A nagy Szita idővonal: politikai baklövések és simlis ügyek tárháza

Kpsvr.hu

2019-10-10 22:42:54
Szita Károly polgármester 30 éve van jelen Kaposvár közéletében – 1990-94-ig alpolgármester, 1994-től napjainkig polgármester –, ez idő alatt rengeteg baklövést követett el a 25 éve regnáló polgármester, melyeket az elmúlt évek során igyekezett a szőnyeg alá seperni. Ezért összeszedtük a legnagyobbakat egy idővonalban.

– A rendszerváltás előtt:

Krakus Péter, III/II-es ügynök: Szita Károly Krakus Péter néven jelentett a Kádár-rendszer idején, besúgó és ügynök múltjáról saját kézzel írott jelentései adnak tanúbizonyságot melyekhez a Magyar Nemzet jutott hozzá. Még saját húgának esküvőjéről is jelentett Karakus Péter, azaz Szita Károly.

– 1990-2000:

„Bérfeszültség” a taszári reptéren: Szita Károly annak idején arra kérte a Brown and Root céget, hogy ne adjanak olyan magas fizetéseket a magyar alkalmazottaiknak a taszári reptéren, mert az „bérfeszültséget” okoz a városban. Ezen felül az iraki önkéntesek kiképzésével kapcsoltban is keltett felesleges pánikot Szita.

Tesco a belvárosban: A Fodor és Társa cégnek adta el a Tesco telkét a város, akik a telek árának többszöröséért értékesítették azt az odatelepülő cégek számára. Így a belváros tövében felhúzott kereskedelmi létesítményeknek köszönhetően kiürültek a belváros üzletei.   

- 2000-2010:

Katonai repülés Taszárról Pápára: Arra hivatkozva, hogy a kettős hasznosítás – polgári és katonai – negatív hatással lenne a reptér polgári forgalmára. Ezért az akkori Orbán-kormánnyal hozott közös döntés alapján a katonai repülést Pápára vitték Taszárról.

Szita és az iskolabezárások: Szita Károly különösebb indok nélkül megszüntette a Petőfi általános iskolát, ami helyén jelenleg bevásárlóközpont van. A Toldi gimnáziumot is megszüntette a polgármester, illetve nem engedte be a városba a Gandhi romagimnáziumot.

Nincs közvetlen vasút a fővárosba: Rengeteg lobbizás és ígérgetés ellenére sem sikerült közvetlen összeköttetésű gyorsvasúti hálózatot kiépíttetnie Kaposvár és Budapest között. Továbbá a Kaposvár-Dombóvár szakaszt sem sikerült teljesen korszerűsíteni, nincsen 160 km/órás gyorsvonat a két város között.

Kisgáti bevásárló centrum: A kisgáti bevásárló centrum terveit többször is módosította a városvezetés, egészen addig variáltak, míg a válságnak köszönhetően is bedőlt az egész projekt. Legújabb információk szerint mégis épül Interspar a telken, átadási időpont nincs.

Füredi laktanya hasznosítatlansága: Szita Károly a Gyurcsány-kormánytól ingyen megkapta a füredi laktanya területét, amit később 1,3 milliárd forintért adott el egy olyan vállalkozónak, aki egyedül pályázott a telekre. A területet a mai napig nem hasznosították.

Biomassza erőmű: A füredi laktanya területén először biomassza erőművet akart építeni Szita Károly, azonban a keletkezett áram értékesítését nem tudta volna megoldani a befektető, mert ezt a lehetőséget nem biztosította számára a városvezetés. Így nem lett belőle semmi.

Indiai befektetők elüldözése: Az indiai Apollo Tyres gumigyártó cég Magyarországon akart üzemet létesíteni, mellyel közel ezer új álláslehetőséget hoztak volna az adott városnak, a kiszemelt települések között szerepelt Kaposvár is. Az akkori Fideszes hangok nagyon ellenezték a gumigyártó üzem építését, így Szita is elutasította a gyár idetelepülését. Később azonban egy gumiégetőt megpróbált idehozni a városba…

Hitelre épített Virágfürdő: A Virágfürdő építésének első hullámát végző cégnek hitelt kellett felvennie a majd általuk megépített komplexumra, hogy egyáltalán el tudják kezdeni a kivitelezést, azon a telken, amit a város biztosított a cég számára. Majd miután befejezték az építkezést, a város felvásárolta az építőcéget, a felvett hitellel együtt.

– 2010-2019

Építmény és telekadó: Szita Károly fölemelte az építmény és telekadót helyenként 2,5-8 szorosára. A város vállalkozói összefogtak Szita döntése miatt, és együtt felléptek a polgármester illegitim döntése ellen, ezzel kompromisszumra kényszerítve a polgármestert. Szita döntése után hiteltelenné vált a város vállalkozóinak szemében.

Továbbra sem újul meg a szülészet: 2017-ben jelentette be Szita Károly, hogy meg fog újulni a kaposvári szülészet. 2018-ban kiírtak egy közbeszerzést, amire nem jelentkezett kivitelező. Idén kiírásra került egy másik közbeszerzés az ellenzék nyomására, újabb fejlemény azonban nincs.

Domus és homlokzatok rendbetétele: A Domus tulajdonosát a mai napig nem tudta rávenni Szita és a városvezetés az épület és hozzá tartozó környezet felújítására, illetve Kaposvár szecessziós és történelmi épületeinek homlokzatának felújítását is már évek óta ígérgeti a polgármester, eredmény és előrelépés nélkül.

A Csiky Gergely Színház társulatának szétverése: A fideszes városvezetésnek és Szita Károlynak központi szerepe volt Mohácsi János rendező távozásában az országos és nemzetközi hírű Csiky társulatából. Mohácsi távozását követően pedig sorra hagyták ott a társulatot legjobb színészei, többek között: Molnár Piroska, Csapó Virág, Znamenák István, Kovács Zsolt, véget vetve a Csiky aranykorának.

Csiky Gergely Színház felújítása: Szita Károly álomprojektjének, a Németh István Program keretein belül 9,5 milliárd forintér újul meg a Csiky épülete, melynek átadása több mint egy éve késik, az épület az október 23-ai díszelőadásra sem tudott elkészülni.

Csiky Gergely Színház törmelékbotránya: A Csiky Gergely Színház bontási hulladékának jelentős része – legalább ötezer köbméter –, ömlesztett, válogatatlan formában került egy kaposújlaki erdei vízmosásba és közterületekre. A bontási hulladék lerakásáról nem értesült a helyi önkormányzat, arra engedélyt nem adott, és emiatt rendőrségi feljelentés is született. A balhét a törmeléket elszállító cég tulajdonosának nyakába varrták, aki nem sokkal ezután öngyilkos lett.

Gumiégető: Szita Károly 2016-ban a lakosság megkérdezése nélkül és a közgyűlés kikerülésével Kaposvár szomszédságába akart telepíteni egy gumifeldolgozó-gumiégető üzemet. Kaposvár lakossága, politikai hovatartozástól függetlenül, több mint 19 ezer aláírást gyűjtött össze, aminek hatására a kivitelezést elnapolta Szita Károly.

Gárdonyi, Toldi és Kisfaludy iskolák leázása: A Szita Károly által megbízott Szemeco Kft. inkompetenciájának köszönhetően leázott három iskola, a Toldi, a Gárdonyi és a Kisfaludy. Az iskolákkal nem készült el a tanévkezdésre a Szemeco, így a diákoknak a leázott falú és törmelékkel és építőanyagokkal teli iskolákban kellett megkezdeniük a tanévet.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: KPSVR.hu

Szólj hozzá!

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.

Elhunyt Gyenesei István

Az egykori miniszter, közgyűlési elnök, önkormányzati képviselő április 1-én lett volna 76 éves.

Előbb a telefonfülkét, majd élettársát verte szét az őrjöngő férfi

A cukorgyári körforgalomnál nem működött a telefonfülke, emiatt kiakadt a benyugtatózott garázda.

Ne mondj le a famintázatról, de mondj nemet a karbantartásra!

A gyönyörű megjelenésű, színben és stílusban is illeszkedő kerítések teszik teljessé az épületeket, így kialakításukra érdemes áldozni, és a lehető legjobb megoldást választani.

Pofon vágta az ügyeletes orvost a csontrészeg páciens

Kábulatából ébredve először az ápolókra kart rátámadni, végül a doktornak ment neki.

Tippek a lábszag leküzdéséhez

Ha kényelmetlenül érzed magad, ha mások jelenlétében le kell venned a cipődet, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben számos hasznos tippet adunk a lábizzadás ellen!

Hasznos segítség a baromfiistállók tisztán tartásához: így könnyebben megy a munka

Egy baromfiistálló tisztán tartása komoly kihívás. Kézi erővel történő takarításhoz rengeteg alkalmazott kell. Manapság azonban már van hatékony gépi segítség, amely jelentősen leegyszerűsíti a feladatot.

Elengedhetetlen eszközök kutya vagy macska tartásához

Hazánkról tényleg elmondható, hogy kutya- és macskabarát, hiszen összehasonlítva más országokkal, rengeteg családban van egy vagy több házi kedvenc, függetlenül attól, hogy az az ingatlan lakás vagy ház. 

Egy kis segítség a vőlegények számára az esküvői öltöny kiválasztásához

A megfelelő öltöny kiválasztása a vőlegény számára sokszor háttérbe szorul, pedig az esküvői készülődés során legalább annyira fontos, mint az, hogy milyen színű lesz a meghívó vagy a koszorúslányok ruhája.

Különleges whiskyk a Skót Alföldről

A Skót Alföld a második legnagyobb whiskygyártó régió. Érdemes megismerni néhány érdekességet vele kapcsolatban, és megkóstolni néhány különleges italát.

Erre a termékre szükséged lehet a hálószobában

Léteznek olyan termékek, amelyek arra hivatottak, hogy a hálószobában töltött perceket még édesebbé tegyék. Ezek nemcsak a hangulat fokozásáról gondoskodnak, hanem megóvhatnak minket diszkomfortos élményektől, esetlegesen kellemetlen sérülésektől. 

Hogyan történik a tetőfedés? Mire kell figyelni?

Azzal valószínűleg nem mondunk újdonságot, hogy a tető az egyik legfontosabb része minden épületnek.

Sérült gyerekekre hivatkozva, kamupapírokkal gyűjtött adományokat két romániai férfi

Kaposváron 20 ezer, Siófokon valamivel több, mint ötezer forintot csaltak ki a jószándékú járókelőktől egy óra alatt, ám a rendőrök hamar elfogták őket.

Az LMP felszólítja Karácsony Gergelyt, hogy ne adja el a kelenföldi kollégiumot

Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes a családi ezüst kiárusításaként értékelte, hogy a főváros meghirdette a XI. kerületi ingatlant "potom 6,5 milliárd forintért".