikai baklövések és simlis ügyek tárháza

2019-10-10 22:05 | #Kaposvár #Politika

Szita Károly polgármester 30 éve van jelen Kaposvár közéletében – 1990-94-ig alpolgármester, 1994-től napjainkig polgármester –, ez idő alatt rengeteg baklövést követett el a 25 éve regnáló polgármester, melyeket az elmúlt évek során igyekezett a szőnyeg alá seperni. Ezért összeszedtük a legnagyobbakat egy idővonalban.

– A rendszerváltás előtt:

Krakus Péter, III/II-es ügynök: Szita Károly Krakus Péter néven jelentett a Kádár-rendszer idején, besúgó és ügynök múltjáról saját kézzel írott jelentései adnak tanúbizonyságot melyekhez a Magyar Nemzet jutott hozzá. Még saját húgának esküvőjéről is jelentett Karakus Péter, azaz Szita Károly.

– 1990-2000:

„Bérfeszültség” a taszári reptéren: Szita Károly annak idején arra kérte a Brown and Root céget, hogy ne adjanak olyan magas fizetéseket a magyar alkalmazottaiknak a taszári reptéren, mert az „bérfeszültséget” okoz a városban. Ezen felül az iraki önkéntesek kiképzésével kapcsoltban is keltett felesleges pánikot Szita.

Tesco a belvárosban: A Fodor és Társa cégnek adta el a Tesco telkét a város, akik a telek árának többszöröséért értékesítették azt az odatelepülő cégek számára. Így a belváros tövében felhúzott kereskedelmi létesítményeknek köszönhetően kiürültek a belváros üzletei.   

- 2000-2010:

Katonai repülés Taszárról Pápára: Arra hivatkozva, hogy a kettős hasznosítás – polgári és katonai – negatív hatással lenne a reptér polgári forgalmára. Ezért az akkori Orbán-kormánnyal hozott közös döntés alapján a katonai repülést Pápára vitték Taszárról.

Szita és az iskolabezárások: Szita Károly különösebb indok nélkül megszüntette a Petőfi általános iskolát, ami helyén jelenleg bevásárlóközpont van. A Toldi gimnáziumot is megszüntette a polgármester, illetve nem engedte be a városba a Gandhi romagimnáziumot.

Nincs közvetlen vasút a fővárosba: Rengeteg lobbizás és ígérgetés ellenére sem sikerült közvetlen összeköttetésű gyorsvasúti hálózatot kiépíttetnie Kaposvár és Budapest között. Továbbá a Kaposvár-Dombóvár szakaszt sem sikerült teljesen korszerűsíteni, nincsen 160 km/órás gyorsvonat a két város között.

Kisgáti bevásárló centrum: A kisgáti bevásárló centrum terveit többször is módosította a városvezetés, egészen addig variáltak, míg a válságnak köszönhetően is bedőlt az egész projekt. Legújabb információk szerint mégis épül Interspar a telken, átadási időpont nincs.

Füredi laktanya hasznosítatlansága: Szita Károly a Gyurcsány-kormánytól ingyen megkapta a füredi laktanya területét, amit később 1,3 milliárd forintért adott el egy olyan vállalkozónak, aki egyedül pályázott a telekre. A területet a mai napig nem hasznosították.

Biomassza erőmű: A füredi laktanya területén először biomassza erőművet akart építeni Szita Károly, azonban a keletkezett áram értékesítését nem tudta volna megoldani a befektető, mert ezt a lehetőséget nem biztosította számára a városvezetés. Így nem lett belőle semmi.

Indiai befektetők elüldözése: Az indiai Apollo Tyres gumigyártó cég Magyarországon akart üzemet létesíteni, mellyel közel ezer új álláslehetőséget hoztak volna az adott városnak, a kiszemelt települések között szerepelt Kaposvár is. Az akkori Fideszes hangok nagyon ellenezték a gumigyártó üzem építését, így Szita is elutasította a gyár idetelepülését. Később azonban egy gumiégetőt megpróbált idehozni a városba…

Hitelre épített Virágfürdő: A Virágfürdő építésének első hullámát végző cégnek hitelt kellett felvennie a majd általuk megépített komplexumra, hogy egyáltalán el tudják kezdeni a kivitelezést, azon a telken, amit a város biztosított a cég számára. Majd miután befejezték az építkezést, a város felvásárolta az építőcéget, a felvett hitellel együtt.

– 2010-2019

Építmény és telekadó: Szita Károly fölemelte az építmény és telekadót helyenként 2,5-8 szorosára. A város vállalkozói összefogtak Szita döntése miatt, és együtt felléptek a polgármester illegitim döntése ellen, ezzel kompromisszumra kényszerítve a polgármestert. Szita döntése után hiteltelenné vált a város vállalkozóinak szemében.

Továbbra sem újul meg a szülészet: 2017-ben jelentette be Szita Károly, hogy meg fog újulni a kaposvári szülészet. 2018-ban kiírtak egy közbeszerzést, amire nem jelentkezett kivitelező. Idén kiírásra került egy másik közbeszerzés az ellenzék nyomására, újabb fejlemény azonban nincs.

Domus és homlokzatok rendbetétele: A Domus tulajdonosát a mai napig nem tudta rávenni Szita és a városvezetés az épület és hozzá tartozó környezet felújítására, illetve Kaposvár szecessziós és történelmi épületeinek homlokzatának felújítását is már évek óta ígérgeti a polgármester, eredmény és előrelépés nélkül.

A Csiky Gergely Színház társulatának szétverése: A fideszes városvezetésnek és Szita Károlynak központi szerepe volt Mohácsi János rendező távozásában az országos és nemzetközi hírű Csiky társulatából. Mohácsi távozását követően pedig sorra hagyták ott a társulatot legjobb színészei, többek között: Molnár Piroska, Csapó Virág, Znamenák István, Kovács Zsolt, véget vetve a Csiky aranykorának.

Csiky Gergely Színház felújítása: Szita Károly álomprojektjének, a Németh István Program keretein belül 9,5 milliárd forintér újul meg a Csiky épülete, melynek átadása több mint egy éve késik, az épület az október 23-ai díszelőadásra sem tudott elkészülni.

Csiky Gergely Színház törmelékbotránya: A Csiky Gergely Színház bontási hulladékának jelentős része – legalább ötezer köbméter –, ömlesztett, válogatatlan formában került egy kaposújlaki erdei vízmosásba és közterületekre. A bontási hulladék lerakásáról nem értesült a helyi önkormányzat, arra engedélyt nem adott, és emiatt rendőrségi feljelentés is született. A balhét a törmeléket elszállító cég tulajdonosának nyakába varrták, aki nem sokkal ezután öngyilkos lett.

Gumiégető: Szita Károly 2016-ban a lakosság megkérdezése nélkül és a közgyűlés kikerülésével Kaposvár szomszédságába akart telepíteni egy gumifeldolgozó-gumiégető üzemet. Kaposvár lakossága, politikai hovatartozástól függetlenül, több mint 19 ezer aláírást gyűjtött össze, aminek hatására a kivitelezést elnapolta Szita Károly.

Gárdonyi, Toldi és Kisfaludy iskolák leázása: A Szita Károly által megbízott Szemeco Kft. inkompetenciájának köszönhetően leázott három iskola, a Toldi, a Gárdonyi és a Kisfaludy. Az iskolákkal nem készült el a tanévkezdésre a Szemeco, így a diákoknak a leázott falú és törmelékkel és építőanyagokkal teli iskolákban kellett megkezdeniük a tanévet.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: KPSVR.hu